DREPT: Den 30. april 2014 ble Yara (8) funnet drept i fosterforeldrenes hjem i Karlskrona. Foto: Privat / Expressen
DREPT: Den 30. april 2014 ble Yara (8) funnet drept i fosterforeldrenes hjem i Karlskrona. Foto: Privat / ExpressenVis mer

Drapsdømt kvinne gikk til angrep på sin medtiltalte mann i Sverige

Dømt for drapet på fosterdatteren Yara (8). I dag startet ankesaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Historien om åtte år gamle Yara har rystet Sverige. Jenta ble sendt fra Gaza til Sverige av sine foreldre i 2013. Her ble hun plassert i fosterhjem hos sin tante og onkel. Håpet var at hun skulle få en tryggere tilværelse.

Den 30. april 2014 ble hun funnet drept i fosterforeldrenes hjem i Karlskrona.

Obduksjonsrapporten avdekket at Yara over lengre tid hadde blitt utsatt for svært grov vold. Et blodig kjevle ble beslaglagt. Da Yara ble funnet drept hadde hun blåmerker over hele kroppen, og det ble funnet blod og hårdotter flere steder i leiligheten.

«Hva i helvete har dere gjort med barnet?» var reaksjonen til en av ambulansearbeidernes reaksjon da han så jenta, ifølge svt.se

Dømt til livstid Fostermoren ble i februar dømt til livstid i fengsel for drapet. Onkelen ble dømt til seks års fengsel for passiv medvirkning ved å ikke ha grepet inn. I dag startet ankesaken i lagmannsretten i Skåne.

Rettsforhandlingene startet med dramatikk, da den livstidsdømte kvinnen hev seg over mannen sin mens hun gråt og skrek, før fem sikkerhetsvakter fikk kontroll på henne. Ifølge Sydsvenskan dro hun ham i håret før vaktene fikk skilt de to fra hverandre.

- Min klient har sittet innelåst i snart et år. Hun har det ikke bra og elsker sin mann. Hun ønsket bare å uttrykke sin kjærlighet overfor ham. Det var verken en aggressiv eller truende hendelse, sier kvinnens forsvarer, Eric Widner, til SVT.se

Tingretten fant det bevist at kvinnens slag mot Yaras hode, ben og armer førte til at jenta døde, og at onkelen ikke beskyttet henne mot denne volden. Begge har hele veien nektet straffskyld. Paret har selv små barn, og disse har blitt plassert i fosterhjem.

Filmet hendelsen Motivet er fortsatt uklart, og dette er et spørsmål som kan bli stående ubesvart.

- Ingenting tyder på at vi får vite det. Det er ikke et krav at man beviser motivet, selv om mange naturligvis ønsker å få vite det, sier aktor Pernilla Åström til Blekinge Läns Tidning.

En legeundersøkelse skal ha avdekket at kvinnen har en aggresjonsproblematikk og at hun har har vansker med å føle empati for andre, mens onkelen har blitt beskrevet som konfliktsky, skriver Expressen.

Lagmannsretten skal behandle skyldspørsmålet. Forsvarer ber om dere klienter frifinnes, mens aktoratet krever at både kvinnen og mannen dømmes til livsvarig fengsel.

I aktoratets bevisførsel inngår blant annet to videoer som onkelen skal ha filmet med mobiltelefonen kvelden Yara døde. På en av filmene ser man at kvinnen bærer Yara inn i dusjen for å vekke jenta fra bevisstløshet etter mishandlingen.

- Hun kom ut med et kjevle som var dekket av blod. Og hun sier «jeg lover ved Gud at jeg skal oppdra henne». Jeg så at jenta lå rett ut, og hun beveget seg ikke, skal onkelen ha sagt i avhør, ifølge Expressen.  

Rektoren ble suspendert Både interne og eksterne undersøkelser viser at myndighetene, skolen og politiet ikke har fulgt rutinene. Rektoren på Yaras skole ble suspendert kort tid etter åtteåringen ble funnet drept.

Bakgrunnen var at han ikke hadde sendt en bekymringsmelding til barnevernet. Det viste seg seinere at rektoren hadde fulgt det som var skolens rutiner på det aktuelle tidspunktet, skriver SVT.

Skolesjefen i Karlskrona granskes for tjenesteforsømmelse i forbindelse med rektorens suspensasjon.

FUNNET DREPT:  Åtte år gamle Yara ble funnet drept i fosterforeldrenes hjem 30. april i fjor. Foto: Anna Sunesson / TT / NTB Scanpix
FUNNET DREPT: Åtte år gamle Yara ble funnet drept i fosterforeldrenes hjem 30. april i fjor. Foto: Anna Sunesson / TT / NTB Scanpix Vis mer