Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Drapet på Siri Skare skiller seg fra de andre

11 nordmenn er blitt drept på oppdrag for Norge i Afghanistan.

SORG: Knut Eide, fungerende sjef for de norske styrkene i Mazar-e Sharif, skriver i minneprotokollen etter at Siri Skare ble drept. Foto: Forsvaret
SORG: Knut Eide, fungerende sjef for de norske styrkene i Mazar-e Sharif, skriver i minneprotokollen etter at Siri Skare ble drept. Foto: Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flagget i den norske leiren Camp Nidaros i Afghanistan ble i dag firt på halv stang for å ære den drepte norske offiseren Siri Skare.

Skare arbeidet som militærrådgiver for FNs støtteoppdrag i Afghanistan (UNAMA) da hun ble drept under en voldelig demonstrasjon fredag.

- Spesielt Hun er den første norske i FN-tjeneste som er blitt drept i Afghanistan. Tidligere er det blitt drept ni andre soldater tilknyttet ISAF og de norske hærstyrkene.

DET SISTE BILDET: Orlogskaptein Trond André Bolle (midten) tildeles Norges høyeste utmerkelse, Krigskorset med sverd, for sin innsats i Afghanistan. Bolle er med det den første og foreløpig eneste som er tildelt Krigskorset for innsats etter Den andre verdenskrig. Han ble drept da han sammen med Andreas Eldjarn (t.v), Simen Tokle (over) og Christian Lian (t.h) ble rammet av en veibombe i Afghanistan 27. juni i fjor. Dette bildet ble tatt samme dag, bare noen timer før det skjedde. Foto: PRT Meymaneh / SCANPIX
DET SISTE BILDET: Orlogskaptein Trond André Bolle (midten) tildeles Norges høyeste utmerkelse, Krigskorset med sverd, for sin innsats i Afghanistan. Bolle er med det den første og foreløpig eneste som er tildelt Krigskorset for innsats etter Den andre verdenskrig. Han ble drept da han sammen med Andreas Eldjarn (t.v), Simen Tokle (over) og Christian Lian (t.h) ble rammet av en veibombe i Afghanistan 27. juni i fjor. Dette bildet ble tatt samme dag, bare noen timer før det skjedde. Foto: PRT Meymaneh / SCANPIX Vis mer

- Siri Skares dødsfall er spesielt. De andre har blitt drept i organiserte militære handlinger, og veibomber har vært den vanligste dødsårsaken. Det er spesielt at det skjer i forbindelse med opptøyer, sier Kristian Berg Harpviken, Prio-direktør og Afghanistan-ekspert, til Dagbladet.

Harpviken mener gårsdagens hendelse kan sammenliknes med da den norske basen i Meymaneh angrepet av rasende folkemasser i februar 2006. Flere norske soldater ble skadd, men ingen ble drept.

- Gårsdagens opptøyer likner mest på dette angrepet. Det var en kjempedramatisk situasjon, som kunne gått mye verre, sier Harpviken.
Flest drept av veibomber De forrige norske dødsfallene i Afghanistan var 27. juni i fjor, da kvartermester Andreas Eldjarn (21), fenrik Simen Tokle (24), orlogskaptein Trond Bolle (41) og løytnant Christian Lian (31) ble drept av en veibombe i landsbyen Almar.

DREPT: Grenader Tommy Rødningsby ble drept da hans patrulje ble beskutt. De kjørte i åpne kjøretøyer. Kisten med den omkomne var drapert med norsk flagg da den ble tatt hånd om i leiren. Foto: Ola Bøe Hansen, NCC, Afghanistan
DREPT: Grenader Tommy Rødningsby ble drept da hans patrulje ble beskutt. De kjørte i åpne kjøretøyer. Kisten med den omkomne var drapert med norsk flagg da den ble tatt hånd om i leiren. Foto: Ola Bøe Hansen, NCC, Afghanistan Vis mer

25. januar samme år ble soldaten Claes Joachim Olsson (22) drept da kjøretøyet han satt i kjørte på en veibombe i Ghormach-distriktet.

17. april i 2009 ble etterretningsoffiseren kaptein Trond Petter Kolset (30) fra Steinkjer drept av en selvmordsbomber vest for Mazar-i-Sharif.

DREPT: Claes Joachim Olsson. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
DREPT: Claes Joachim Olsson. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

8. november 2007 ble vognfører Kristoffer Sørli Jørgensen (22) drept da bilen han satt i ble rammet av en veibombe mens han var på vei til skytetrening i mørket, nord for Maimana i Nord-Afghanistan.

23. juli 2007 ble spesialsoldaten Tor Arne Lau-Henriksen (33) drept da han var på patrulje sør for Kabul.

DREPT: Kristoffer Sørli Jørgensen (22). Foto: Forsvaret
DREPT: Kristoffer Sørli Jørgensen (22). Foto: Forsvaret Vis mer

23. mai 2004 ble soldaten Tommy Rødningsby (29) drept da kolonnen han var i ble angrepet med raketter i Kabul.

Dagblad-journalist Carsten Thomassen ble skutt og drept 14. januar i 2008 da han var i Kabul for å følge utenriksminister Jonas Gahr Støres besøk i landet. I mai 2004 ble også en norsk ryggsekkturist drept i Kabul.

- Kan bli verre Prio-direktøren Harpviken frykter at det i tida framover vil bli verre for vestlige i Afghanistan.

DREPT: Trond Petter Kolset (30). Foto: Forsvaret
DREPT: Trond Petter Kolset (30). Foto: Forsvaret Vis mer

- Gårsdagens angrep er det alvorligste på lang tid. FN har trukket ut mye personell etter liknende hendelser tidligere, og det vil trolig skje nå også. Det vestlige nærværet i Afghanistan vil bli mer militært.

Oberstløytnant John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) sier til NTB at de så langt ikke har fått melding om urolige aktiviteter i Mazar-e-Sharif eller Meymaneh. Forsvaret legger imidlertid noen ekstra begrensninger i aktiviteten sin de nærmeste dagene. - Den operative virksomheten går som normalt. Men vi prøver å begrense ikke-operativ ferdsel utenfor leirene og ellers ta en ekstra vurderingsrunde i sikkerhetsspørsmål, sier han til NTB.
Koranbrenning Siri Skare ble drepte da en mobb gikk til angrep mot et FN-hovedkvarter Mazar-e Sharif.

Brenning av Koranen i en kirke i Florida 20. mars i år var bakgrunnen for at demonstrasjonene.

DREPT: Carsten Thomassen. Foto: Dagbladet
DREPT: Carsten Thomassen. Foto: Dagbladet Vis mer

Alain Le Roy, lederen for FNs fredsbevarende operasjoner, mistenker væpnede opprørere for å ha blandet seg med demonstrantene, for deretter å lede an i angrepet mot FN-kontoret.

DREPT: Siri Skare. Foto: Forsvaret
DREPT: Siri Skare. Foto: Forsvaret Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media