DREPT: Tyrkias president Recep Erdogan har lovet å «avsløre den naken sannhet» om Khashoggi-drapet tirsdag. Mandag kveld meldte Reuters at drapet ble styrt via Skype. Foto: NTB Scanpix
DREPT: Tyrkias president Recep Erdogan har lovet å «avsløre den naken sannhet» om Khashoggi-drapet tirsdag. Mandag kveld meldte Reuters at drapet ble styrt via Skype. Foto: NTB ScanpixVis mer

Khashoggi-drapet:

Drapet skal ha blitt styrt via Skype

Den saudiarabiske kongefamiliens rådgiver, Saud al-Qahtani skal ha instruert «drapsteamet» via Skype, skriver Reuters.

Det er knyttet store forventninger til hvilke opplysninger Tyrkias president Recep Erdogan vil komme med når han tirsdag skal «avsløre den naken sannhet» om drapet på den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi.

Det siste døgnet har det kommet urovekkende opplysninger om drapet som Saudi-Arabia har omtalt som «en fryktelig feiltakelse» og har forklart med at det oppsto et «slagsmål» inne i konsulatet.

Mandag publiserte CNN et videoopptak som skal vise et av de 15 antatte medlemmene av «drapsteamet», som mistenkes å stå bak drape på Khashoggi, ikledd journalistens klær samme dag som han ble drept.

Det hevder en ikke navngitt tyrkisk myndighetsperson, ifølge kanalen.

VIDEO: I helga innrømmet Saudi-Arabia at journalist Jamal Khashoggi ble drept i deres ambassade i Istanbul. Overvåkningsbildene i denne videoen skal vise en saudiarabisk agent utkledd som som journalisten - etter at han ble drept. Video: CNN Vis mer

Instruksjoner via Skype

Mandag kveld meldte nyhetsbyrået Reuters at en av kronprins Mhoammed bin Salmans nærmeste medarbeidere, Saud al-Qahtani, skal ha styrt drapet via Skype.

Opplysningene skal de ha fått fra to etterretningskilder.

Like etter at Khashoggi ankom konsulatet, skal han ha blitt overfalt av «drapsteamet». Så skal al-Qahtani ha ropt fornærmelser mot Khashoggi via Skype, som skal ha blitt møtt med samme mynt av Khashoggi.

Tyrkiske myndigheter hevder å ha lydopptak som beviser drapet. På lydopptak skal man ifølge Reuters kilder høre al-Qahtani instruere «drapsteamet».

- Gi meg hundens hode, skal være blant instruksjonene han ga.

DREPT: Journalisten Jamal Khashoggi hevdes å ha blitt drept. Disse bildene, som ble først offentliggjort av Tyrkisk TV, skal angivelig vise draptsteamet ankomme det saudiarabiske konsulatet i Istanbul. Tyrkiske myndigheter mener at det var her drapet skjedde. Video: NTB Vis mer

- Tar støyten

Lørdag ble det rapportert at nettopp al-Qahtani, i tillegg til fire andre høytstående ansatte i saudiarabiske myndigheter, har fått sparken i forbindelse med etterforskningen.

Sparkingen skal ha en sammenheng med at Saudi-Arabia hardnakket hevder at kronprins Mohammed bin Salman ikke har beordret verken kidnapping eller drap av Khashoggi.

For at kronprinsen skal kunne løse den diplomatiske krisa som har oppstått som en følge av drapet, må blant annet al-Qahtani ta støyten for det, antyder nyhetsbyrået.

Allerede har Tyskland informert om at de vil stanse våpensalg til kongedømmet. I en felles uttalelse sammen med Storbritannia og Frankrike, har de også krevd en oppklaring av saken.

- Dypt tragisk

Donald Trump har også vært tydelig på at handlingen er uakseptabel, men ønsker samtidig ikke å skade amerikanske selskaper og arbeidsplasser ved å stanse våpensalget til Saudi-Arabia.

Lørdag uttalte også utenriksminister, Ine Eriksen Søreide, seg om sakskomplekset.

- Den saudiske journalisten Jamal Khashoggis død er dypt tragisk og beklagelig, sier hun.

Nå forventer hun at det undersøkes nærmere.

- Det som har skjedd er uakseptabelt. Jeg forventer at det gjennomføres en rask, åpen og troverdig undersøkelse av omstendighetene rundt dødsfallet og at alle de involverte stilles til ansvar for denne ugjerningen.

Forsvant

Det var 2. oktober at Khashoggi besøkte konsulatet for å få dokumentasjon på at han var skilt, mens en tyrkisk kvinne han var forlovet med ble bedt om å vente utenfor.

Hans forlovede meldte ham savnet samme dag, og siden den gang har spekulasjonen om Khashoggis skjebne rast.

Over lengre tid har det vært regnet for nesten sikkert at Khashoggi ble drept inne på konsulatet.

Saudi-Arabia har fram til i helga hevdet at Khashoggi forlot konsulatet samme dag som han besøkte det, og sagt at han benyttet en annen utgang enn den han kom inn.