DREPT NATT TIL 17. MAI: Jenta er dømt for drap, men er fortsatt på frifot. Foto: HANS PETTER SØRENSEN
DREPT NATT TIL 17. MAI: Jenta er dømt for drap, men er fortsatt på frifot. Foto: HANS PETTER SØRENSENVis mer

Drapsdømt 17-åring fortsatt på frifot

Familien til drepte Trond Roger Solum (29) er redd og fortvilet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Familien til den drepte Trond Roger Solum (29) er både sint og fortvilet over at jenta som er dømt for drapet fortsatt er på frifot. Den 17 år gamle jenta ble dømt til seks års fengsel i september, men ble løslatt fra varetekt i begynnelsen av desember. Hun er fortsatt på frifot.

- Vi er helt fortvilet over dette, og skjønner ikke hvordan staten kan tillate at dette skjer. For oss var det ille nok at hun fikk så lav straff som hun gjorde, men at hun fortsatt går fri... Det er helt ufattelig, sier Trond Roger Solums søster June og mannen Kim-Sture Hansen til Dagbladet.no.

De har en fem måneder gammel baby å passe på, og forteller at dette har blitt en stor belastning for dem.

Les mer om saken her.

- Trodde hun satt inne
Kim-Sture Hansen ble advart om at den drapsdømte jenta var på frifot av en kompis.

- Vi trodde jo hun satt inne og sonet. Så viser det seg at hun fortsatt er fri, og ikke en gang har noen form for tilsyn. Mange reagerte veldig på at hun dukket opp på en fest like ved der Trond Roger ble drept, sier han.

Fjerde juledag skal jenta ha vært på romjulsfest hjemme i Utskarpen, bare 40-50 meter fra åstedet der Solum ble drept 17. mai i år.
Politiet bekrefter overfor Rana Blad at de fikk en storm av telefoner fra festdeltakere som reagerte på at jenta dukket opp på festen.

- Vi hadde vedkommende i varetekt fram til dommen var rettskraftig. Etter det har ikke politiet lenger ansvaret for personen. Vi tok kontakt med Kriminalomsorgen i Trondheim 5. desember, sier politiadvokat Stig Morten Løkkebakken til Rana Blad.

I denne henvendelsen omtalte vi dette som en hastesak, og gjorde dem oppmerksom på at hun snarest mulig måtte bli kalt inn til soning. Dette har tydeligvis ikke skjedd etter at vi slapp henne ut fra varetekt i begynnelsen av desember, sier  Løkkebakken.

Ikke fått innkalling
Politiet har kun hjemmel til å holde en person i varetekt fire uker etter dom. Da overtar Kriminalomsorgen ansvaret for å finne en egnet soning.

Assisterende regiondirektør i Kriminalomsorgen region nord, Toril Holsvik Høyen, sier til Dagbladet.no at de hadde en soningsplass klar som Politiet ikke benyttet seg av.

- Det vanlige i drapssaker er at man blir overført direkte fra varetekt til soning. Vi ga beskjed til Politiet at vi hadde en soningsplass klar i vårt distrikt, men den ble ikke benyttet. Utover det vet jeg ikke hva som har skjedd, sier Høyen.

Hun understreker at Kriminalsomsorgen ikke har myndighet til å bringe noen inn til soning, men at det er politiets oppgave.

- Ikke blitt innkalt
- Det som har skjedd er at min klient ikke har fått noen innkalling til soning. På det tidspunkt hun dro hjem var det ikke funnet noen soningsplass, sier jentas forsvarer, advokat John Erik Nygaard til Dagbladet.no.

På grunn av jentas unge alder og vanskelige bakgrunn har forsvareren bedt om en tilrettelagt soning.

- Jeg har jobbet for at hun ikke skal måtte starte soningen i et stort kvinnefengsel, men aller helst i en form for institusjon eller et lite fengsel, sier forsvareren.

- I mindre alvorlige saker hender det ofte man må vente på en soningsplass, men i en såpass alvorlig sak er det nok litt uvanlig, sier advokaten.

Kriminalomsorgen bekrefter at det ikke er sendt innkalling til soning, fordi de trodde denne overføringene skulle skje direkte.

Er innstilt på å sone
Søsteren og svogeren bor på Nesna, rundt tre mil unna Utskarpen der drapet skjedde. Her er nærmeste sentrum med med post og butikker, og familien frykter nå at de kan støte på jenta når som helst.

- Jeg vet ikke hvordan jeg ville ha reagert dersom jeg hadde møtt henne på butikken, sier Hansen.

Jentas advokat vil ikke kommentere de pårørendes reaksjon.

- Jeg ser ikke noen stor dramatikk i det som har skjedd. Min klient er dømt og er innstilt på å sone sin dom. Hun har forsonet seg med det, og har heller ikke anket dommen, sier advokat John Erik Nygaard.

Seks års fengsel
Den 17 år gamle jenta ble dømt til seks års fengsel for forsettlig drap på Trond Roger Solum natt til 17.mai. Hun hevdet selv å ha handlet i nødverge, men ble ikke trodd i retten.

Jenta ble også dømt til å betale 100000 kroner i erstatning til hver av den avdødes foreldre.

- Trond Roger var en utrolig snill person. For oss har dette vært veldig vanskelig, og dette gjør det ikke enklere, sier familien til Dagbladet.no.

Både 17-åringen, venninna hennes og den drepte skal ha vært på samme fest natt til 17.mai. Deretter skal Solum ha kommet til jentenes leilighet på natta. Hva som da skjedde er uvisst.

Ifølge dommen skal jenta først ha slått til Solum, som da reiste seg. Hun skal da ha stukket ham i brystet. Retten legger til grunn at det hele skjedde så raskt at han neppe rakk å reagere.

17-åringen innrømmet knivstikkingen. I dommen har hun fått strafferabatt på grunn av sin unge alder, og det faktum at hun har samarbeidet med politiet. Det er også lagt vekk på at hun har hatt en vanskelig oppvekst.

Les mer om saken her.

DREPT: Trond Roger Solum. Foto: Privat
DREPT: Trond Roger Solum. Foto: Privat Vis mer