- Drapet var hevn

STAVANGER (Dagbladet): Politiet retter stadig mer av etterforskningen mot å finne ut om et hevnmotiv lå bak likvideringen av taxisjåfør Taher Hamidi (37). Etterforskerne støvsuger det kurdiske miljøet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig mer tyder på at Hamidi ble drept på grunn av uoverensstemmelser med personer han kjente på forhånd. Sannsynligvis sto to drapsmenn bak likvideringen av Taher Hamidi.

Dagbladet får bekreftet at en av teoriene politiet jobber etter, er om noen kan ha drept taxisjåføren ut fra et regelrett hevnmotiv.

Likevel sier etterforskningsleder Monica Frustøl at hun ikke tror at politiet står foran et snarlig gjennombrudd i etterforskningen.

Militær likvidering

Politiledelsen bekrefter at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er orientert om saken. Drapsjegerne skal ha utvekslet opplysninger om drapet med kollegene i sikkerhetstjenesten.

- Det kan også bli aktuelt å kople inn Interpol, bekrefter politiadjutant Frustøl.

Årsaken er at taxidrapet er utført på en svært spesiell måte, som skal være identisk med en spesiell type militær likvideringsteknikk der personer blir drept med en rekke knivstikk og overskåret strupe. Det er ikke tidligere begått liknende handlinger i Norge.

Endevender fortida

Politiet har begynt den omfattende jobben med å endevende drosjesjåførens bakgrunn.

  • Dagbladet kjenner til at politiet i går kveld prøvde å komme i kontakt med blant andre mannen som for tre- fire år siden angivelig ble skambanket av Hamidi. Vedkommende skal ha blitt overfalt på parkeringsplassen utenfor sitt hjem. Angivelig har partene gjort opp sitt mellomværende.
  • Også en 39-årig Iran-kurder er ønsket til avhør. Dagbladet vet at den drepte taxisjåføren overfor flere personer har utpekt 39-åringen som den som sto bak et større innbruddstyveri hjemme hos ham. Det ble stjålet gull og smykker, samt pass og penger. 39-åringen har angivelig reist til Sverige på ferie.

Ikke ranet

Politiet gikk i går langt i å avskrive sannsynligheten for at taxisjåføren ble drept under et ransforsøk. Sjåførtaska med et par tusen kroner lå intakt i døra, og det er ingenting som tyder på at noen andre gjenstander er fjernet fra drosjebilen. Hamidi kjørte selv bilen sin til den øde og avsidesliggende parkeringsplassen foran Statoils helgestengte hovedkvarter like ved Forus travbane.

Der møtte han sine drapsmenn, som fikk mer enn et halvt døgns forsprang på politiet.

- Ja, vi sjekker miljøet rundt den drepte, bekrefter politiinspektør Ernst K. Rossebø.

Rykter

Han forklarer at politiet nå gjør undersøkelser ut fra opplysningene om interne stridigheter i kurdermiljøet.

I Dagbladet i går fortalte en av Hamidis venner om rykteflommen som har rammet den dreptes familie. I den kurdiske tradisjonen oppfattes ondsinnede rykter som vanære, som kan bli tatt opp svært alvorlig.

- Selv bagateller kan få mennene våre til å begå vold. Det er så trist når de tyr til vold i stedet for å løse konfliktene med ord og forhandlinger, forklarer en kurdisk kvinne fra Tyrkia som har bodd i Norge i mer enn ti år.

Voldsom reaksjon

Taher Hamidi skal ha reagert svært negativt på ryktene, som han oppfattet som usanne og krenkende.

Det er også på det rene at anonyme personer prøvde å hindre at Hamidi fikk forsikringsoppgjør både for husinnbruddet og etter at hans niårige sønn i mai kom i skade for å sette bilen i gir slik at den ble ødelagt. Begge ganger fikk forsikringsselskapet tips om at Hamidi prøvde seg på svindel.

For to uker siden skiftet Hamidi låsene i familiens nye enebolig på Forus. Dette indikerer at 37-åringen kan ha fått trusler, eller at han har følt seg involvert i uavklarte uoverensstemmelser.

En nær venn som også er taxisjåfør, forteller at han de siste to- tre ukene merket at Hamidi forandret seg.

- Han ble stadig mer innesluttet. Jeg skjønte ikke hva som var galt, sier vedkommende.

SISTE STOPP: Hamidi kjørte selv bilen sin til den øde og avsidesliggende parkeringsplassen foran Statoils helgestengte hovedkvarter like ved Forus travbane. Der møtte han sine drapsmenn, som fikk mer enn et halvt døgns forsprang på politiet.