Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

37 drap på 59 dager i London

Drapsbølge ryster London: 37 drept på to måneder

En rekke unge offer er blant dem som har mistet livet i London de siste månedene. For første gang går den britiske hovedstaden forbi New York på drapsstatistikken.

ETTERFORSKER: Politiet sjekker en søplekasse etter at en 20 år gammel gutt ble stukket ned og drept i Ellerton Road i London den 1. april. Foto: NTBscanpix/Peter MacDiarmid
ETTERFORSKER: Politiet sjekker en søplekasse etter at en 20 år gammel gutt ble stukket ned og drept i Ellerton Road i London den 1. april. Foto: NTBscanpix/Peter MacDiarmid Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 17 år gammel jente ble dødsoffer nummer 37 på to måneder i London, etter å ha blitt skutt på åpen gate mandag kveld. Like etter at hun forlot hjemmet sitt, skal det ha blitt avfyrt skudd fra en bil som kjørte forbi jenta. Kulene førte til at tenåringen mistet livet, og hun døde ifølge avisa Daily Mail på gata i armene på sin mor.

Samme kveld ble en 16 år gammel gutt skutt og en 17 år gammel gutt knivstukket i den britiske hovedstaden. Begge er kritisk såret.

Dødsfallet, skyteepisoden og knvistikkingen er bare de siste i en lang rekke alvorlige hendelser i London de siste månedene. Avisa beskriver bølgen av voldelige drap som et blodbad.

Ifølge BBC ble februar den første måneden der flere mennesker ble drept i London enn i New York med. 15 personer mistet livet.

- En tragedie

Også i mars ble flere drept i London enn i «det store eplet». 22 i London mot 21 i New York.

Millionbyene har omtrent like mange innbyggere, men New York har historisk et dårligere rykte enn den engelske hovedstaden. Derfor er det oppsiktsvekkende at London nå har den lite flatterende ledelsen på drapsstatistikken.​

- Borgermesteren er svært bekymret for den voldelige kriminaliteten og utviklinga. Hvert liv som går tapt på grunn av dette, er en tragedie, sier en talsmann for borgermester Sadiq Khan i en uttalelse tirsdag.

New York ned, London opp

Og utviklinga i London sammenlignet med den amerikanske storbyen, er nok ikke noe britene vil være bekjente med.

Ifølge avisen Evening Standard har drapsstatistikken sunket med 87 prosent siden 90-tallet i New York. Mer enn 2000 drap i året førte til at NYPD (New York Police Department) innførte nulltoleranse mot all slags kriminalitet og flyttet uniformerte patruljer i mengder inn i problemområder.

I London har de samme tallene økt med 50 prosent på de siste tre årene, og da er ikke dødsfall som følge av terrorisme inkludert.

Voldelig trend

- Den voldelige trenden i London har blitt et virus, sier den tidligere politimannen, Leroy Logan, til BBC.

Han forstår ikke hvordan eller hvorfor situasjonen har kommet ut av kontroll, men mener at utviklinga kan stoppes i samarbeid med lokalsamfunn.

DREPT: En mann tidlig i 20-årene ble drept med kniv i London 21. mars i år. Foto: NTBscanpix/Vickie Flores
DREPT: En mann tidlig i 20-årene ble drept med kniv i London 21. mars i år. Foto: NTBscanpix/Vickie Flores Vis mer

- Politiet kan ikke bare arrestere folk og tro at det er veien ut av problemet, sier Logan.

Et stort knivproblem

Mens debatten rundt den amerikanske våpenpolitikken får mer oppmerksomhet enn på lenge, er det imidlertid ikke skytevåpen som preger drapsstatistikken i London, hvor kniv er det mest brukte mordvåpenet.

På lørdag ble en 36 år gammel kvinne offer for et fatalt knivangrep. Dødsfallet fant sted bare timer etter at en 23 år gammel mann døde etter å ha blitt stukket i nakken. Av de 47 drepte så langt i år, er 31 drept med kniv.

Det er uklart hva som er årsaken til den voldelige trenden, men Cressida Dick, politiinspektør i londonpolitiet The Met, mener sosiale medier er en av flere faktorer til den økte drapsstatistikken. Andre mener budsjettkutt og færre politi i gatene er medvirkende årsak.

Likevel mener londonpolitiet at byen er en av de sikreste i verden.

- Et drap er et for mye, og vi jobber hardt med å forstå hvorfor drapstallene øker og for å finne ut av hva vi kan gjøre for å hindre disse tragediene, sier en talsmann for politiet i London, ifølge avisen The Guardian.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!