Drapsetterforsker: - Det er noe som slår inn når små barn dør. Vi blir litt mer forsiktige

- Mange synes nok det er tungt å stå i disse sakene.

DRAPSETTERFORSKERE: Ingebjørg Hansen og Thomas Kvalnes etterforsket saken der den halvannet år gamle jenta ble druknet i ei bøtte. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
DRAPSETTERFORSKERE: Ingebjørg Hansen og Thomas Kvalnes etterforsket saken der den halvannet år gamle jenta ble druknet i ei bøtte. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Mange synes nok det er tungt å stå i disse sakene. Det er noe som slår inn når små barn dør, og vi blir litt mer forsiktige, sier politioverbetjent og fagansvarlig Ingebjørg Hansen.

Hun er en av Oslo-politiets eksperter på etterforskning av drap på barn. Hun var en av etterforskerne som jobbet med saken hvor ei halvannet år gammel jente ble druknet av sin egen mor i ei bøtte, og jobber nå med å heve kvaliteten på etterforskningen av slike saker.

Hun sier hun tror mange etterforskere kan ha vanskelig for å tro at foreldre kan drepe barna sine. Det er en av mange utfordringer politiet møter når de etterforsker saker der barn dør brått. En annen er mulig misforstått taushetsplikt blant helsepersonell.

- Ting har bedret seg. Men det er fortsatt slik at mange mener de har en nærmest absolutt taushetsplikt. Vi må gjøre folk klar over at de også har en opplysningsplikt hvis de mistenker at noen har utsatt barna sine for noe straffbart. Jeg tror ikke det er vond vilje som gjør at enkelte ikke varsler politiet, men det er noen misforståelser ute og går, sier politiadvokat Christian Hatlo, som var politiadvokat i drukningssaken.

Tilfeldighet

De erfarne politifolkene sier at de har fått høre at helsepersonell lenge har kviet seg for å kontakte politiet på grunn av taushetsplikten.

I drukningsdrapet ble avgjørelsen om å i det hele tatt kontakte politiet tatt etter en samtale mellom legen og AMK, fordi de mente at omstendighetene var såpass spesielle.

- Nå jobber vi for å få etablert rutiner som gjør at politiet automatisk skal kontaktes når små barn dør brått, sier Hansen.

Fram til nylig har helsepersonell hatt en forskrift som sier at et barn som dør brått skal tas til nærmeste sykehus, sammen med foreldrene. Det skaper utfordringer for politiet.

- Vi ønsker at et mulig åsted skal være så urørt som mulig. Vi jobber nå opp mot Helsedirektoratet for å få endret denne praksisen, slik at vi blir varslet og kommer til stedet sammen med helse, sier Hansen.

- Vi må litt for ofte stole på de taktiske vurderingene til helsepersonell. Deres jobb er å redde liv, ikke etterforske. Vi har et annet blikk og annen rolle, sier hun.

Dødstedsundersøkelser

I drukningssaken ble ikke åstedet sperret av, og barnets mor - som senere ble dømt for å ha drept datteren sin - sendte en slektning dit for å vaske og rydde før kriminalteknikerne i det hele tatt dro dit.

Oslo-politiet samarbeider nå aktivt med Folkehelseinstituttet, som gjennomfører dødstedsundersøkelser når barn under tre år dør.

- De er med ut sammen med oss, og har også ansvar for obduksjon av barnet. Da får vi raskt en god avklaring på en del spørsmål. Foreldrene må gi samtykke til en slik undersøkelse, men vi har aldri opplevd at noen har sagt nei. Det er også i foreldrenes interesse å finne ut hva som skjedde, sier Hansen.

- Vi dundrer ikke inn med blålys, men bruker sivile biler og forsøker å gå ganske skånsomt fram.

- Praksis i dag er at vi må ta kontakt med foreldrene på sykehuset for få tilgang til boligen. Hittil har vi ikke fått nei en eneste gang, heller ikke i de sakene hvor vi senere har siktet foreldrene for drap eller grov vold mot barnet, sier Hansen.

Hun mener samtidig at det er et paradoks at politiet må spørre før de går inn i boligen samtidig som vi har plikt til å etterforske alle barnedødsfall.

- Når en voksen person dør brått, er det helt naturlig for alle at politiet kommer og gjør undersøkelser. Men etter loven må vi i dag spørre foreldrene om lov til å gjøre det samme når det er snakk om et barn som dør uventet, sier Hansen.

Nytt rundskriv i 2011

Hun understreker at dersom politiet har konkrete mistanker har vi selvfølgelig lov til å undersøke et åsted uten samtykke først. Hun sier at mye også har endret seg etter at Riksadvokaten i et rundskriv i 2011 slo fast at politiet har en etterforskningsplikt når noen under 18 år dør.

- Men fortsatt har vi en vei å gå både i politi og helsesporet.

REKONSTRUKSJONEN: Politiet forsøkte å undersøke om kvinnens forklaring om at jenta hadde ramlet ut fra senga og ned i bøtta kunne stemme. - Konklusjonen til rettsmedisinerne som deltok var at det ikke kunne utelukkes at det hadde foregått slik mor først forklarte, sa politiadvokat Christian Hatlo til Dagbladet i går. Etter et år endret kvinnen forklaring, og innrømmet at hun hadde druknet datteren.
REKONSTRUKSJONEN: Politiet forsøkte å undersøke om kvinnens forklaring om at jenta hadde ramlet ut fra senga og ned i bøtta kunne stemme. - Konklusjonen til rettsmedisinerne som deltok var at det ikke kunne utelukkes at det hadde foregått slik mor først forklarte, sa politiadvokat Christian Hatlo til Dagbladet i går. Etter et år endret kvinnen forklaring, og innrømmet at hun hadde druknet datteren. Vis mer