OPPVEKST: 20-åringen vokste opp i denne gata i Uppsala. Det har i helga vært politiaktivitet både i og utenfor leiligheten. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
OPPVEKST: 20-åringen vokste opp i denne gata i Uppsala. Det har i helga vært politiaktivitet både i og utenfor leiligheten. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Drapsetterlyst byttet navn etter kollektivran

Makaveli Lindén etterlyst for Majorstua-drapet. I fjor knivranet han et kollektiv i Uppsala.

UPPSALA (Dagbladet): 20 år gamle Makaveli Lindén er fortsatt etterlyst, siktet for drapet på Heikki Bjørklund Paltto i et kollektiv på Majorstua på mandag.

Politiet mener Lindén først sto bak et knivran i parkeringshuset på Colosseum på Majorstua mandag morgen før han kom seg inn i kollektivet der Paltto bodde og drepte ham med kniv. Deretter stakk han mot Skøyen stasjon, der videokameraene fanget ham opp like etter klokka 13.00.

HÅPER PÅ OPPKLARING: Folk fra nabolaget til den drapsetterlyste Makaveli Lindén håper politiet finner han. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Politiet mener han deretter kan ha reist mot Sverige, men der stopper også sporene.

Politiaktivitet i helga

I kveld slapp politiet navnet til etterlyste Makaveli Lindén. Han er dømt for både grovt ran og tyveri. I fjor ble han dømt til fengsel i ett år og seks måneder for å ha ranet et kollektiv med kniv i Uppsala sentrum.

Han skal ha sonet denne straffen før han kom til Norge. I helga har det imidlertid vært politiaktivitet på mannens barndomshjem i Uppsala like nord for Stockholm.

Naboer forteller til Dagbladet at det både var sivile og uniformerte patruljer i gården og i tilknytning til leiligheten. Men ingen av naboene kjenner igjen mannen på politiets overvåkningsbilder fra Skøyen stasjon.

BEKYMRET: Arshia Etminan (28) bor i nabolaget der den drapsetterlyste vokste opp. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BEKYMRET: Arshia Etminan (28) bor i nabolaget der den drapsetterlyste vokste opp. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Jeg er helt sjokkert hvis han har bodd her. Vi har slitt så mye med kriminalitet. Det var en 17-åring som ble knivdrept like rundt hjørnet her. Det var en stor bileksplosjon midt på natta, som gjorde at det smalt i hele byen. I august hadde vi tre skytinger på ei uke. Jeg blir ikke overrasket om den mistenkte gjerningsmannen kommer herfra, sier Arshia Etminan (28) til Dagbladet.

- Jeg er redd. Vi har så mye problemer her at jeg ikke tør å la barna mine reise alene. Jeg håper virkelig politiet får tak i ham, sier nabo Arman Harutyunyam til Dagbladet.

MAJORSTUA-DRAPET: Heikki Bjørklund Paltto (24) fra Mysen ble drept i en leilighet på Majorstua mandag. En svensk 20-åring er siktet for drap og ran. Mannen er etterlyst internasjonalt. Reporter: Lars Martin Gimse. Video: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

Ranet kollektiv

Politiet håper offentliggjøringen av navnet vil hjelpe i jakten på den siktede.

- Siden han fortsatt ikke er pågrepet velger vi nå å gå ut med navnet for å se om det kan gi oss mer informasjon om hvor han kan befinne seg, sier politiinspektør Grete Metlid.

MAJORSTUA-DRAPET: Heikki Bjørklund Paltto (24) fra Mysen ble drept i en leilighet på Majorstua mandag. Politiinspektør Grete Lien Metlid sier politiet vurderer å gå ut med navn på den siktede. Reporter: Lars Martin Gimse. Video: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

Dagbladet har fått tilgang til dommen mot mannen fra Uppsala tingsrätt i oktober i fjor. Ifølge dommen ble et kollektiv i Uppsala ranet av Lindén i august i fjor. Han skal ha klatret gjennom et åpent vindu til leiligheten i andre etasje midt på natta.

Der vekket han de fem beboerne og truet flere av dem med kniv på nært hold og skal ha oppholdt seg i leiligheten i tre kvarter, der han fikk med seg kontanter og en rekke verdigjenstander.

- Sa at han ville ha penger

I dag har alle fem flyttet fra kollektivet. I et intervju med Expressen forteller et av ofrene at de ble bedt om å være stille under ranet.

- Han hysjet, sa at vi ikke skulle bråke og spurte om penger. Da forsto vi at vi burde ta det med ro - han var tross alt bevæpnet, sier offeret.

Vedkommende forteller at det seinere har kommet fram at Lindén var narkotikapåvirket da ranet fant sted. Offeret beskriver Lindén atferd under ranet som verbalt truende.

- Han gikk gjennom alle rom og alle skuffer på jakt etter penger. Det var det han sa hele tiden, at han ville ha penger, sier offeret og opplyser om at tre av beboerne var hjemme under ranet.

- Kunne dere ikke varsle politiet?

- Han tok telefonene våre for å hindre oss i å ringe, og plasserte oss i et hjørne mens han gikk gjennom eiendelene våre.

Ransofferet reagerte med sjokk da det ble kjent at Lindén har havnet i politiets søkelys nok en gang.

- Jeg ble mest sjokkert over det. Man vil jo tro godt om folk. Jeg tenkte at han var ung, og at han skulle få hjelp til å komme seg ut av det. Det er dét man ønsker at skal skje. Men nå har vi fått bevis på at det ikke ble slik.

Tupac-inspirert navnebytte

Det var først etter ransdommen han tok navnet Makaveli, viser offentlige dokumenter Dagbladet har fått tilgang til. Han het tidligere Christian Bo Lindén, men byttet en gang etter dommen i oktober i fjor navn.

Det er uklart hvorfor han tok dette navnet, men i hiphop-kulturen er det en klar referanse til den legendariske drepte rapperen Tupac.

Selv tok Tupac navnet Makaveli, etter den italienske filosofen Niccolò Machiavelli fra det 16. århundre.

- Ikke vært mulig å finne

Under pressekonferansen fortalte Metlid at politiet går ut fra at 20-åringen er kjent med at de leter etter ham.

- Vi vet jo selvsagt ikke hva han vet, men vi tar høyde for det. Han har ikke vært mulig å finne så langt. Vi mener at han tok seg til Sverige etter drapet og ranet, sa politiinspektør Grete Lien Metlid til Dagbladet tidligere i dag.

Politiet utelukker ikke at 20-åringen deretter har tatt seg videre fra Sverige og til andre land.

- Vi må ta høyde for at han ikke er i Sverige, sier Metlid.