<strong>VED ÅSTEDET:</strong> Alvoret står skrevet i ansiktene til disse mennene i Sao Paulo-forstaden Osasco, på et fotografi tatt forrige fredag. På motsatt side av gata ligger baren hvor minst 10 mennesker ble skutt kvelden i forveien, av maskerte drapsmenn som mistenkes å være politifolk. Drapsmennene steg ut av en bil og begynte å skyte. Foto: AP/Andre Penner
VED ÅSTEDET: Alvoret står skrevet i ansiktene til disse mennene i Sao Paulo-forstaden Osasco, på et fotografi tatt forrige fredag. På motsatt side av gata ligger baren hvor minst 10 mennesker ble skutt kvelden i forveien, av maskerte drapsmenn som mistenkes å være politifolk. Drapsmennene steg ut av en bil og begynte å skyte. Foto: AP/Andre Penner Vis mer

Drapsbølge over Brasil: POLITIET er hovedmistenkt

18 massakrert i Sao Paulo på få timer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mennene i finlandshetter skal ha virket både rolige og tilbakelente, der de gikk rundt og geleidet bargjester på plass inn mot veggen. Så skjøt de dem.

Slik var scenen sikkerhetskameraene fanget opp i en enkel bar i Brasils største by Sao Paolo forrige torsdag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Det kanskje mest skremmende ved det hele er at de hovedmistenkte er nettopp de som skulle beskytte gjestene: Politiet.

Blodig måned Bar-scenen kostet ifølge nyhetsbyrået AP 10 mennesker livet. Ytterligere åtte personer skal ha blitt skutt i løpet av få timer, i det som mistenkes å være en hevnaksjon for at en sikkerhetsvakt og en politimann nylig hadde blitt skutt.

16-årige Rodrigo Lima da Silva var ifølge britiske Guardian et av ofrene. En bil kjørte bar opp på fortauet utenfor sandwich-baren der han satt, og en mann i finlandshette skal ha skutt ham rett ned.

Som andre eksempler på massakrer med politiet som mistenkt, nevner AFP fem drepte i Uberlandia 55 mil fra Sao Paulo nå på mandag, og de 37 ofrene for en uvanlig blodig helg i Amazonas' hovedstad Manaus i juli.

I Uberlandia hadde en fengselsvakt blitt drept på vei hjem dagen før massakren. I Manaus hadde en sersjant fra den paramilitære styrken blitt drept i det han kom ut av en bank.

Frykter politiet - Mange går rundt og er redd for politiet, og ønsker minst mulig kontakt med politiet. Det er både ekstreme tilfeller av drap, men også mindre dramatiske situasjoner, at folk kreves for penger når de blir stoppet i politisperringer, for å slippe videre, sier Brasil-ekspert Torkjell Leira, forfatter av boka «Brasil - Kjempen våkner», til Dagbladet.

Ifølge Leira, som selv har lange opphold i landet bak seg, har særlig det militære delstatspolitiet et slett rykte i befolkningen.

Militærpolitiet nevnes også i AFPs artikkel om massakrene i Sao Paulo:

- I nesten alle massakrene som skjer i Sao Paulo er militærpolitiet involvert. Dynamikken i henrettelsene, bruken av masker, timingen - det høye tallet på ofre - alt sammen er en modell som gjentas, sier hun til AFP.

- Militær logikk Leira sier at politiet i Brasil kommer langt ned i rangeringen av hvilke samfunnsinstitusjoner folk har mest respekt for. Han forklarer at det finnes ulike typer politi, og at militærpolitiet i delstatene ligger under guvernøren i delstatene.

- Det ble opprettet under militærdiktaturet, og følger en militær logikk, sier han.

Det føderale politiet regnes for å være mer profesjonelle. Også det lokale gatepolitiet har et bedre rykte enn militærpolitiet i delstatene.

- Det som er påfallende, er at det er veldig store forskjeller fra delstat til deltstat i hvor konfronterende politiet er, og hvor mange drap de er involvert i, sier Leira.

Ifølge Leira er det militære delstatspolitiet i Rio de Janeiro blant de aller mest voldelige, selv i brasiliansk sammenheng.

Skremmende statistikk Brasil hadde ifølge Brasils forum for offentlig sikkerhet 53 646 voldelige dødsfall i 2013.

Statistikken viser at politiet mellom 2009 og 2013 drepte 11 197 personer - like mye som det totale antallet drept av politiet i USA i løpet av de siste 30 årene.

1770 politifolk ble drept i denne femårsperioden.

<strong>FRYNSETE RYKTE:</strong> Det brasilianske militærpolitiet har pådratt seg et frynsete rykte, og mistenkes for å stå bak en rekke hevndrap på sivile. Her under en konfrontasjon med demonstranter mot vannmangel i Sao Paulo i februar i år. Foto: Scanpix
FRYNSETE RYKTE: Det brasilianske militærpolitiet har pådratt seg et frynsete rykte, og mistenkes for å stå bak en rekke hevndrap på sivile. Her under en konfrontasjon med demonstranter mot vannmangel i Sao Paulo i februar i år. Foto: Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer