Brendin Horner drept i Sør-Afrika:

Drapet ryster: - Rasehatet kan eksplodere

Etter drapet på den 21 år gamle hvite bonden Brendin Horner, er spenningene høye i Sør-Afrika.

DREPT: Den 21 år gamle bonden Brendin Horner ble funnet drept på gården tidligere i november. Nå er spenningene mellom hvite bønder og anti-rasister høye i Sør-Afrika. Foto: Privat / Wikimedia
DREPT: Den 21 år gamle bonden Brendin Horner ble funnet drept på gården tidligere i november. Nå er spenningene mellom hvite bønder og anti-rasister høye i Sør-Afrika. Foto: Privat / Wikimedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Han ble funnet kvalt og fastbundet til en stolpe på gården hvor han jobbet som daglig leder tidligere denne måneden.

Siden har drapet på 21 år gamle Brendin Horner på ny åpenbart dype rifter mellom Sør-Afrikas hovedsakelig hvite gårdseiere og den hovedsakelig svarte majoritetsbefolkningen, ifølge New York Times.

De seneste dagene har det kulminert med voldsomme demonstrasjoner og påfølgende motdemonstrasjoner i byen Senekal i provinsen Freistata, hvor de første rettsmøtene fant sted, skriver sørafrikanske Times.

Mer om det seinere.

BØNDER: De hvite bøndene i Sør-Afrika har reagert kraftig på drapet på Brendin Horner, her utenfor rettslokalene fredag. Foto: Reuters / NTB
BØNDER: De hvite bøndene i Sør-Afrika har reagert kraftig på drapet på Brendin Horner, her utenfor rettslokalene fredag. Foto: Reuters / NTB Vis mer

Rep rundt halsen

Horners kjæreste meldte ham savnet på kvelden 1. oktober da han ikke kom hjem som vanlig. Politiet rykket straks ut og organiserte etter hvert en leteaksjon.

Den dagen feiret Horner et jubileum. Han hadde vært ansatt ved DeRots-gården i Paul Roux i ett år, og ble sist sett da han forlot jobben og gikk mot nabogården, hvor Horners far jobber.

Etter leteaksjonen ble han funnet kvalt, drept og bundet med et rep rundt halsen til en stolpe i nærheten av gården hvor han selv jobbet.

Det var Horners egen far og en kollega som gjorde det grufulle funnet tidlig dagen etter at savnetmeldingen kom inn.

MOTDEMONSTRANTER: Medlemmer av partiet Economic Freedom Fighters (EFF) holdt motdemonstrasjon. AAFP)
MOTDEMONSTRANTER: Medlemmer av partiet Economic Freedom Fighters (EFF) holdt motdemonstrasjon. AAFP) Vis mer

Skilt av piggtråd

Siden drapsalarmen gikk 2. oktober, har saken etter hvert fått massiv oppmerksomhet i sørafrikansk presse, som kulminerte denne uka etter de første rettsmøtene i saken.

Forrige helg ble nemlig to mistenkte i saken pågrepet. Torsdag og fredag ble de framstilt for retten, men det virkelige dramaet utspilte seg utenfor rettsbygningen i Senekal.

Der samlet demonstranter og motdemonstranter seg, som ble skilt fra hverandre av piggtråd politiet hadde satt opp. Bildene var slående for et land med Sør-Afrikas historie.

På den ene sida sto hvite gårdseiere- og brukere, på den andre sto demonstranter med tilknytning til det politiske partiet Economic Freedom Fighters (EFF), ifølge Times.

SKRIK: Innbyggere i millionbyen Durban i Sør-Afrika hørte skrik fra under bakken. Da startet den avgjørende redningsaksjonen. Video: AP Vis mer

I drapstoppen

Mens bøndene og interesseorganisasjonene som støtter dem hevder at hvite bønder i Sør-Afrika blir uforholdsmessig utsatt for voldelig kriminalitet og drap, påpeker motdemonstrantene at voldelig kriminalitet er vanlig i Sør-Afrika, og at majoriteten av ofrene er svarte.

Tallene gir ikke noe entydig svar.

I fjor ble det registrert 21 325 drap i Sør-Afrika, hvorav 49 var hvite bønder, altså langt under én prosent av de drepte, ifølge New York Times. Sør-Afrika har dermed femte flest drap i hele verden.

Samtidig utgjør hvite om lag ni prosent av landets totale befolkning på rundt 58 millioner innbyggere.

Den amerikanske storavisa viser til offisiell kriminalstatistikk fra sørafrikansk-politi, men tallene er ikke brutt ned på etnisitet eller hudfarge.

Samtidig eier hvite bønder 70 prosent av alle gårdsbruk i landet.

ANGREPET: Arnold Schwarzenegger var på et arrangement i Sør-Afrika, da noen plutselig angrep ham bakfra. Video: CNN Vis mer

- Er her for å kjempe

Frontene var mer polarisert utenfor rettssalen. Mens de hvite bøndene sang Sør-Afrikas nasjonalsang fra apartheid-tida, sang EFF-demonstrantene sangen «Kill The Boer» - «drep boeren» på norsk - som nå er forbudt.

- Vanligvis stjeler de for å få mat på bordet. Nå dreper de, sa Derek Mayer, en av de hvite bøndene under demonstrasjonen til New York Times.

Andre tok til orde for at det nå foregår et «folkemord mot hvite».

På motsatt side holdt Julius Malema, grunnleggeren av EFF, en tale til sine tilhengere.

- Vi er her for å kjempe og dø i kampen mot apartheid, fordi det fremdeles er apartheid i Sør-Afrika, sa Malema i talen.

EFF-grunnleggeren ble i sin tid kastet ut av regjeringspartiet ANC, bevegelsen og etter hvert partiet Nelson Mandela også var medlem av.

- De forstår ikke det større bildet av dysfunksjonaliteten i Sør-Afrika. Alle er mål, alle blir ranet, sier Khanyi Magubane, politisk kommentator og journalist til New York Times om de steile frontene.

Selv om partene ikke havnet i voldelig konfrontasjon med hverandre, ble én politibil tippet og satt i brann, ifølge sørafrikanske Times.

Ut mot drapet

Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa gikk tidligere denne uka ut og fordømte drapet på 21 år gamle Horner.

Han advarte samtidig mot å framstille drapet som et ledd i et «folkemord» mot hvite bønder.

- Drapene på hvite bønder er ikke folkemorderiske. De er kriminelle handlinger, og må behandles deretter, sa presidenten Ramaphosa i sin ukentlige tale til folket.

Deretter kom han med en advarsel etter å ha vært vitne til demonstrasjonene utenfor rettsbygningen i Senekal.

- Det som skjedde i Senekal viser bare hvor lett rasehatet i dette landet kan eksplodere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer