Monika-saken:

Drapsdømt i Monika-saken ønsker likevel ny rettssak. Elden blir hans nye forsvarer

Har ombestemt seg.

OMBESTEMT SEG: Donatas Lukoservicius har ombestemt seg og ønsker ny rettssak. Her står han i retten med forsvarer Aasmund Sandland. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
OMBESTEMT SEG: Donatas Lukoservicius har ombestemt seg og ønsker ny rettssak. Her står han i retten med forsvarer Aasmund Sandland. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donatas Lukosevicius (34), som er dømt til 18 års forvaring i Monika-saken, og som tirsdag varslet at han ikke anker drapsdommen, har ombestemt seg og ønsker ny rettssak, melder TV 2. Det er ikke avklart om han har anledning til å ombestemme seg.

25. juli dømte en enstemmig Nordhordland tingrett 34-år gamle Donatas Lukosevicius til 18 års forvaring med en minstetid på ti år.

Han ble også dømt til å betale 250 000 kroner i oppreisning til Monikas mor, Kristina Sviglinskaja.

Elden ny forsvarer

TV 2 erfarer at Lukosevicius tidligere advokat er sparket og at John Christian Elden skal være oppnevnt som ny forsvarer.

Til Dagbladet sier Elden at han er kjent med at Lukosevicius har bedt lagmannsretten om å oppnevne ham som ny forsvarer.

- Han har ikke trukket sin anke og retten har oppnevnt meg. Mer vet jeg ikke ennå, sier Elden.

Tilleggsbelastning

Bistandsadvokat Stig Nilsen, som representerer Kristina Sviglinskaja, moren til avdøde Monika, sier at han og hans klient ble overrasket over avgjørelsen.

- Det er helt klart en ekstrem tilleggsbelastning for henne. Hun trodde saken var helt over, og så setter han i gang igjen. Jeg hadde virkelig unt henne å slippe dette, sier Nilsen til VG.

Han sier han ikke vet noe om hvorfor Lukosevicius nå skal ha ombestemt seg.

Vurderes

- Han har anket hevingskjennelsen. Advokat John Christian Elden har begjært seg oppnevnt som forsvarer. Vi har ikke fått noen grunn for den nye anken, så hevingskjennelsen skal vurderes av Høyesterett, sier lagmann Rolf Strøm i Gulating lagmannsrett til NRK.

Statsadvokat Benedicte Hordnes sier de forholder seg til at de har fått en ankeerklæring hvor Lukosevicius har undertegnet på at han trekker anken.

- Jeg synes det er fryktelig uheldig at dette nå blir en prosess som skaper tvil for Kristina Sviglinskaja sin del, sier Hordnes til TV 2.

Hordnes sier at hun ikke tror at saken nå kan omgjøres, etter at han først har valgt å frafalle anken.

Ankesaken skulle opprinnelig gå for Gulating lagmannsrett med oppstart 6. februar, og det var satt av seks uker til saken.

Lukosevicius ble dømt i Nordhordland tingrett i fjor sommer for å ha drept åtteåringen i hennes hjem på Sotra i 2011.