KLAPPJAKT: I et halvt døgn har svensk politi jaktet en drapsdømt fange som rømte fra en fangetransport i nær Örebro. Foto: Jeppe Gustafsson/ TT / NTB Scanpix
KLAPPJAKT: I et halvt døgn har svensk politi jaktet en drapsdømt fange som rømte fra en fangetransport i nær Örebro. Foto: Jeppe Gustafsson/ TT / NTB ScanpixVis mer

Drapsdømt fange på rømmen: Bes om å holde barn innendørs

I et halvt døgn har politiet i Laxå i Sverige jaktet en drapsdømt fange som rømte fra en fangetransport.

Da en 25 år gammel fange rømte fra en fangetransport nær Örebro torsdag morgen, startet politiets klappjakt. Leteaksjonen omfatter både helikopter og politihunder, men politiet har ennå ikke funnet mannen.

I april ble han dømt til 14 års fengsel for knivdrap, men har anket dommen til svensk lagmannsrett. Drapsofferets pårørende er rystet over at han nå er på frifot.

- Dette burde ikke være mulig, sier Evin Cetin, som representerte drapsofferets pårørende under rettssaken, ifølge NTB.

De pårørende er informert om rømningen, ifølge SVT.

Tissepause

Det var i forbindelse med at mannen skulle flyttes fra Göteborg til Sala at rømningen fant sted. Ifølge Aftonbladet stoppet fangetransporten slik at fangene skulle få en tissepause, men i stedet lyktes 25-åringen med å rømme fra fangevokterne og inn i skogen.

- Under en pause nær Borasjøen, rømte en av fangene. Det har ikke forekommet vold, sier pressekontakt i Örebro-politiet Christina Hallin til Expressen.

Ifølge NTB var 25-åringen iført håndjern, kriminalomsorgens klær og var barføtt da han rømte.

Mellom 30 og 40 politibetjenter har vært involvert i søket. Men mannen er ennå ikke funnet - over 12 timer etter rømningen.

Hold barn innendørs

I løpet av dagen har svensk politi advart beboere i området mot å gå ut, og ber særlig om at barn holdes innendørs. De råder dem også til å kjøre med bildørene låst, og vinduene helt oppe - for å unngå en potensiell gisselsituasjon.

Overfor Expressen opplyser politiet at de mener at personen fortsatt befinner seg i området.

- Søket kommer til å fortsette gjennom hele natta, med betydelige ressurser. Vi kommer ikke til å gi oss før vi finner ham, sier operasjonsleder Lars-Åke Sjöström til avisa.

Beboerne reagerer

Aftonbladet har vært i kontakt med en beboer i området, Maila Vlitala. Hun synes situasjonen er skremmende.

- Jeg er bekymret, og synes det er skremmende. Vi låste dørene da vi kom hjem, og kommer ikke til å la vinduene stå åpne i natt, sier hun.

En annen sier at barna også berøres av situasjonen.

- Småjentene synes det var litt utrivelig, og politiet ba oss holde barna innendørs, sier Lars-Göran Edhner til avisa.

I en pressemelding skriver svensk politi at det er usikkert hvordan mannen vil reagere om han havner i en presset situasjon.