Drapet som rystet Norge

Hvem som drepte Arne Sigve Klungland er det mest sentrale spørsmålet i Norges største ranssak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER/OSLO (Dagbladet.no): Klokken kvart på åtte i dag morges åpnet dørene til forsamlingshuset på Forus utenfor Stavanger, der scenen er satt for Norges største rettsdrama siden Orderudsaken.

Tungt bevoktet

I spesialbygde fangetransportbiler kom de 13 siktede i NOKAS-saken, tungt bevoktet av væpnet politi, som også har flere helikoptre svirrende over området for å sikre rettssaken.

Like etterpå kom en egen buss for de tiltaltes advokater. Det er satt av 100 publikumsplasser og 52 presseplasser inne i selve rettssalen. Omlag 220 journalister er akkreditert for å følge NOKAS-saken de neste fire månedene.

Smilte og vinket

Med fotlenker rundt føttene ble de 13 tiltalte ført inn i rettssalen på  Forus ved Stavanger like før klokken 8.30 i dag.

De tiltalte var alvorlige, bare Ridvan Halimi smilte og vinket til slektninger på tilhørerbenken.

Erlign Havnå og David Aleksander Toska vekslet et blikk og et nesten umerkelig nikk, ellers var det ingen tegn til gjenkjennelse og eller gammelt vennskap. Toskas samboer var også til stede i salen.

I RETTEN: Like etter klokken 08.00 ble de tiltalte ført inn i rettssalen i Forus. David Alexander Toska sitter på første tiltalebenk. Bak ham sitter Erling Havnå. Foto: Hans Arne Vedlog
I RETTEN: Like etter klokken 08.00 ble de tiltalte ført inn i rettssalen i Forus. David Alexander Toska sitter på første tiltalebenk. Bak ham sitter Erling Havnå. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Hvem drepte?

Både inne i bygningen og ute i nabolaget vrimlet det av politi, og over bygningen sirklet et politihelikopter. Stemningen var både nervøs og anspent.

De tiltalte har sittet helt eller delvis isolasjon helt siden de ble arrestert. 11 av de 13 er tiltalt for ran med døden til følge, en bestemmelse i straffeloven som sjelden brukes. Den åpner for at de tiltalte kan dømmes fordi de var bevæpnet og måtte regne med at liv kunne gå tapt under forbrytelsen.

Påtalemyndigheten har DNA-bevis som knytter de tiltalte til våpen, klær og annet utstyr som ble benyttet under Nokas-ranet. Men politiet har ikke funnet ut hvem som løsnet det dødbringende skuddet mot polititjenestmann Arve Sigve Klungland.

Blant de tiltalte er det bare David Aleksander Toska som har erkjent
straffskyld.

De tiltalte ble kjørt til rettssalen i en pansret cellebil. I rettslokalene skal de i pausene tilbringe tida i små enerom med stålvegger og ståldører. Cellene skal være lydtette, slik at de tiltalte ikke skal kunne ha kontakt med hverandre.


Mennene statsadvokatene Arid Dommersnes og Tor Christian Carlsen skal bevise stod bak ranet av Norsk Kontantservice. Men hvor det ble av omlag 55 millioner kronene som utbyttet ble, faller helt i skyggen av ranets mest sentrale ubesvarte spørsmål; Hvem drepte politiførstebetjent Arne Sigve Klungland, og hvor mange av de 13 tiltalte vil retten mene har ansvaret for denne tragedien.

De 13 i salen

David Aleksander Toska (29), Oslo

Tiltalt for: Grovt ran med døden til følge.

Skal forsvares av: Øystein Storrvik

Den drevne sjakkspilleren skal ha vært sentral i både planlegging og utførelse av ranet. Forut for ranet bodde Toska og samboeren hans i det politiet mener var en dekkleilighet i Sandnes. På bildene fra tellesentralens overvåkingskamera er Toska trolig mannen med stoppeklokke. Toska er den første av to tiltalte som har innrømmet at han deltok, men nekter å angi noen av de andre. David Toska var på flukt til april i år, da han ble pågrepet i Spania.

Kjell Alrich Schumann (39), Oslo

Tiltalt for: Grovt ran med døden til følge.

Skal forsvares av: Morten Furuholmen.

Den tidligere trailersjåføren regnes som en av hovedmennene bak ranet i Stavanger. Politiet knytter ham til ranet ved DNA-funn på en hanske og ei finlandshette. Han leide også hybel på Roaldsøy i Stavanger fram til ransdagen. Schumann er tidligere domfelt mange ganger, blant annet for vinningsforbrytelser, tyveri av bilskilter og besittelse av ulovlige våpen og elektronisk

overvåkingsutstyr. Er kjent for å kunne skifte utseende og var lenge på rømmen.

Erling Mathias Havnå (47), Arendal

Tiltalt for: Grovt ran med døden til følge og grovt ran.

Skal forsvares av: John Christian Elden.

Tidligere europamester i kickboksing. Tidligere ustraffet, nå tiltalt for deltakelse i både anslaget mot NOKAS 5. april 2004 og ranet av Postens brevsentral i Oslo året før. Han kobles til ranene gjennom DNA-funn på henholdsvis ei slegge og ei finlandshette. Dessuten leide Havnå bil i Arendal dagen før Stavanger-ranet og leverte den tilbake dagen etter. Havnå har innrømmet at han fikk 150 000 kroner for å skaffe til veie utstyr av en oppdragsgiver som han ikke vil navngi.

Metkel Negassie Betew (26)

Tiltalt for: Grovt ran med døden til følge.

Skal forsvares av: Marius Dietrichson.

Kamerat av både Toska og Ridvan Halimi. Dømt fem ganger før, blant annet for det mislykkede ranet mot DnBs tellesentral i Oslo i 2000. Også dømt for ran av en Sparebanken NOR-filial i Oslo i 1999. Politiet mener han er en «fikser», som ordner en rekke ting i forkant. De har funnet Betews DNA på en sovepose i lastebilen som ble forsøkt brent opp under Stavanger-ranet og hans fingeravtrykk i Schumanns hybel på Roaldsøy. Betew ble tatt i Frankfurt etter å ha vært hjemme i Eritrea.

Ridvan Halimi (26), Oslo

Tiltalt for: Grovt ran med døden til følge.

Skal forsvares av: Advokatfirmaet Staff.

Fra Serbia og Montenegro. Kom til Norge på begynnelsen av 90-tallet og jobbet blant annet i et flyttebyrå i Oslo. Domfelt fire ganger, blant annet for tyveri, trusler, brudd på veitrafikkloven og medvirkning til ran. Knyttes til den såkalte albanerligaen i Göteborg. Er også kjent som en sjarmør som hadde et forhold til en politikvinne. Hans DNA er funnet på ei flaske og en hanske i en av de utbrente fluktbilene, og han skal ha blitt observert i Stavanger. Pågrepet Kosovo i april.

Ikmet Kodzadziku (25), Göteborg

Tiltalt for: Grovt ran med døden til følge.

Skal forsvares av: Abdelila Saeme.

Politiet mener han tilhører det kriminelle, kosovoalbanske miljøet i Göteborg. Kodzadziku er en kjenning av etterlyste Jusuf Hani. Ble pågrepet i hjembyen allerede dagen etter NOKAS-ranet. Da hadde han allerede blitt stoppet to ganger av norsk trafikkpoliti i Stavanger - både natta før ranet og på vei ut av byen morgenen etter. Politiet har DNA-spor som knytter Kodzadziku til Schumanns bil i Oslo.


Lars-Erik Andersen (28), Oslo

Tiltalt for: Grovt ran med døden til følge.

Skal forsvares av: Steinar Wiik Sørvik.

Ungdomskamerat av David Toska, har jobbet i et klimaventileringsselskap i Oslo og drevet eget snekkerfirma. Blir av kjenninger beskrevet som en kraftig, rolig og likandes kar. Aldri vært borti ran før, men er tidligere dømt for både trusler, legemsfornærmelse, narkotikamisbruk og promillekjøring. Knyttes til anslaget mot NOKAS gjennom DNA-funn på utstyr som ble brukt under ranet. Satt i fjor høst i fengsel, men var på rømmen da politiet pågrep ham.

Alf Henrik Christensen (43), Arendal

Tiltalt for: Grovt ran med døden til følge.

Skal forsvares av: Erik Lea.

Kompis av Erling Havnå fra kickboksing-miljøet. Leide bil fra samme firma i Arendal og passerte en bomstasjon sør for Stavanger på samme tid som Havnå. Politiet tror de kjørte i følge, og at kjøretøyene ble brukt som fluktbiler. Christensen er tidligere straffet for spritsmugling. Det skal ikke være tekniske bevis som knytter ham til ranshandlingen. Påtalemyndigheten mener likevel å kunne bevise at han deltok i selve ranet.

Dan Pettersen (30), Sandnes

Tiltalt for: Grovt ran med døden til følge.

Skal forsvares av: Erling Kjærmann.

Ustraffet, tidligere yrkesmilitær med bakgrunn fra Telemarksbataljonen og NATO-oppdrag i Kosovo. Også kjent fra utelivsbransjen i Sandnes. Politiet mener at Pettersen deltok i ranet, ut ifra DNA-treff på en ransbag, og at han bidro med lokalkunnskap i planleggingen. I tillegg skal Pettersen ha leid ut huset sitt til bruk som base og skjulested før og etter ranet. Det er også funnet blodspor i huset, som stammer fra medtiltalte Johnny Thendrup

Johnny Thendrup (40), Lillestrøm

Tiltalt for: Grovt ran med døden til følge.

Skal forsvares av: Johnny Veum.

Har erkjent å ha deltatt i ranet. Var raneren som ble skutt av politimann Erik Håland. Vitner knytter ham til Toska og Dan Pettersens hus i Stavanger i tida før ranet. Blodspor i Pettersens hus stammer dessuten fra ham. 

Thomas Thendrup (34), Oslo

Tiltalt for: Grovt ran med døden til følge.

Skal forsvares av: Vegard Aaløkken

Han er lillebroren til Johnny og er tiltalt for de samme forholdene. Thomas Thendrup er kjent fra kretsen rundt David Toska og har flere dommer på rullebladet, blant annet for ran av en pengetransport. Han knyttes også til Dan Pettersens hus, hvor han skal ha blitt observert av vitner kort tid etter ranet 5. april i fjor. Politiet skal ha funnet hans DNA på ransutstyr som ble funnet i Drammensfjorden.

Mann (26), Sandnes

Tiltalt for: Medvirkning til grovt ran.

Skal forsvares av: Tor Kjærvik.

Er kamerat med Dan Pettersen og drev et utested med ham i Sandnes. Er ikke blant de 12 som utførte selve ranet, men skal ha vært mellommann da David Toska fikk leie Dan Pettersens hus før og etter ranet. Ifølge tiltalen visste han at boligen ble brukt til lagring av skytevåpen og ransutstyr. Han skal også ha gjort ærend for ranerne, slik at de slapp å vise seg ute. 26-åringen er ikke tidligere dømt, men ble i fjor pågrepet og siktet for salg av anabole steroider.

Mann (56), Svelvik

Tiltalt for: Medvirkning til grovt ran.

Skal forsvares av: Joakim Ronold.

Er ikke tiltalt for å ha deltatt i selve ranet, men for medvirkning. Skal ha hentet våpen og annet ransutstyr på avtalte steder etter ranet, og fraktet det til Drammen. Dette utstyret fant politiet i hans bod, om bord i båten hans og i sjøen under båten. Ifølge tiltalen gjorde han avtale om dette med ranerne på forhånd, og fikk penger for det. Han må derfor dømmes for medvirkning, subsidiært etterpåfølgende bistand og heleri.

Tiltalt: Kjell Alrich Schumann (39), Oslo
Tiltalt: Erling Mathias Havnå (47), Arendal
TILTALT: Alf Henrik Christensen (43), Arendal
Tiltalt: Thomas Thendrup (34), Oslo
DREPT: Politiførstebetjent Arne Sigve Klungland
TILTALT: David Alexander Toska (29), Oslo
Tiltalt: Metkel Negassie Betew (26)
Tiltalt: Ridvan Halimi (26), Oslo
Tiltalt: Ikmet Kodzadziku (25), Göteborg
TILTALT: Dan Pettersen (30), Sandnes
TILTALT: Johnny Thendrup (40), Lillestrøm
TILTALT: Lars-Erik Andersen (28), Oslo