Drapet sjokkerer Nederland

Politiet har pågrepet mannen som skjøt ned og drepte høyrepopulisten Pim Fortuyn (54) etter et radioprogram i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også:

Politiker drept

Politiet arresterte kort tid senere en person som er mistenkt for å ha stått bak drapet, men nektet å oppgi personens identitet eller hva som kan ha vært motivet for drapet.

Den karismatiske innvandringsmotstanderen lå an til å gjøre et brakvalg i Nederland neste onsdag. Flere nederlandske politikere ba om en utsettelse av valget som følge av attentatet.

Øyenvitner sa han ennå var i live da han ble kjørt bort i sykebil, men en talsmann for partiet hans, Rene Warmerdam, sa at han kunne dø innen kort tid. Nederlandsk TV meldte mandag kveld at han var død.

Fortuyn ble skutt da han kom ut fra et intervju med en radiostasjon i Hilversum, en drøy mil nord for Utrecht.

Minnestund

Bare timer etter attentatet var flere hundre mennesker samlet utenfor Mediapark i Hilversum, hvor han ble skutt ned og drept.

Folk var sjokkert over det brutale attentatet midt i deres egen by, som teller 80.000 innbyggere.

20 år gamle Femne var en av mange mennesker som la ned blomster og tente et lys utenfor området der han ble skutt og drept.

- Jeg nektet å tro at det var sant da en venninne ringte meg og fortalte det. Det er ikke til å tro, sier Femne til NTB.

Hun hadde tenkt å stemme på Pim Fortuyns parti neste onsdag, men nå er hun usikker på hva som skjer med partiets valgdeltagelse.

- Jeg ville stemme på Pim fordi han sa ting rett ut slikt de var, han la ikke skjul på sannheten, slik mange politikere gjør, sier hun til NTB.

Flere hundre demonstranter samlet seg mandag kveld utenfor det nederlandske parlamentet for å protestere mot drapet på Fortuyn. «Mediene gjorde det», «Landet er sykt», het det på noen plakater.

Seks skudd

Fortuyn skal ha blitt truffet av seks skudd i hodet, brystet og halsen. Attentatet sender sjokkbølger gjennom Nederland.

- Han er blitt skutt, og jeg kan se at han ligger på parkeringsplassen med et kulehull i hodet, uttalte radio-journalist Marco Koelmann straks etter.

- Det er vanskelig å forstå at noe slikt kan skje i Nederland. Nederlandsk demokrati har tapt sin uskyld, sa lederen for arbeiderpartiet Ad Melkert. Flere partier har allerede innstilt valgkampen.

54 år gamle Fortuyn ledet et høyrepopulistisk parti som ifølge de siste meningsmålingene ligger an til å få 20 av de 150 plassene i nasjonalforsamlingen ved valget 15. mai. Partiets navn var Pim Fortuyns liste.

Han sjokkerte nederlenderne da han i mars vant 17 av 45 plasser i byrådet i landets nest største by Rotterdam med et innvandrerfiendtlig og nasjonalistisk program.

Kastet ut

I tillegg til at han framsto som innvandringsfiendtlig, noe som er kontroversielt i liberale Nederland, var han homofil, noe han aldri la skjul på. Han avviste enhver sammenligning med den franske høyreekstremisten Jean-Marie Le Pen.

Professor Pim, som han likte å kalle seg, ble kastet ut av sitt tidligere parti Leefbar Nederland da han foreslo at diskrimineringsparagrafen i grunnloven burde oppheves.

I politikken appellerte han til utålmodige velgere ved å fokusere på innvandring, kriminalitet, et offentlig helsesystem på felgen og økende arbeidsledighet.

Arrogant

Blant hans omstridte utsagn er at asylsøkere og flyktninger burde være glad for å få et telt og litt mat, at regjeringen burde hjelpe narkotikamisbrukere ved å sørge for at de får en overdose og at islam er en tilbakestående religion.

I et land der politikere flest gjør et nummer av å holde en lav personlig profil, vakte Fortuyn oppmerksomhet med egen privatsjåfør, to hunder ved navn Kenneth og Carla og egen butler.

Med sin glattbarberte isse, italienske designerdresser og arrogante og prangende opptreden greide han likevel å skaffe seg stor oppslutning særlig blant unge menn som ellers stiller seg likegyldig til politikk.

Han har bakgrunn som sosiolog, men har i de siste ti årene skaffet seg et navn som spaltist.

(NTB)

DREPT:</B> Pim Fortuyn ligger død på parkeringsplassen, truffet av seks kuler.
POPULIST: Pim Fortuyn var en populist med meninger som fenget unge menn som ikke var så opptatt av politikk.
<B>LA NED BLOMSTER: Drapet ni dager før valget fikk mange til å legge ned blomster ved drapsstedet.