Drapsdømt får bli far

Vant retten til prøverør i menneskerettsdomstolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Innsatte kan kreve å få bli pappa - ved hjelp av prøverørsbefruktning. Dette følger av en fersk dom fra Den europeiske menneskerettsdomstolen.

Domstolen har avgjort at de britiske helsemyndighetene brøt menneskerettighetene da de nektet Kirk Dickson(35) og hans kone Lorraine(49), kunstig befruktning( IVF-behandling).

De to møttes i et «fangeforum» mens Dickson sonet en livstidsdom for drap, med en minstetid på 15 år - i Dovergate Prison i Uttoxeter i England. De giftet seg i 2001, i fengselet. Dickson løslates ikke før i 2009, og kona, som nå er er fri, vil da være 51.

Høy alder

Paret tok opp kampen om å få bli foreldre for flere år siden.

Siden de ikke hadde mulighet for kjønnslig omgang i fengselet, og på grunn av hennes høye alder ved hans løslatelse, valgte de å be om prøverørsbefruktning.

De fikk nei, bl.a. med henvisning til at de ikke hadde forsøkt å leve sammen under normale forhold, at Dickson ikke hadde mulighet for å forsørge et barn, og at kona hadde et begrenset nettverk.

Retten til familie

De klaget til  menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

Paret hevdet at respekten for et privatliv og retten til å ha en familie var krenket - rettigheter som er forankret i den europeiske menneskerettskonvensjonen.

Kona Lorraine har tre barn fra før, mens Dickson er barnløs.

Fikk først avslag

Dommerne i Strasbourg avviste kravet om adgang til prøverørsbehandling, da det første gang kom opp til behandling i april i fjor.

Men vedtaket ble gjort med knappest mulig flertall, fire mot tre stemmer. Derfor ba paret om å få saken behandlet på nytt, av menneskerettsdomstolens 17 dommere i plenum - Grand Chambre.

Og denne gangen vant de fram, med tolv mot fem stemmer, ifølge dommen.

FENGSEL INGEN HINDRING: En livstidsfange og hans kone vant fram med krav om adgang til prøverørsbehandling - i menneskerettsdomstolen i Strasbourg.