Drapet som kan få Egypt til å eksplodere

Her blir Mohamed Atef (22) skutt og drept av politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KAIRO (Dagbladet): Egyptiske sikkerhetsstyrker skjøt og drepte i går en beduinsk demonstrant i Sinai-regionen.

Drapet ble filmet og distribueres nå av verdens største nyhetsbyrå, Reuters.

Blant regimemotstanderne brukes drapet for alt det er verdt for å vekke folkets harme, og til å få dem med i dagens varslede demonstrasjoner.

Skutt i hodet På videoen ser man en demonstrant krysse veien og snu seg mot politiet cirka 100 meter unna. Et skudd kan tydelig høres, og demonstranten faller død til bakken.

Ifølge Reuters er det 22-åringen Mohamed Atef som ble skutt i hodet og drept.

Bråk i Sinai Demonstrasjonen fant sted i byen Sheikh Zoweid i går ettermiddag.

Konfrontasjonen skjedde i bakkant av kamper tidligere på dagen mellom politi og demonstranter i  Suez og Ismailia, de to byene ved Suezkanalen som deler Sinai fra resten av Egypt.  

<strong>STERKE REAKSJONER:</strong> Med nyheten om at  Mohamed Atef (22) var skutt og drept av politistyrker, tente demonstranter bål i gatene i byen Sheikh Zoweid 35 mil nordøst for Kairo. Foto:  REUTERS
STERKE REAKSJONER: Med nyheten om at Mohamed Atef (22) var skutt og drept av politistyrker, tente demonstranter bål i gatene i byen Sheikh Zoweid 35 mil nordøst for Kairo. Foto: REUTERS Vis mer

Det er rapportert om døde blant demonstrantene flere steder i Egypt de siste dagene. Tallet skal nå være oppe i syv personer. 

Strømmer ut i gatene Når fredagsbønnen starter i dag, samles hundre tusener av frustrerte egyptere i Kairo til bønn.

Deretter er det ventet at store folkemengder vil delta i de alvorligste demonstrasjonene siden 1970-tallet.

En stadig sterkere allianse av studenter, islamister, arbeidsledige akademikere og fattige arbeidere har de siste dagene tatt til gatene.

- Må gå av Deres krav er at Egypts president Hosni Mubarak må gå av etter å ha sittet med makta i snart 30 år. Demonstrantene ønsker demokratiske reformer. Så langt er de ikke blitt hørt.

Det er heller ikke kravene om økt lønn, lavere matpriser eller tiltak for å få tusenvis av godt utdannet ungdom ut i arbeid. Egypt sliter også med omfattende korrupsjon i både offentlig og privat sektor.

Heller enn å bli hørt, er de blitt møtt av opprørspoliti, kuler og tåregass.

Kan bli blodig Mens politiet tidligere denne uka lot flere demonstrasjoner vokse ut av kontroll i sentrum av hovedstaden Kairo, vet myndighetene nå hva som venter.

<strong>STORE STYRKER:</strong> Myndighetene har bedt politiet holde demonstrasjonene under kontroll og har plassert ut et stort antall spesialstyrker i sentrum av hovedstaden. foto: REUTERS / Asmaa Waguih
STORE STYRKER: Myndighetene har bedt politiet holde demonstrasjonene under kontroll og har plassert ut et stort antall spesialstyrker i sentrum av hovedstaden. foto: REUTERS / Asmaa Waguih Vis mer

Og de er vel forberedt. Det er allerede rapportert om sikkerhetsstyrker plassert ut ved en rekke sentrale steder av byen.

Myndighetene har advart folket om at det vil bli slått hardt ned på demonstrasjonene makthaverne har stemplet som ulovlige.
Kutter nettilgang Samtidig som åtte ledere for landets forbudte islamistbevegelse «Det muslimske brorskap» ble satt bak lås og slå, kom det meldinger om en rekke brudd på internettilgangen i landet.

Mange har ikke kommet på nett i det hele tatt, mens andre forteller at det bare var Facebook og andre sosiale medier som ikke fungerte. I tillegg har mange mobilbrukere problemer med å sende tekstmeldinger.

En av sjefene for teletilsynet i landet sier til nyhetsbyrået Reuters at han ikke ønsker å kommentere saken. Kontoret til den egyptiske statsministeren skal ha sendt ut en uttalelse som benekter at Facebook og Twitter er stengt.

<strong>BRÅK I NATT:</strong> Flere steder, som her i Suez, fortsatte demonstrasjonene utover natta. Foto: AFP PHOTO / KHALED DESOUKI
BRÅK I NATT: Flere steder, som her i Suez, fortsatte demonstrasjonene utover natta. Foto: AFP PHOTO / KHALED DESOUKI Vis mer

Fakta om Egypt:

• Rundt 79 millioner innbyggere

• Hosni Mubarak har vært president siden 1981 og er den lengstsittende egyptiske presidenten noensinne. Han leder et autoritært og det mange anser som et undertrykkende regime.

• Mubarak leder Det nasjonaldemokratiske partiet (NDP) som har regjert Egypt siden stiftelsen i 1978.

• Opposisjonsgruppen Det muslimske brorskap er erklært forbudt.

• Valget til ny nasjonalforsamling før jul ble boikottet av flere grupper, og internasjonale observatører fikk ikke overvåke valget.

• Egypts nødrettslov har vært nedfelt i grunnloven i over 30 år. Den innebærer blant annet forbud mot demonstrasjoner som ikke er godkjent av myndighetene. Folk kan pågripes og fengsles uten at det foreligger siktelser eller tiltaler.

• Flere titusen demonstranter har innledet protester mot regimet og krever blant annet nyvalg, flere arbeidsplasser og slutt på nødrettsloven.

• Så langt skal syv demonstranter være drept og rundt 1000 personer være arrestert.

Kilde: NTB / Dagbladet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer