Drapsdømt fikk erstatning

43 år gamle Kari medvirket til drap i 1993. Men nå har hun fått 260000 kroner i erstatning. Årsak: Hun hadde for lav intelligens til å være strafferettslig tilregnelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i Ryfylke at Kari medvirket til drap i 1993. At hun hadde en IQ som en sjuåring, ble først oppdaget etter at hun hadde sonet to år av en straff på seks års ubetinget fengsel. Kvinnen fikk saken gjenopptatt, og ble frifunnet i 1998.

Enestående

Saken er enestående. Det er første gang i norsk rettshistorie at et justismord er begått fordi retten i realiteten dømte et barn. Det er også første gang en person som virkelig har medvirket til et drap, er tilkjent erstatning for uberettighet straffeforfølgelse.

Kvinnens advokat, Ellen Moen, sier at det derfor er viktig at retten har slått fast at det skal tilkjennes oppreisning og erstatning i slike saker .

- Vi er selvsagt fornøyde over at vi vant fram, fordi statsadvokaten har motsatt seg at hun skulle få noen som helst form for økonomisk kompensasjon for den urett som ble begått mot henne, sier Moen.

- Den urettmessige straffeforfølgningen førte til en klar reduksjon av livskvalitet og fungeringsnivå. Kvinnen ble også seksuelt misbrukt av en fengselsbetjent to ganger i varetektstida, sier advokat Moen.

Personer med en IQ i overkant av 50 regnes i utgangspunktet som ikke strafferettslig tilregnelige.

Det var i forbindelse med en søknad til Justisdepartementet om benådning mens hun sonet i Bergen landsfengsel, at mistanken ble vakt om at det var begått et justismord.

Departementet avslo å benåde kvinnen. Det førte til at advokat Moen begynte å arbeide for å få saken gjenopptatt.

Frifunnet

Nye sakkyndige ble oppnevnt, og de konkluderte med at kvinnen ikke var tilregnelig.

Etter det endret psytriaterne, som hadde vært sakkyndige under rettssaken i 1994, sin konklusjon på dette punkt - og kom på linje med de nye sakksyndige.

Dette førte til at Kari ble enstemmig frifunnet før jul.