Tre menn tiltalt:

Drapsforsøk med skrujern midt i parken

Folkene som slappet av i kveldssola i Sofienbergparken i Oslo, ble vitner til det som var nær ved å bli et drap.

ÅSTED: Store politistyrker rykket ut til hendelsen i Sofienbergparken i fjor sommer. Nå er tre menn tiltalt i saken. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ÅSTED: Store politistyrker rykket ut til hendelsen i Sofienbergparken i fjor sommer. Nå er tre menn tiltalt i saken. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Tre menn er tiltalt, to av dem for drapsforsøk, etter at fem menn barket sammen i Sofienbergparken 4. juni i fjor. Klokka hadde nettopp passert 19.30 og sola var på vei ned, da en rekke personer i parken, flere av dem barn, ble vitner til den dramatiske hendelsen.

En mann ble påført livstruende stikkskader, ifølge Dagbladets opplysninger med skrujern. I tiltalen tatt ut av statsadvokat Andreas Strand i Oslo, kommer det fram at både ei pulsåre i halsen og ei lunge ble skadd som følge av de dødelige stikkene.

Våpenet skal imidlertid aldri ha blitt funnet av politiet.

Pågrepet i Sverige

To av de tre tiltalte ble raskt pågrepet etter hendelsen. Drøye tre måneder seinere ble også den tredje pågrepet i Sverige, etter å ha vært internasjonalt etterlyst. Nå er altså tiltalen mot de tre, som alle skal ha en familierelasjon, klar.

Som Dagbladet tidligere har omtalt, skal en av politiets teorier være at det lå en konflikt bak hendelsen i Sofienbergparken. Kona og kjæresten til to av de tiltalte skal på et tidspunkt ha forlatt sine partnere, og seinere innledet forhold til de to fornærmede brødrene i saken. Dette skal politiet mene var bakteppet for konflikten.

SKADD: En person ble kjørt til sykehus etter å ha blitt knivstukket i Sofienbergparken. Video: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer Vis mer

Teorien om at forholdet skal ha ført til drapsforsøket blir ifølge Dagbladets kilder imidlertid tilbakevist av flere av de tiltalte. De hevder at målet med møtet i parken skal ha vært å prate ut om situasjonen for å legge det bak seg.

- Vil forklare seg grundig

De to drapstiltalte på henholdsvis 26 og 35 år, ble torsdag varetektsfengslet i åtte nye uker. Forsvarer for førstnevnte av dem, advokat Waqar Malik, sier at hans klient ikke erkjenner straffskyld.

- Han vil forklare seg grundig om hvorfor i retten, når den tid kommer, sier Malik til Dagbladet.

Forsvarer for 35-åringen, advokat Olav Haaland, har torsdag ikke vært tilgjengelig for kommentar.

- Svært alvorlig

Ifølge statsadvokat Strand vil det at hendelsen skjedde i en park med en rekke mennesker til stede, få betydning under hovedforhandlingen. I tillegg til tiltalepunktet om drapsforsøket er alle de tre tiltalt for grov kroppsskade begått på samme sted.

- At dette er begått i det offentlig rom med mange til stede, vil få betydning for saken. Hendelsen er svært alvorlig, og flere av de som var der vil bli kalt inn som vitner når rettssaken starter i midten av august, sier Strand.

Forsvarer for mannen som utelukkende er tiltalt for grov kroppsskade, Trygve Staff, har ikke besvart Dagbladets henvendelser.