Drapsdømt må betale offerets gravstøtte

TRONDHEIM (Dagbladet): Moren til en 16-åring som ble knivdrept i Trondheim i fjor, er tilkjent en erstatning på 150 000 kroner for tap av sønnen. I tillegg til erstatningen må drapsmannen betale offerets gravstøtte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere har det vært et tak på 100 000 kroner for slik oppreisning.

- 16-åringens mor er selvfølgelig svært glad for at Frostating lagmannsrett har sprengt grensen for slik oppreisning, men kanskje vil vi anke saken inn for Høyesterett av prinsipielle grunner, sier kvinnens advokat, Arve Opdahl, til Dagbladet.

Kravet fra moren var 300 000 kroner.

Parallell

Denne grensesprengende erstatningen har en klar parallell til drapssaken i Meløy, og må være oppmuntrende lesning for den drepte Linns mor, som frykter hun vil få store utgifter på grunn av at datteren meningsløst og brutalt ble revet bort.

I Trondheim byrett tidligere i år ble 16-åringens mor tilkjent 100 000 kroner i oppreisning i tillegg til økonomiske tap i forbindelse med drapet på sønnen. Det ble anket over summen, og i lagmannsrettens begrunnelse for hevingen heter det blant annet:

«Lagmannsretten er ikke fremmed for at nivået for oppreisningserstatning til voldsofre, herunder etterlatte etter drap på familiemedlemmer, generelt bør økes.»

- Erstatningene i forbindelse med tap av menneskeliv er altfor lave. I det hele tatt må fornærmedes stilling i straffesaker styrkes. Og det er klare politiske signaler om at dette vil skje, sier advokat Arve Opdahl.

Sterke bånd

Det var sommeren 1998 16-åringen ble knivdrept av en to år eldre kamerat mens moren var på ferie.

Det var svært sterke bånd mellom mor og sønn, og retten mener moren har vært utsatt for ekstraordinære belastninger og at «det økonomiske nivå på oppreisningen er den eneste måte man har til å gi uttrykk for hvor alvorlig krenkelsen vurderes».