LEDET TIL HUS MED SMUGLERSPRIT OG 25 PERSONER:  Politiet stoppet tirsdag 4. oktober en bil på Ris i Oslo som var lastet med det som antas å være smuglervarer.
Foto: Politiet / NTB scanpix.
LEDET TIL HUS MED SMUGLERSPRIT OG 25 PERSONER:  Politiet stoppet tirsdag 4. oktober en bil på Ris i Oslo som var lastet med det som antas å være smuglervarer. Foto: Politiet / NTB scanpix.Vis mer

Drapsettersøkte «Scarface» kobles til sprit-taxiene i Oslo

Titalls polakker pågrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pågripelsen av en mann som omtales som en gudfarskikkelse under navnet «Scarface» i det kriminelle polske miljøet i Oslo, har ført til en rekke pågripelser og beslag av store mengder sprit og kontanter.

Den 30 år gamle polakken har vært etterlyst for drap i hjemlandet.

Mannen antas å ha hatt en sentral rolle i ulovlig spritomsetning rettet mot ungdomsmiljøer i Oslo og hele landet, og ble i september pågrepet på Stovner.

Han mistenkes også å stå bak omfattende narkotikasmugling til hele Norge og resten av Skandinavia.

- Vi fikk nyss i at denne polakk som er veldig sentral i alle typer kriminell virksomhet i Oslo-distriktet. Han er en slags gudfarskikkelse i det kriminelle miljøet, sier Bjørn Pedersen, leder for ordensavsnittet ved Majorstuen politistasjon, til NTB.

Ekstase i Polen

Mannen regnes som farlig av politiet. Han tilhører det kriminelle miljøet i byen Szczecin, nordvest i Polen.

Han er etterlyst av polsk politi for å ha drept en dørvakt ved en ulovlig spillehall i februar i år. Dørvakten, som var tidligere bokser, døde av skadene etter å ha blitt hogd i hodet med en machete.

Ifølge polske medier var sju personer involvert i sammenstøtet, og både kniver, økser og macheter ble benyttet.

30-åringen rømte til Norge etter drapet og er begjært utlevert til Polen. I høst har han sonet en dom på 18 dager for spritsmugling fra 2010.

- Det siste jeg hørte, var at han soner i påvente av utlevering. Vi vet at polske myndigheter var i ekstase da han ble pågrepet. Han anses som sentral i det multikriminelle miljøet i Polen, og det var fint å få tatt ham ut, sier Pedersen.

Sprit-taxier

Et prosjekt ved Majorstuen politistasjon har siden forsommeren jobbet målrettet mot ulovlig spritsalg til mindreårige, kjent som såkalte sprit-taxier. Etter hvert er hele det ulovlige spritmiljøet i hovedstaden blitt omfattet av dette arbeidet.

Ifølge Pedersen er miljøet multikriminelt og består nesten utelukkende av polakker.

- Vi har bare pågrepet én nordmann. Dette er en middelaldrende mann som hadde kjøpt et større spritparti av polakker og som solgte spriten videre til ungdommer, sier Bjørn Pedersen.

Han anslår at 10-15 personer er pågrepet i kjølvannet av pågripelsen av «Scarface». Flere titusen sigaretter, flere tusen liter øl, rundt tusen liter sprit og flere hundre tusen kroner i kontanter er beslaglagt.

Et nytt og viktig gjennombrudd skjedde tirsdag 4. oktober da en bil ble stanset på Ris, nordvest i Oslo.

Politiet endte opp i et hus i Oslo der det viste seg at 25 personer oppholdt seg.

I huset og flere garasjer fant politiet cirka 4 000 liter øl, 400 liter sprit og om lag 43 000 sigaretter.

Få kunder vil snakke

Til tross for pågripelsene og gjennombruddet i etterforskningen føler politiet seg nærmest maktesløse. Det finnes ingen kjente utsalgssteder, kommunikasjonen foregår med koder og få ungdommer vil snakke med politiet.

-Med pågripelsen av gudfaren har vi tatt ut flere salgsledd. Men vi vet at dette er omfattende og på linje med narkotika.

- Det er ustoppelig og markedet nærmest utømmelig, sier Pedersen og understreker hvor farlig slik sprit kan være:

– Det er et marked for dette, men det er tragisk at man tar risikoen og kjøper galskapen. Vi vet ikke om det man kjøper er livsfarlig metanol, sier Pedersen.

(NTB).