Varhaug-drapet:

Drapsdømtes far dømt for å unndra bevis

- Tørket blod av drapsvåpenet.

DØMT: Den nå 18 år gamle mannen ble onsdag dømt til forvaring i elleve år, med en minstetid på sju år, for drapet på 13 år gamle Sunniva Ødegård i juli i fjor. Nå er også 18-åringens far dømt for å ha unndratt bevis. Foto: Privat
DØMT: Den nå 18 år gamle mannen ble onsdag dømt til forvaring i elleve år, med en minstetid på sju år, for drapet på 13 år gamle Sunniva Ødegård i juli i fjor. Nå er også 18-åringens far dømt for å ha unndratt bevis. Foto: PrivatVis mer

Faren til den 18 år gamle mannen som onsdag ble dømt til forvaring i elleve år for drapet på 13 år gamle Sunniva Ødegård, er nå selv dømt til 30 dagers betinget fengsel for å ha unndratt bevis i saken.

Det var VG som først omtalte dommen.

Faren er dømt for å ha tatt en hammer, en taperull og en hettegenser ut av den nå drapsdømte sønnens sekk.

Ifølge dommen tørket mannen blod av skaftet på hammeren, som viste seg å være drapsvåpenet, før han la den tilbake i en skuff i garasjen. Kluten han tørket hammeren med kastet han senere i en container på jobben. Han skal også ha spylt blod av sønnens klær og vasket dem i en vaskemaskin.

I tillegg til dette skal han ha lagt en teiprull som ble et sentralt bevis i straffesaken mot sønnen på en høytrykksspyler i garasjen, samt kastet en hettegenser i søppelet.

Erkjenner de faktiske forhold

Mannen har erkjent de faktiske omstendighetene som domfellelsen bygger på, men har ikke erkjent straffskyld. Mannen har forklart at han ikke forsto at det han gjorde var ensbetydende med å forspille bevis i en drapssak.

Dommen er i samsvar med aktors påstand om betinget fengsel i 30 dager, med en prøvetid på to år.

Mannen dømmes for brudd på straffelovens § 160 første ledd, «for å ha motarbeidet en offentlig undersøkelse av et lovbrudd ved å bidra til at gjenstander som kan ha betydning som bevis tilintetgjøres, fjernes, ødelegges, endres, plantes eller fabrikkeres, eller på annen måte utslettet sporene etter handlingen».

Det har foreløpig ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra mannens forsvarer.

VARHAUG-SAKEN: Onsdag starter rettssaken i Varhaug-saken. Det var mandag 30. juli i fjor at 13 år gamle Sunniva Ødegård ble funnet drept ved en sti i Varhaug. Reporter: Madeleine Liereng. Video: NTB Scanpix Vis mer

Dømt til forvaring

Onsdag ble sønnen dømt til elleve års forvaring med en minstetid på sju år for drapet på 13 år gamle Sunniva Ødegård 29. juli i fjor.

Drapet på 13 år gamle Sunniva Ødegård har preget det lille tettstedet Varhaug, med 3000 innbyggere. Den tiltalte 18-åringen, som på tidspunktet for drapet var 17 år, har erkjent drapet, men erkjente ikke straffskyld på grunn av utilregnelighet.

Retten kom til at han var tilregnelig på drapstidspunktet, beskriver drapet som brutalt og planlagt og mener gjentakelsesfaren for vold er stor.

Bistandsadvokat Harald Øglænd fortalte Dagbladet onsdag at både rettssaken og ventetida for dommen har vært vanskelig for Ødegårds foreldre.

- De er fornøyd, hvis man kan bruke det ordet, med at det ble forvaring. De har vært til stede og hørt hva han har sagt og sett hvordan han har framstått. De har hele veien tenkt at han har vært strafferettslig tilregnelig, sa Øglænd.

Samtidig synes foreldrene at minstetida på sju år virker lite.

- De kan ikke senke skuldrene. Det er en ankefrist, og de vet at saken kan komme opp igjen til høsten. Spørsmålet om tilregnelighet vil få et stort utslag ved en eventuell anke, sa advokaten.

Samme dag meldte NRK at 18-åringen anker dommen fra Jæren tingrett.

- Dommen vil bli anket. Vi mener vilkårene for forvaring ikke er tilstede, og at samfunnsvernet vil bli godt nok ivaretatt med en dom på elleve år, som er rammen som er satt, sier medforsvarer Alexander Steinsvåg til statskanalen.

Uvanlig straff

18-åringen er den tredje som var under myndighetsalder på gjerningstidspunktet som er dømt til forvaring i Norge. Dette var et sentralt spørsmål i rettssaken.

Retten la imidlertid vekt på gjentakelsesfaren da de dømte den unge drapsmannen til forvaring. De peker på at lovbruddene er grove og svært alvorlig, og at drapet var planlagt og brutalt og rammet uprovosert et uskyldig barn på 13 år.

De rettspsykiatrisk sakkyndige har konkludert med at tiltalte har økt risiko for å utøve vold i framtida. Og peker på hans interesse for vold, tortur, drap og seksuelle overgrep mot barn.

Drapet fant sted kvelden 29. juli i fjor, og 13-åringen ble funnet død bare 150 meter fra sitt eget hjem.

Den tiltalte var 17 år på gjerningstidspunktet, og ble pågrepet kort tid etter drapshandlingen.