Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapsforsøk-siktet (44) løslates fordi hovedetterforsker og vikaren hennes ble syke

Oslo-politiet:- Vi må prioritere knallhardt.

OSLO 20130930. Pressekonferanse vedr drapsak. Grete Lien Metlid Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
OSLO 20130930. Pressekonferanse vedr drapsak. Grete Lien Metlid Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 24. mai i år ble en somalisk mann knivstukket på en kafé i Åkebergveien på Grønland i Oslo, like ved politihuset.

En 44 år gammel somalisk mann ble pågrepet på stedet. Han har erkjent de faktiske forhold, men ikke tatt stilling til straffskyld. Oslo tingrett bestemte i går at siktede skulle løslates fra varetekt. Politiet anket fordi de frykter han vil knivstikke andre om han slippes fri. Tingretten godkjente såkalt oppsettende virkning, det vil si at 44-åringen sitter i varetekt til Borgarting lagmannsrett har vurdert saken.

- Fornærmede overlevde hendelsen fordi han fikk førstehjelp umiddelbart. Det er en svært alvorlig handling og vi mener det er gjentakelsesfare dersom han slipper ut av varetekt, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til Dagbladet.

Løslatt på grunn av sykdom I går ble 44-åringen fremstilt for fortsatt varetektsfengsling i Oslo tingrett. Ifølge kjennelsen vil det være et uforholdsmessig inngrep å holde mannen i varetekt.

- Retten viser til at etterforskningen har stått stille i lengre tid på grunn av sykdom både hos hovedetterforsker og hennes stedfortreder. Dette har medført at en sak med enkelt faktum ennå ikke er ferdig etterforsket, noe den normalt burde, skriver tingretten.

Politiadvokat Kraby ved Sekjson for vold- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt er åpen på at politiet har gjort for lite i saken.

- Sammenlignet med andre saker er ikke denne saken veldig omfattende, det er beklagelig at det har skjedd veldig lite, sier han.

Han sier politiet i perioden da knivstikkingen skjedde fikk fire andre drapsforsøk på bordet. I tillegg fikk Oslo-politiet et drap å hanskes med.

- To av etterforskerne som har hatt akkurat denne saken ble på et tidspunkt syke og saken havnet nederst i bunken. Vi må hele tiden prioritere knallhardt, sier Kraby.

Sykdomstilfellene var ikke jobbrelaterte, ifølge politiadvokaten.

Bekymringsmeldinger Politiinspektør Grete Lien Metlid leder Seksjon for volds- og seksualforbrytelser. Hun sier de aldri legger vekk saker, men noen må ta lengre tid for å ivareta initialfasen av nye etterforskninger.

- Vi er veldig hendelsesstyrt og samme har vi en rekke tyngre saker vi jobber med. Det er et stort arbeidspress ved seksjonen og det er kommet bekymringsmeldinger fra påtalejuristene og etterforskerne når det kommer til kapasiteten, sier Metlid til Dagbladet.

Hun sier de etter forrige oppdatering hadde 14 ikke-påtaleavgjorte drapssaker og 30 drapsforsøk å håndtere og at seksjonen hennes har vært en krevende arbeidsplass siden i våres. Hun kan ikke utelukke at medarbeidere har blitt syke på grunn av jobben, men bekrefter at det ikke var tilfelle i denne saken.

Avhørt Kraby sier situasjonen i denne saken er uvanlig og at tingretten med løslatelsen sender et signal om at etterforskningen går for sakte.

POLITIADVOKAT OG FORSVARER: Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby mener det vil være fare for gjentakelse dersom siktede løslates. Mannens forsvarer, advokat Tor Kjærvik, mener tingrettens avgjørelse var korrekt. Her fra fengslingen etter drapet på en toåring på Ellingsrud som skjedde dagen før knivstikkingen.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
POLITIADVOKAT OG FORSVARER: Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby mener det vil være fare for gjentakelse dersom siktede løslates. Mannens forsvarer, advokat Tor Kjærvik, mener tingrettens avgjørelse var korrekt. Her fra fengslingen etter drapet på en toåring på Ellingsrud som skjedde dagen før knivstikkingen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Det er vi helt enige i, sier han.

Er Oslo-politiet så sårbare på ressurser at en etterforskning stanser når et par medarbeidere blir syke?

- Når noen blir syke skal vedkommende erstattes, men det har ikke skjedd i denne saken. Vi kan til tider også låne ressurser fra andre avdeling. I denne saken har det ikke vært god nok fremdrift. Dette er ikke noe vi ønsker at skal skje og vi må finne løsninger i denne saken. Politiet ønsker å holde siktede i varetekt, sier hun.

Mannens forsvarer, advokat Tor Kjærvik, sier saken for dem er for lite opplyst til at hans klient har hatt mulighet til å vurdere straffskyld.

- Politiet har gjort veldig lite. Han ble avhørt en gang like etter hendelsen, men avhøret er ikke gjennomgått og godkjent. Han har også gjennomgått en judisiell observasjon, sier Kjærvik.

Siktede ble vurdert som tilregnelig. Kjærvik mener tingrettens beslutning var den riktige.

- Det er begrensa hvor lenge han kan sitte i varetekt uten at politiet gjør noen ting, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling