Krigen mot narkotika

Drapsbølge i ferieparadis

11 massedrap og 587 personer drept så langt i år. På tirsdag ble fem personer skutt på kloss hold og drept på den karibiske øya Puerto Rico i et oppgjør mellom kriminelle gjenger.

VAKKERT OG BLODIG: Puerto Ricos vakre strender ligger omtrent 150 mil fra kysten av Miami i USA. Landet er preget av en lang rekke voldelige oppgjør mellom gjengkriminelle. Foto: Erik Schaffer/The Travel Library/NTBscanpix.
VAKKERT OG BLODIG: Puerto Ricos vakre strender ligger omtrent 150 mil fra kysten av Miami i USA. Landet er preget av en lang rekke voldelige oppgjør mellom gjengkriminelle. Foto: Erik Schaffer/The Travel Library/NTBscanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

1Bursdagsfesten fikk en blodig og tragisk slutt da klokka nærmet seg midnatt forrige tirsdag.

En forretningsmannen feiret sin 45 års bursdag i byen Cidra i Puerto Rico og rundt 40 gjester var til stede.

Et overvåkingskamera viser fire personer som oppholder seg foran festlokalet da en rød bil kjører forbi. En person lener seg ut av vinduet og avfyrer en dødelig serie med skudd fra en maskinpistol. De fire personene faller sammen på fortauet og mens bilen fortsetter et stykke bortover veien der de røde bremselysene viser at den stanser.

DRIVE BY: Skuddene fra maskinpistolen ble avfyrt på kloss hold. Dagbladet har verifisert videoen. Foto: Twitter/Overvåkingskamera.
DRIVE BY: Skuddene fra maskinpistolen ble avfyrt på kloss hold. Dagbladet har verifisert videoen. Foto: Twitter/Overvåkingskamera. Vis mer

Fire sekunder etter de første skuddene løper en bevæpnet mann, iført en hvit T-skjorte, inn i bildet og avfyrer flere skudd mot den røde bilen. Han er ikke oppmerksom på en blå bil som kommer opp fra en sidegate. En person avfyrer minst fem skudd mot mannen i T-skjorten, som blir truffet og trekker seg tilbake til inngangen til festlokalet. Han fortsetter å avfyre skudd i retning av bilene. Det samme gjør en av de skadde som ligger på bakken.

Henretter

Etter 30 sekunder faller mannen i T-skjorta også mot bakken. Hardt skadet. Samtidig viser videoen at flere maskerte menn beveger seg fra bilene og mot inngangen til festlokalet der det nå ligger minst fire skutte personer.

Støv spruter fra veggen når kulene slår inn i muren ved inngangspartiet. Da de skadde slutter å skyte tilbake, løper fire maskerte menn, bevæpnet med automatvåpen og pistoler, opp til åstedet. Kroppene på bakken rister når kulene slår inn dem. Blod farger fortauet rødt. Over 180 tomhylser lå igjen på stedet. Til sammen fem personer ble drept i det brutale angrepet, som synes å være et oppgjør mellom kriminelle.

HENRETTET: Tre gjenrningspersoner gikk tilbake og avfyrte en rekke skudd mot mennene som allerede lå hardt skadet på bakken. Foto: Twitter/Overvåkingskamera.
HENRETTET: Tre gjenrningspersoner gikk tilbake og avfyrte en rekke skudd mot mennene som allerede lå hardt skadet på bakken. Foto: Twitter/Overvåkingskamera. Vis mer

Ifølge avisa Primera Hora, har politiet opplyst at det var en 27 år gammel kriminell mann, kjent under aliaset Ónix, som var målet for angrepet. Han skal selv ha vært bevæpnet da han ble drept. Ifølge den samme avisa, skal mannen som ble drept ha vært en av øyas mest ettersøkte menn.

Skal tas

I etterkant av den blodige skyteepisoden i Cidra i forrige uke, har politisjefen i Puerto Rico, Antonia López Figueroa, satt ned en prosjektgruppe som skal etterforske drapene.

- Vi laget denne gruppa for å effektivt dele etterretning. Vi er sikre på at denne saken skal oppklares, sier Figuero, til avisa San Juan Daily Star.

Fram til i forrige uke hadde politiet bare oppklart fire av de elleve massedrapene i det lille landet.

Hendelsen tirsdag natt var den ellevte massakren i 2021. I landet som har mindre enn 4 millioner innbyggere, skal 587 personer ha blitt drept så langt i år. I januar måtte tre politifolk bøte med livet i møte den ekstremt voldelige kriminaliteten på den amerikanske, selvstyrte øya som ligger omtrent 150 mil fra kysten av Miami. En hendelse som satte en mørk standard for året som skulle komme.

Narkokrig

Puerto Rico har lang historie som transittland for kokain som smugles videre til USA og andre steder. Både FBI og DEA (United States Drug Enforcement Administration) har kontorer på øya og krigen mot den organiserte smuglingen har ført til at politiet gjort flere rekordbeslag av narkotika gjennom hele året.

BESLAG Politiet viser fram et beslag av det som skal være kokain. Foto: Politiet.
BESLAG Politiet viser fram et beslag av det som skal være kokain. Foto: Politiet. Vis mer

Fra september 2020 til april i år, skal politiet ha beslaglagt 19 tonn kokain.

I april jaget politiet en lynrask båt utenfor kysten av øya. Båten krasjet mot land, men her konfiskerte myndighetene pakker av det hvite pulveret verdt omtrent 450 millioner kroner. I et beslag.

Puerto Rico er underlagt USA, men er selvstyrt. En lang prosess for å innlemme øya som en egen delstat i USA er pågående. Øya har en strategisk verdi for narkosmuglerne. Fordi Puerto Rico ansees som amerikansk territorium, er det enklere å frakte narkotikaen videre til fastlandet.

Amerikanske kjendiser ferier ofte på øyas vakre strender. På flere nettsider som gir reiseråd til turister oppgis det at de voldsomme skyteepisoden sjelden rammer andre enn personer involvert i kriminelle gjenger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer