DREPT: John Gerhard Steen fra Langesund ble drept tirsdag. Her fra en konsert i Steinvika i 2004. Foto: Per Flåthe
DREPT: John Gerhard Steen fra Langesund ble drept tirsdag. Her fra en konsert i Steinvika i 2004. Foto: Per FlåtheVis mer

- Drapet på pappa kunne vært unngått

Datteren til John Gerhard Steen sendte bekymringsmail til politiet før faren hennes ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På dagen tirsdag denne uka sendte barna til drapsofferet John Gerhard Steen (71) en e-post til en politimann i Telemark politidistrikt. Der etterlyste de besøksforbudet faren deres ønsket å ilegge sin tidligere samboer, en 43 år gammel kvinne.

Klokka 17.46 samme dag fikk politiet melding om en livløs person i en omsorgsbolig i Langesund sentrum.

I leiligheten fant de John Gerhard Steen drept med flere knivstikk. I leiligheten fant de også mannens tidligere samboer. Hun samtykket i går til varetektsfengsling i fire uker. Hun erkjenner de faktiske forhold, men ikke straffskyld. Ingen i politiet hadde leste e-posten, melder avisa Varden.

- Dette drapet kunne vært unngått. Vi er på ingen måte ute etter å finne syndebukker i politiet og er heller ikke ute etter kvinnen som er siktet. Dette er bare fryktelig, men dette må aldri skje igjen. Pappa ble et offer, men vi må bruke denne saken til å hindre at det skjer igjen, sier datteren til den drepte 71-åringen, Janne Gry Steen, til Dagbladet.

Barna hjalp Politiet opplyste tidligere i uka at Steen har anmeldt sin tidligere samboer for vold fire ganger tidligere. Hendelser i 2005, 2008, 2012 ble henlagt fordi kvinnen ikke ansett som tilregnelig. Seneste anmeldelse ble levert nå senest i november i fjor. Han ønsket at hun skulle ha besøksforbud, men det ble aldri noe av.

- Sakene som er blitt kjent i media er vi fullt klar over. Pappa var redd for å anmelde sakene til politiet, men vi har forsøkt å hjelpe ham gjennom alle disse årene. Han forsøkte å skjule skader han hadde og sa han hadde falt og lignende, men vi visste jo hva som foregikk. Dette var et voldelig hjem med motsatte roller enn det som regel er vanlig. Det er mange hendelser som ikke ble anmeldt, sier hun.

Hun forteller at faren hennes var en veldig snill mann, som alltid åpnet døra, men som sleit med å si nei.

- Det ble på mange måter hans bane også. Han syntes veldig synd på henne. Et besøksforbud, gjerne begge veier, kunne satt begrensninger på ham, sier hun.

- Noe svikter Steen hadde bodd i omsorgsboligen siden desember i fjor etter. Siktede skal ikke ha kjent til adressen hans, men de to skal ifølge politiet ha både ha vært i kontakt på telefon og møttes tidligere på dagen. De skal ha gått hjem sammen til mannens omsorgsbolig, opplyser politiet til Dagbladet.

- Det virker å være et hull mellom psykiatrien og politiet i disse tilfellene. Det er noe som svikter. Vi har sagt i fra en rekke ganger, men det kan virke som det ikke blir tatt på alvor, sier Steen.

Politiet svarer på kritikken i egen sak her.

Etter at det ble kjent at faren hennes ble drept har de lest mange fine beskrivelser av deres kjære far i mediene.

- Det setter vi stor pris på. Pappa hadde vært veldig stolt over å høre alle disse fine ordene. Jeg tror mange følte de kjente John Gerhard. Han ga folk han møtte for første gang ofte en klem, sier hun.

Siktedes forsvarer, advokat Ranveig Sem, ønsker ikke å kommentere saken.

 MENER DRAPET KUNNE VÆRT UNNGÅTT: Drapsofferets datter, Janne Gry Steen, sier noe må ha sviktet da faren ikke fikk besøksforbud-ønsket oppfylt og snes det virker som om politiet ikke tok sakene på alvor. - Vi er ikke ute etter syndebukker, men opptatt av at dette aldri skjer igjen. Foto: Privat
MENER DRAPET KUNNE VÆRT UNNGÅTT: Drapsofferets datter, Janne Gry Steen, sier noe må ha sviktet da faren ikke fikk besøksforbud-ønsket oppfylt og snes det virker som om politiet ikke tok sakene på alvor. - Vi er ikke ute etter syndebukker, men opptatt av at dette aldri skjer igjen. Foto: Privat Vis mer