Drapsdømt bak millionran?

Store politistyrker konsentrerer nå etterforskingen av Securitas-ranet på Gullskogen i Drammen natt til i går rundt en tidligere drapsdømt person.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Oslo-området ble tidlig varslet om at et større bank- eller pengetransportran på Østlandet var under planlegging, og hadde fått tidspunktet løslig angitt. Tystere pekte ut en navngitt, drapsdømt person som planlegger og som sentral figur i ranet.

Seint i går kveld hadde politiet fremdeles ikke fått oversikt over hvor mye raneren fikk med seg. Det siste halvannet året er ti pengetransporter ranet på Østlandet.

Opplysninger Dagbladet har, tyder på at mannen som politiet tror står bak ranet, selv ikke var til stede.

De siste dagene skal politiet ha spanet på den drapsdømte døgnet rundt. Det er grunn til å tro at politiet selv kan gi mannen alibi. Men likevel tror politiet at mannen står bak det brutale ranet.

Tips om ran

Etterretningsseksjonen ved Oslo-politiet fikk seinest i forrige uke troverdige og detaljerte opplysninger om at den omtalte drapsmannen var i gang med å sluttføre planleggingen av et nytt storran.

Informasjon som viste at mannen hadde planer om et såkalt anslag mot en bank eller en pengetransport. Ett av tipsene politiet mottok, gjaldt ran av en bank på østkanten i Oslo.

Det er klart at opplysningene til politiet kom fra flere hold, og at tipsene gikk ut på at ranet skulle skje enten i forbindelse med palmehelga eller på mandag, tirsdag eller onsdag før skjærtorsdag.

Drapsmannen skal den siste tiden jaktet på et såkalt lag til å hjelpe seg. Flere kjente kriminelle skal ha avslått å være med, selv om de følte seg truet.

Den tidligere drapsdømte mannen skal ha opplyst at han hadde maskinpistoler, som skulle brukes i forbindelse med ranet.

De som ble tilbudt å være med på ranet, fikk ikke vite hvor ranet skulle utføres eller når de skulle slå til. Politiet skal ha mottatt opplysninger om det nært forestående ranet av flere personer.

Natt til i går ble nok en Securitas-transport ranet. Raneren trengte seg inn i banklokalet gjennom et vindu mens vekterne fra Securitas arbeidet med å tømme nattsafebeholdningen i banken. Det ble også løsnet et skudd, sannsynligvis med et håndvåpen. Raneren skal ha fått med seg flere millioner kroner.

Flere ran

I 1998 fortalte tystere politiet at drapsmannen var på vei fra Stavanger til Oslo, og at ett større pengetransportran var under planlegging. I to døgn ble drapsmannen fotfulgt av politiet. Hvert skritt han tok ble overvåket, før politiet avblåste aksjonen. Etter det Dagbladet erfarer, var begrunnelsen for å avblåse aksjonen to-delt:

De trodde tysteropplysningene ikke var riktig, samt at det kostet penger å ha full spaning på mannen.

Bare noen timer senere ble en pengetransport i Enebakk ranet. 15 millioner kroner forsvant.

Selv om politiet hadde opplysninger om den drapsdømte var involvert i Enebakk-ranet, ble han aldri tiltalt for forholdet. Politiet manglet bevis. En 32 år gammen mann sto før påske tiltalt for Enebakk-ranet. Han nekter enhver befatning med saken. Det var minst tre ransmenn i Enebakk.

Juleranet

Dagbladet får også bekreftet at mannen, som opprinnelig kommer fra en annen landsdel enn Østlandet, fortsatt også er det heteste sporet etter norgeshsitoriens største ran i vinter. Ranerne kom seg da unna med om lag 30 millioner kroner.

Den drapsdømte mannen hadde da permisjon fra et fengsel.

Til tross for nitidig etterforskning og saumfaring av det kriminelle miljøet har politiet ikke klart å knytte mannen til norgeshistoriens største ran.

Ifølge politimenn som har jobbet med saker rundt den drapsdømte mannen, er han farlig. Mannen blir også av andre kriminelle ansett som farlig og uberegnelig.