- Drapet var narkohevn

Hevn, penger, hasj og marihuana skal være bakteppet for knivdrapet i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fem personer er siktet etter drapet på en 25-årig svensk kvinne på Fredensborg i Oslo natt til tirsdag. I går valgte en 28-årig svensk mann å tilstå drapet etter lange avhør hos politiet.

- Han har forklart politiet hva som skjedde, og erkjent at det er han som er gjerningsmannen, sier 28-åringens forsvarer Johnny Veum.

Veum opplyser at 28-åringen frivillig kom med tilståelsen under avhøret - men at klienten ikke skjønner hvordan drapet kunne skje.

- Han er veldig lei seg, han ville det ikke slik.

Narkomiljø Dagbladet får opplyst at politiet jobber ut fra følgende teori: Angrepet på den avdøde kvinnen og hennes samboer, som også ble knivstukket og ligger hardt skadd på sykehus, var et hevnoppgjør. Bakgrunnen skal være en langvarig konflikt mellom samboerparet og de siktede om penger, hasj og marihuana.

Dagbladet får bekreftet at de involverte har tilknytning til et narkomiljø.

En 18-årig norsk kvinne er siktet for å ha skjult sin 25-årige bror, som i likhet med de tre andre mennene er siktet for drap eller medvirkning til drap. Alle unntatt den svenske 28-åringen hevder seg ikke straffskyldige.

- Min klient nekter for å ha vært på åstedet, og han finner det betryggende at andre enn ham er pågrepet i saken, sier Jens-Ove Hagen, som forsvarer en 26-årig svensk mann.

Dagbladet får opplyst at alle de tre norske siktede er søsken.

Amatørmessig Ifølge Dagbladets opplysninger er dette hendelsesforløpet: De fire mennene ankom Fredensborgveien maskert og iført mørke klær rundt klokka 01.20 natt til tirsdag. Én eller to ble satt til å holde vakt utenfor, mens de andre tok seg inn i det svenske parets leilighet ved å bryte opp døra. Inne i leiligheten kom det til et basketak som altså endte i den fatale knivstikkingen, og angriperne flyktet til fots fra stedet.

Aksjonen skal imidlertid ha vært svært amatørmessig gjennomført; fordi angriperne manglet ordentlig utstyr som brekkjern, ble inngangsdøra brutt opp på en svært høylytt måte. Dette vekket naboer, som varslet politiet om innbrudd.

Fordi politiet ble så raskt varslet, kunne de pågripe to av de mistenkte like ved huset. De to andre mennene og kvinnen ble pågrepet dagen etter, mens politiet holdt pressekonferanse om drapet.

SØRGET: Venner av den avdøde 25-åringen samlet seg i går utenfor Fredensborgveien 14 for å minnes henne. Foto: JOHN T. PEDERSEN / DAGBLADET
SØRGET: Venner av den avdøde 25-åringen samlet seg i går utenfor Fredensborgveien 14 for å minnes henne. Foto: JOHN T. PEDERSEN / DAGBLADET Vis mer

Alle de drapssiktede har sittet i lange avhør, og har ifølge Dagbladets opplysninger forklart seg til dels sprikende og motstridende til etterforskerne.

- Aggressiv og farlig 28-åringen som har tilstått drapet, beskrives av personer som kjenner ham som aggressiv og svært farlig, skriver VG.

Den drapssiktede mannen flyttet ifølge VG til Sverige som treåring, og vokste opp i en forstad til Göteborg. Han har ifølge avisa vært kriminell siden tidlig i 20-åra, og er dømt for grove overgrep mot kvinner, tyveri, ran og frihetsberøvelse i Sverige.

- Han er en aggressiv person og farlig for allmennheten, sier en nær venn av 28-åringen til den svenske avisa Aftonbladet.

- Tidlig Politiet er tilbakeholdne med å gi opplysninger, og har ikke kommentert bakgrunnen for drapet ut over at det «har en forhistorie». Etterforskningsleder Grete Lien Metlid ville i går kveld verken bekrefte eller avkrefte at drapet har bakgrunn i et narkooppgjør.

- Det er tidlig i etterforskningen. Jeg kan ikke kommentere hva som kommer fram i avhør, blant annet på grunn av faren for bevisforspillelse, sier Metlid til Dagbladet.

Politioverbetjenten understreker at politiet ikke har trukket noen konklusjon om hvem av de fire mennene som har gjort hva drapsnatta, selv om 28-åringen har tilstått.

- Det er ingen endringer i siktelsene, sier hun.

Dagbladet får imidlertid opplyst at dersom etterforskningen avdekker at de fire mennene dro til Fredensborgveien med intensjonen å drepe, vil siktelsen bli utvidet til overlagt drap.

Avhørte samboeren Politiet har avhørt en rekke vitner i saken, inkludert den avdøde kvinnens hardt skadde samboer.

- Han var i stand til å gi oss sentrale opplysninger, sier etterforskningsleder Metlid.

Hun opplyser at politiet i dag vil ta stilling til hvorvidt de siktede skal framstilles for fengsling. Det vil i så fall skje i morgen.

TILBAKEHOLDEN: Etterforskningsleder Grete Lien Metlid vil verken bekrefte eller avkrefte opplysningene om at et narkooppgjør var bakgrunnen for drapet. Foto: ANETTE KARLSEN / NTB SCANPIX
TILBAKEHOLDEN: Etterforskningsleder Grete Lien Metlid vil verken bekrefte eller avkrefte opplysningene om at et narkooppgjør var bakgrunnen for drapet. Foto: ANETTE KARLSEN / NTB SCANPIX Vis mer

Forsvarer Jens-Ove Hagen er imidlertid kritisk til at klienten hans - den 26-årige svensken - blir sittende lenge og vente på en avgjørelse.

- Det er spesielt å sitte på glattcelle i så lang tid, sier han.

Venner av den avdøde 25-åringen samlet seg i går utenfor Fredensborgveien 14 for å minnes henne.

- Hun var en fantastisk person. Glad og snill, sier en av de sørgende.

KRITISK: Jens-Ove Hagen, som forsvarer en av de drapssiktede, en 26-årig svensk mann, er kritisk til at spørsmålet om fengsling ikke er avgjort ennå. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB SCANPIX
KRITISK: Jens-Ove Hagen, som forsvarer en av de drapssiktede, en 26-årig svensk mann, er kritisk til at spørsmålet om fengsling ikke er avgjort ennå. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB SCANPIX Vis mer