- Drapet var nøye planlagt

Drapet og drapsforsøket på Sandaker var nøye planlagt. Politiet arbeider nå etter tre hovedteorier i jakten på gjerningsmennene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet får bekreftet at politiet er sikre på at drapet og drapsforsøket i går morges var en planlagt handling.

Både den drepte og hans nære venn - en 22 år gammel mann opprinnelig fra Pakistan - er kjente av politiet. Pakistaneren tilhører den fryktede A-gjengen, og den drepte vietnameseren skal gjennom kameraten ha hatt tilknytning til den samme gjengen.

Etter det Dagbladet har grunn til å tro, arbeider politiet etter tre hovedteorier. Felles for teoriene er at det var kameraten som skulle likvideres. Det kan tyde på at hans 23 år gamle venn var feil mann på feil sted til feil tid. Offisielt ville ingen i politiet si noe om eventuelt motiv for den uhyggelige likvidasjonen.

Motiver

Kilder i det kriminelle miljøet og i politiet bekrefter at drapet på en ung pakistaner på Sørlandet sommeren 2002 kanskje kan gi svar på motivet til skuddramaet.

Det er kjent at nære familiemedlemmer til 22-åringen har blitt anklaget for å være bakmennene til drapet i Arendal. Da ble en ung mann av pakistansk opprinnelse funnet drept og brent i et bilvrak utenfor Arendal sentrum. En av de som har blitt utpekt som en mulig hevner, var i går i England og har alibi for ugjerningen. Selv om mannen som ble drept i Arendal hadde tilknytning til A-gjengen, blir det ikke utelukket at likvidasjonen på Torshov kan være utført av personer fra det samme miljøet.

Overfall i Oslo

Et annet hovedspor for politiet er en skyteepisode i Hausmannsgate i Oslo høsten 1999. Flere medlemmer av A-gjengen gikk da til angrep på en bil fra den rivaliserende B-gjengen. De fleste av de sentrale aktørene i B-gjengen sitter fortsatt bak lås og slå. Men det ville - i gjengenes terminologi - være utenkelig at et drapsforsøk på åpen gate ikke ville bli hevnet. Om overfallet og skytingen i Hausmannsgate har noe med gårsdagens likvidasjon å gjøre, er foreløpig uklart.

Indre stridigheter

Flere kilder med kjennskap til A-gjengen understreker overfor Dagbladet at det har vært uro i miljøet de siste månedene. Politiet utelukker ikke at det kan være andre i A-gjeng-miljøet som kan stå bak gårsdagens drap og drapsforsøk. Også politiet skal ha inngående kunnskap til interne stridigheter.

I går fikk Dagbladet bekreftet at 22-åringens venner - hardt belastede kriminelle - nærmest hadde iverksatt egen etterforskning.

Vil bli hevnet

Politioverbetjent Finn Abrahamsen ved Oslo politidistrikt understreker at ingen er siktet i saken.

- Vi har forskjellige spor å gå etter, men jobber bredt, sier Abrahamsen.

Ifølge Dagbladets kilder er det overveiende sannsynlig at drapet og drapsforsøket vil bli forsøkt hevnet.

UTBRENT BIL: Bilen som gjerningsmennene stakk av med ble funnet utbrent på Grorud i går formiddag.