Drapsforsøk-sak får NASA til å revurdere opptakskrav

Sjalusidrama fikk Lisa Nowak (43) til å angripe astronautkollega.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA sier de vil revurdere de psykologiske testene astronautene må igjennom, melder CNN.

- Romfartsorganisasjonen må finne ut om det er noe å lære fra episoden med Nowak og avgjøre om det må gjøres endringer, sa Shana Dale, viseadministrator i NASA, på en pressekonferanse onsdag.

Ifølge henne kan anbefalinger til endringer i opptakskravene være på plass så tidlig som i juni.

- Ville drepe kjærlighetsrival

Astronaut og trebarnsmor Lisa Nowak (43) ble i dag brakt til Johnson Space Center for en medisinsk vurdering, som også involverte en psykologisk evaluering.

Deretter fløy hun hjem fra Houston, en dag etter at hun stilte i retten i Orlando, tiltalt for drapsforsøk på en romantisk rival. Flyet Nowak landet med ble møtt av en politibil, og astronauten, med hodet dekket under jakka, ble eskortert ned trappene og inn i den ventende bilen og kjørt vekk.

Mandag denne uken ble Nowak pågrepet på en parkeringsplass, forkledd med parykk og bevæpnet med metallkølle, pepperspray, luftvåpen og sorte søppelsekker. Da hadde Nowak, ifølge politiet, kjørt 1500 kilometer fra sitt hjem i Houston til Orlando i Florida for å «ta et alvorsord» med Colleen Shipman (30).

Begge kvinnene er dypt forelsket i «Discovery»-astronaut William Oefelein (42). Politiet tror Nowak prøvde å kidnappe og drepe kjærlighetsrivalen Shipman.

Sjalu astronaut: Lisa Nowak på politistasjonen i Florida mandag. «Discovery»-astronaut William Oefelein er i sentrum av sjalusidramaet.
Sjalu astronaut: Lisa Nowak på politistasjonen i Florida mandag. «Discovery»-astronaut William Oefelein er i sentrum av sjalusidramaet. Vis mer

Les hele saken her.

Nowak ble astronaut etter å ha vunnet en rekke priser for å ha tjenestegjort i marinen, og hun fløy med «Discovery» i juli.

Ifølge NASA hadde Nowak ikke vist noen tegn på ustabilitet før arrestasjonen.

Barna hos faren

Under dagens pressekonferanse ville ikke viseadministrator Shana Dale svare på om arrestasjonen av Nowak vil få langvarige konsekvenser for romprogrammet.

- Dette er en tragisk hendelse som har innvirkning på mange liv, men det er en unik situasjon vi står overfor, sa Dale på onsdagens pressekonferanse i Houston, ifølge nyhetsbyrået AP.

Og hun fortsatte:

- Som dere vet, er det et veldig tett sammenknyttet fellesskap som brydde seg om hverandre, sa Dale.

Nowak er løslatt mot kausjon og er beordret om å holde seg unna den andre kvinnen, samt bære overvåkningsutstyr, slik at politiet vet hvor hun befinner seg.

Hennes tre barn er hos hennes nylig fraseparerte ektemann, Richard, som jobber for en entreprenør på Johnson Space Center.

Nyhetsbyrået AP melder at det hadde vært problemer i forkant av arrestasjonen av Nowak. I november ble politiet tilkalt Nowaks hjem etter at naboer hadde rapportert at de hørte lyden av kjøkkenservise som ble knust.

Sjalu astronaut: Lisa Nowak etter den vellykkede landingen til «Discovery» på Cape Canaveral i Florida 17. juli i fjor.