Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapet skaper ny krise i Afghanistan

Likvideringen av presidentens bror kan få alvorlige konsekvenser.

 DREPT:  Broren til Afghanistans president Ahmed Wali Karzai ble skutt av sin livvakt i dag tidlig. Drapet kan skape mer kaos i det sørlige Afghanistan. REUTERS/Ahmad Nadeem/SCANPIX
DREPT: Broren til Afghanistans president Ahmed Wali Karzai ble skutt av sin livvakt i dag tidlig. Drapet kan skape mer kaos i det sørlige Afghanistan. REUTERS/Ahmad Nadeem/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Drapet på Ahmed Wali Karzai, den afghanske presidentens bror, vil trolig føre til en alvorlig forverring av den politiske og militære situasjonen i Sør-Afghanistan og gjøre det vanskeligere for president Barack Obama å gjennomføre sin planlagte tilbaketrekking av amerikanske styrker i år.

Drapet viser hvor uberegnelig og absurd situasjonen i Afghanistan er, snart ti år etter den amerikanske invasjonen.

Ahmed Wali Karzai, som ledet provinsrådet i Kandahar, hadde akkurat avsluttet et møte med lokale stammeledere og politikere i dag morges, da Sardar Mohammad - sjefen for livvaktene som bemanner kontrollpostene rundt hans sterkt bevoktede hus - kom inn for å be om en samtale under fire øyne.

Kort etter hørte de som var utenfor møterommet skudd og stormet inn. Der lå Karzai blødende, skutt i hodet, brystet og handa. Sardar Mohammad ble skutt ned og drept. Karzai døde på sykehuset kort etter.

Mens spekulasjonene om hvem som sto bak pågikk, tok Taliban på seg ansvaret.  

Omstridt
President Karzais bror var meget omstridt, men nøt samtidig stor respekt, ikke minst i Sør-Afghanistan.

I flere år er han blitt knyttet til narkotikatrafikk og korrupsjon, noe som også går fram av lekkede Wikileaks-dokumenter. Han drev med både politikk og forretningsvirksomhet, sistnevnte virksomhet ofte av tvilsom karakter.

USA var lenge svært bekymret over Ahmad Wali Karzais befatning med narkotika, og forholdet til ham var en stund kjølig. Men til slutt måtte amerikanerne innse at de måtte samarbeide med ham hvis det skulle bli militær framgang i Afghanistan. For Karzai, som ble omtalt som Sør-Afghanistans «superguvernør» var selve krumtappen kampen mot opprørerne i området.

Karzai var også mannen som klarte å samle rivaliserende stammeledere og dermed i hvert fall holde noen av de mange interne konfliktene i Sør-Afghanistan under kontroll. I sitt hovedkvarter, fullt av livvakter, hadde han daglige møter med eldre og stammeledere, samtidig som han hadde mye kontakt med sin bror presidenten i Kabul.

Noen observatører mener at han kanskje var Afghanistans nest mest innflytelsesrike mann.  

Store konsekvenser
Drapet på Karzai vil trolig få alvorlige konsekvenser for den videre utviklingen i det turbulente Sør-Afghanistan. For Karzais innflytelse strakk seg også utenfor Kadahar-provinsen. Her er noe av det som kan komme til å skje:

• De vil bli vanskeligere å holde de forskjellige stammelederne samlet, og gamle konflikter kan blusse opp igjen.

• For Taliban er drapet en voldsom psykologisk seier. Igjen har talibanerne vist at de kan slå til når som helst og hvor som helst.

• Talibanerne, som i det siste har vært militært på defensiven i sør, vil trolig få det moralske oppsvinget de trenger etter at bror Karzai er død. Det kan føre til at de igjen prøver å komme på offensiven og at amerikanerne må sterkere inn i bildet igjen militært. Det er nemlig ingen hemmelighet at den afghanske hæren, ANA, fremdeles ikke fungerer godt nok i strid.

• For lokale og internasjonale journalister vil drapet føre til en minsket informasjonsstrøm. Karzai pleide aldri å si nei til journalister, og reportere som etter drapet uttalte seg til internasjonale tv-stasjoner omtalte ham som vennlig og åpen.  

Uklar tilknytning Det er foreløpig uklart hvor lenge Sardar Mohammad har vært i Karzais livvaktstyrke, men han kom fra et distrikt utenfor Kandahar by.

Meldinger går ut på at han nesten daglig har møtt sin sjef. Om han hadde tilknytning til Taliban er uklart, men det kan virke sannsynlig at han har vært en infiltratør.