Drapsdømt rømte til USA via Norge

Den svenske kvinnen rømte med datteren via Gardermoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyet med 24 år gamle Martina Sinahan og hennes datter landet i New York-området ved 19-tiden norsk tid. Interpol var på dette tidspunktet blitt varslet, kvinnens pass var blitt sperret og hun kom seg ikke gjennom passkontrollen, ifølge politiet i Västmanland.

Det er ikke kjent når kvinnen tok seg over grensen til Norge, men polititalsmann Ulf Palm sier at hun ble observert i Örebro onsdag kveld.

På Gardermoen gikk hun om bord i et Air France-fly som tok av kl. 07.05 torsdag morgen, og etter en mellomlanding i Paris kom hun til New York torsdag kveld.

Kvinnen er tidligere dømt for å ha drept sin nyfødte sønn, og store politistyrker har jaktet på kvinnen og barnet, som ble etterlyst i hele Schengenområdet. Flyplasser, togstasjoner, busser og hoteller har vært kontrollert.

Psykiatrisk behandling

Kvinnen ble for tre år siden funnet skyldig i å ha kvalt sin nyfødte sønn. En domstol i Västerås dømte henne til rettspsykiatrisk behandling, og hun har siden vært i forvaring på institusjoner.

Da kvinnen onsdag fikk permisjon for å besøke datteren sammen med pleiere, så hun sitt snitt til å bortføre den fem år gamle jenta fra barnehagen. Kvinnen forlot først barnehagen etter det planlagte besøket, men kom senere tilbake og tok med seg datteren.

Svensk politi har fryktet at noe skulle tilstøte den fem år gamle jenta.

Politiet har mistanke om at beslutningen om å frata kvinnen foreldreretten over jenta kan ligge bak bortføringen. Kvinnen har tidligere hatt delt foreldrerett sammen med barnets far, men fikk onsdag på et møte under besøket i Västerås vite at hun trolig kommer til å bli fratatt foreldreretten.

Advokaten kritisk

I november gjorde det svenske barnevernet nemlig et hastevedtak om å tvangsplassere femåringen i et fosterhjem, og tirsdag bestemte Individ- og familienemnden at saken skulle bringes for retten.

- Det kan ha utløst kidnappingen, sier lederen for nemnden, Mats Ericsson.

Kvinnens advokat Rolf Levin er meget kritisk til hvordan barnevernet informerte kvinnen om beslutningen om å frata henne foreldreretten. Hun fikk den nedslående beskjeden allerede mandag, mens advokaten først ble orientert onsdag.

- Hennes oppfatning var at løpet var kjørt, at det finnes så mye negativt om henne at hun vil bli fratatt barnet, sier Levin. Han snakket med sin klient onsdag morgen.

- De visste jo at hun reagerer slik i stressede situasjoner. Dersom hun fikk lese dette uten sitt ombud til stede, burde de forstått hva som kom til å hende, sier Rolf Levin til nyhetsbyrået TT.

(NTB)

Den 24 år gamle Martina Sinahan har flyktet sammen med sin fem år gamle datter. Bildet viser den etterlyste moren og datteren Jasmine (nå fem år).
PÅ FLUKT MED MOR: Fem år gamle Jasmine.