Draps­gåten som ryster «verdens fredeligste land»: - Nasjonen brøler som en sint, beskyttende storebror

Drapet på Birna (20) har skapt sjokkbølger på Island.

FUNNET DØD: Islandske Birna Brjáns­dótt­ir. Foto: Reykjavik Metropolitan Police / NTB Scanpix
FUNNET DØD: Islandske Birna Brjáns­dótt­ir. Foto: Reykjavik Metropolitan Police / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet); Mandag kveld bekreftet politiet på Island at de har funnet det som trolig er liket av 20 år gamle Birna Brjáns­dótt­ir, som hadde vært savnet i over én uke.

Det er foreløpig ikke fastslått noen dødsårsak, men dødsfallet etterforskes av politiet som drap, skriver Iceland Magazine.

Det antatte drapet på 20-åringen har sendt en sjokkbølge gjennom den lille øynasjonen, som har blitt kåret til verdens fredeligste land i sju av de siste åtte åra av Institute for Economics & Peace.

Drapsraten på «Sagaøya» er også en av de laveste i verden. Statistikk fra de siste åra viser at den har ligget på rundt 0,3 drap per 100 000 inbyggere årlig. Det tilsvarer ett drap i året. Siden 1995 har det vært fem år der ingen ble drept på Island: i 1995, 1998, 2003, 2006 og 2008, viser statistikk fra Verdensbanken. En liten politistyrke på rundt 800 skal sikre ro og orden blant landets 330 000 innbyggere.

Kollektiv sorg

Islandske medier skriver om en kollektiv sorg, som har ført til et enormt samhold i landet.

Kommentator Sóley Björk Guðmundsdóttir i Iceland Monitor sammenligner samholdet hun opplever på Island etter forsvinningen, med samholdet landet opplevde under sommerens fotball-EM.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer