Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapsbestemor (83) var på rømmen i Polen

Flukten er over for Østerrikes eldste morder. I går ble Bronoslava Jarosz tatt av polsk politi.

ELDSTE KVINNE PÅ RØMMEN: Bonoslava Jarosz (83) ble fakket i Polen, etter å ha vært på rømmen fra østerriksk politi i over to uker. Nå må hun antakelig tilbake for å sone videre på drapsdommen på 18 års fengsel.  (Foto:POLITIET)
ELDSTE KVINNE PÅ RØMMEN: Bonoslava Jarosz (83) ble fakket i Polen, etter å ha vært på rømmen fra østerriksk politi i over to uker. Nå må hun antakelig tilbake for å sone videre på drapsdommen på 18 års fengsel. (Foto:POLITIET) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Den polskfødte Bronoslava Jarosz drepte for tre år siden en 78 år gammel nabokvinne.  Offeret var tilført 38 slag med en stump gjenstand, da hun ble funnet neste morgen.

Mistanken rettet seg hurtig mot Bronoslava Jarosz, som bodde sammen med den 56 år gamle datra si i et nabohus i den østerrikske småbyen Korneuburg.

Gravde ned smykkene Datteren tilsto at det var hun som hadde gravd ned naboens gullsmykker i hagen.  Hun fikk dem i gave av moren sin — men det var ikke falt henne inn å spørre hvor de dyrebare sakene egentlig stammet fra.

De fire vinflaskene som moren hadde stjålet med seg etter å ha slått i hjel naboen hadde datteren vært med på å tømme, men hun ante ikke hvor moren hadde dem fra.

I retten forsøkte Bronoslava Jarosz å holde fast i at hun var totalt uskyldig, og at alt skyldte et komplott fra naboer som ikke ønsket henne noe godt.  Men dommerne trodde henne ikke, og Bronoslava ble kjent skyldig og dømt til 18 års fengsel for overlagt drap.

Retten fant aldri ut hva som hadde utløst hennes åpenbart voldsomme raseri.

Livredde naboer Etter 10 måneder i fengsel ble Bronoslava diagnostisert uhelbredelig alzheimersjuk. Hun ble satt på fri fot og overlatt i datterens varetekt.

Naboene i Korneuburg visste ikke sin arme råd, da den 83 år gamle drapsdømte kvinnen plutselig begynte å vise seg rundt i byen.

I følge den lokale pressa, var det mange eldre som i lang tid ikke turte å vise seg utendørs — av frykt for å støte på Bronoslava.  Ikke noe tydet på at hun ikke var ved sine fulle fem, eller at hun var blitt glemsom på sine gamle dager.

En forutsetning for å få tilbringe den siste tiden av livet hjemme hos datteren, var at kvinnen jevnlig skulle møte til terapi og undersøkelser hos en psykiater. Men Bronoslava dukket aldri opp. Derfor besluttet en domstol at hun måtte tilbake på soning.

Pilegrim til Roma Da politiet for to uker siden kom for å anholde Bronoslava Jarosz i datterens hjem, var hun forsvunnet.

Datteren fortalte at mora tre uker tidligere hadde reist på pilegrimsferd til Roma — men at hun angivelig var ventet hjem en av de nærmeste dagene.

Det ble hurtig sendt ut internasjonal arrestordre, fordi det østerrikske politiet mistenkte at Bonoslava Jarosz i virkeligheten hadde stukket til hjemlandet Polen og gått under jorda hos familie der.

Prognosen viste seg å holde stikk.

Mandag ble kvinnen anholdt hjemme hos sønnen sin i Krakow.  Hun er nå innlagt på et psykiatrisk sykehus, mens myndighetene vurderer utleveringsbegjæringen fra Østerrike.  Polske leger skal helle mot å mene at fangen er i så dårlig psykisk tilstand at hun ikke hører hjemme i fengsel.

Hadde slått til før Det viser seg at Bonoslava Jarosz heller ikke er noe ubeskrevet blad i hjemlandet. Hun var faktisk etterlyst av polsk politi samtidig som hun sto tiltalt for drapet i Østerrike.

Mistanken gikk ut på at hun hadde slått en nabokvinne halvt i hjel, før hun fluktaktig forlot hjemlandet. Men dette forholdet er nå foreldet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media