LISA HOLM: I november i fjor ble litauske Nerijus Bilevicius dømt til livstid i fengsel for drapet på 17 år gamle Lisa Holm. Nå er det kjent hvor 35-åringen skal sone livstidsstraffen. Foto: Aftonbladet / IBL Bildbyrå / POLISEN / AFTONBLADET / NTB Scanpix
LISA HOLM: I november i fjor ble litauske Nerijus Bilevicius dømt til livstid i fengsel for drapet på 17 år gamle Lisa Holm. Nå er det kjent hvor 35-åringen skal sone livstidsstraffen. Foto: Aftonbladet / IBL Bildbyrå / POLISEN / AFTONBLADET / NTB ScanpixVis mer

«Drapet som rystet Sverige»: 
Han tok livet av Lisa (17). Nå må han beskyttes i fengselet

Skal gå i terapi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): (Dagbladet): Søndag den 7. juni i fjor forsvant 17 år gamle Lisa Holm sporløst på vei hjem fra jobben sin på en kafé i Kinnekulle utenfor Lidköping.

Fem dager senere ble hun funnet. Den døde jenta var delvis avkledd og lå gjemt i et klesskap i en brakke bare noen kilometer fra kafeen. Drapet har i ettertid blitt betegnet som «drapet som rystet Sverige».

I november i fjor ble litauske Nerijus Bilevicius dømt til livstid i fengsel for drapet. 35-åringens DNA ble funnet en rekke steder på jentas klær og på taustumper fra åstedet.

Nå er det klart hvor Bilevicius skal sone dommen, og svenske P4 Skaraborg skriver i dag at det eksisterer trusler mot ham i fengselet, og at det er et behov for beskyttelsestiltak.

Terapi og trusler

I flere uker har forholdene rundt Bilevicius blitt vurdert, og myndighetene har kommet fram til at det kan være en fare for 35-åringens helse inne på soningsanstaltene.

I soningsbestemmelsen står det at litaueren vil bli plassert på Norrtäljesanstalten, et av Sveriges fengsel med høyeste sikkerhetsklassifisering.

I dommen mot mannen, står det at drapet hadde et seksuelt motiv, og nettopp derfor står det også i bestemmelsen at Bilevicius skal gjennomgå terapi og behandling. Risikoen for rømming blir sett på som moderat.

Han har ikke selv kommet med noen ønsker eller innvendinger i forbindelse med soningssted, annet enn at han akter å samarbeide med myndighetene.

SISTE FARVEL: Fra 17 år gamle Lisa Holm sin begravelse. Et hundretalls mennesker fulgte også begravelsen fra plassen utenfor kirken. 17-åringen ble funnet drept natt til 13. Juni i fjor. Video: TT Vis mer

Dømt

Skaraborgs tingsrätt mente Bilevicius, som er gårdsarbeider, lokket Holm med til en låve der han drepte henne ved hengning. Deretter ble hun fraktet i bil til funnstedet.

Det er bl.a. DNA fra litaueren på Holms klær, samt vitneforklaringer, som knytter ham til saken. Selv har han hele tida nektet skyld.

Han anket så dommen videre til Göta hovrett, som også dømte mannen til livstid. Saken ble deretter anket til svensk høyesterett.

- Högsta domstolen har gått gjennom materialet. Det har ikke kommet fram noen grunner til å godta anken, het det i begrunnelsen fra Sveriges øverste rettsinstans.

- Klem barna deres

Foreldrene til avdøde Holm sier til Skaraborgs Allehanda at datteren ønsket å studere til å bli arkitekt i Australia, og at hun elsket å reise.

- Hun hadde et verdenskart på rommet sitt, og hun satte nåler i det for å markere stedene hun hadde vært, sier Lisas mor til lokalavisa.

Et stort antall frivililige søkte etter Lisa i dagene hun var savnet, i regi av organisasjonen Missing People. Foreldrene sier de er takknemlige for det store engasjementet.

- Vi har ikke ord for å uttrykke hvor takknemlig vi er, sier de.

Foreldrene har et råd til alle med barn:

- Klem barna deres ofte og mye. Du vet aldri når det er for sent, sier de til Skaraborgs Allehanda.