- Drapet var rasistisk motivert

Aktor ber lagmannsretten dømme Joe Erling Jahr og Ole Nicolai Kvisler til henholdsvis 21 år og 19 år og fire måneder for drapet på Benjamin Hermansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommen faller onsdag klokka 13.00, nesten to år etter at Benjamin Hermansen ble stukket ned og drept på Holmlia i Oslo. I går ba aktor, statsadvokat Berit Sagfossen, retten legge vekt på at drapet var rasistisk motivert.

- Det må reageres strengt. Dette er det første drapet av denne karakter i Norge, sa aktor i sin prosedyre i går.

Hun ba dermed lagmannsretten skjerpe tingrettens dom på 16 år for Jahr og 15 år for Kvisler.

- Ikke rasistisk

- Benjamins hudfarge hadde ingen betydning for Jahr. Han gjorde som Kvisler gjorde. Her har påtalemyndigheten i for stor grad latt seg påvirke av en stemningsbølge. Drapet var ikke rasistisk motivert, sa Jahrs forsvarer, Trygve Staff, i sin prosedyre.

Han viste til at gjennomsnittsstraffen for overlagt drap, eller drap under særdeles skjerpende omstendigheter, som i fjor var 13 år og 6 måneder. Deretter ba han lagmannsretten behandle Jahr på mildest mulig måte.

Ulik straff

- Her er det en hovedmann og en medvirker. Det dødelige stikk ble påført av Jahr. Derfor bør det være en differensiering i straffen, sa advokat Geir Lippestad, som forsvarer Kvisler. Også han ba om mildest mulig straff.

Jahr sitter i dag på Ila landsfengsel, mens Kvisler soner en tidligere dom i Ringerike fengsel.

Jahr har tidligere sagt at han ønsker å sone i Bergen, der han kan utdanne seg som maskinist. Deretter ønsker han å søke hyre i utenriksfart og skifte navn for å begynne på nytt.