- Drapet på politimann oppklart etter 105 år

Legendariske Joe Petrosino ble likvidert av mafiaen i 1909.

LEGENDE: Joe Petrosino var innvandrergutten som steg til topps i New York-politiet, før han ble tatt av dage i 1909. Foto: The Granger Collection / NTB Scanpix
LEGENDE: Joe Petrosino var innvandrergutten som steg til topps i New York-politiet, før han ble tatt av dage i 1909. Foto: The Granger Collection / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Italiensk politi kunngjør at de har oppklart drapet på den amerikanske etterforskeren Joe Petrosino, 105 år etter at han ble likvidert på Sicilia, melder det italienske nyhetsbyrået ANSA.

Lokket i felle Den angivelige oppklaringen av drapet kommer i kjølvannet av en massepågripelse av 95 personer mistenkt for utpressing. En av de arresterte ble overhørt mens han hevdet at hans grandonkel Paolo Palazzotto utførte drapet i 1909. Oppdragsgiver var beryktede Cascio Ferro, overhode for den mektige Cosa Nostra-mafiaen, som opererte både i Italia og USA.

Etterforskere har hele tida vært av oppfatningen at Ferro sto bak likvidasjonen av Petrosino, men klarte ikke å stille den mektige mafiabossen for retten.

Petrosino ble truffet av fire skudd 12. mars 1909, kort tid etter ankomst til Palermo på Sicilia. Han ble etter alt å dømme lokket i ei felle da han skulle møte en «informant» som sa han satt med opplysninger om mafiaen.

Etterforskerens tur til Italia ble noen dager før avreise avslørt av avisa The New York Herald, men Petrosino valgte likevel å dra, fordi han var av oppfatningen av mafiaen på Sicilia ville avstå fra å skade en politimann, slik praksisen var i USA.

Til topps Tilfeldigheter gjorde at innvandrergutten Petrosino rykket til topps i New York-politiet. Hans metoder for kriminalitetsbekjempelse var banebrytende, og mange av dem er i bruk den dag i dag. De omfatter undercovervirksomhet med forkledning.

Etter at bestefaren ble drept i en trafikkulykke på gata i New York, kort tid etter at unge Petrosino ankom USA fra Sør-Italia, ble gutten tatt hånd om av en dommer framfor å bli sendt på barnehjem. Dermed klarte Joe å knytte kontakt med politisk profilerte personer, og etter at han ble politimann i 1883, ble han kjent med seinere president Theodore Roosevelt.

Daværende politimester Roosevelt utnevnte Petrosino, som første italienskamerikaner, til sjef for drapsavsnittet i New York. I 1908 rykket han ytterligere opp til å lede nydannede Italian Squad - en elitestyrke bestående av italienskamerikanere hvis hovedoppgave var å bekjempe mafiaen.

Petrosino fikk Cosa Nostra-leder Cascio Ferro arrestert i 1903, men måtte løslate ham. Ferro dro så tilbake til Sicilia, hvor han fortsatte med sin kriminelle aktivitet.

200 000 i begravelsen Petrosinos tur til Sicilia i mars 1909 skulle være topphemmelig, men avisa The New York Herald publiserte altså en artikkel om reisen, takket være politimester Theodore Bingham. Etterforskeren valgte å reise på tross av risikoen, men ble skutt kort tid etter ankomst, mens han ventet på «informanten» han skulle møte i Palermo.

Etterforskeren var en svært populær figur i New York, og 200 000 personer fulgte kista til grava noen dager seinere.

Petrosinos kolleger fikk snart et anonymt tips om at mafiafamilien Morello sto bak drapet. Det var kjent at Ferro hadde kontakt med Morelloene i New York, men politiet kom aldri til bunns i dette sporet.

Ferro og mannen som nå er utpekt som skytteren, Paolo Palazzotto, ble pågrepet etter drapet, men løslatt på grunn av mangel på tilstrekkelige bevis. Ferro døde i fengsel i 1943, etter å ha blitt pågrepet for et mord han trolig ikke begikk.

Politiet i Palermo har operert med ei liste over mistenkte, men den utpeker andre menn enn Palazzotto. Nå føler de seg imidlertid rimelig sikre på at de har kommet til bunns i gåten, etter at hans grandnevø skrøt av at den for lengst avdøde mannen sto bak politidrapet i 1909.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer