Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Draps­gåten som ryster «verdens fredeligste land»: - Nasjonen brøler som en sint, beskyttende storebror

Drapet på Birna (20) har skapt sjokkbølger på Island.

FUNNET DØD: Islandske Birna Brjáns­dótt­ir. Foto: Reykjavik Metropolitan Police / NTB Scanpix
FUNNET DØD: Islandske Birna Brjáns­dótt­ir. Foto: Reykjavik Metropolitan Police / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet); Mandag kveld bekreftet politiet på Island at de har funnet det som trolig er liket av 20 år gamle Birna Brjáns­dótt­ir, som hadde vært savnet i over én uke.

Det er foreløpig ikke fastslått noen dødsårsak, men dødsfallet etterforskes av politiet som drap, skriver Iceland Magazine.

Det antatte drapet på 20-åringen har sendt en sjokkbølge gjennom den lille øynasjonen, som har blitt kåret til verdens fredeligste land i sju av de siste åtte åra av Institute for Economics & Peace.

Drapsraten på «Sagaøya» er også en av de laveste i verden. Statistikk fra de siste åra viser at den har ligget på rundt 0,3 drap per 100 000 inbyggere årlig. Det tilsvarer ett drap i året. Siden 1995 har det vært fem år der ingen ble drept på Island: i 1995, 1998, 2003, 2006 og 2008, viser statistikk fra Verdensbanken. En liten politistyrke på rundt 800 skal sikre ro og orden blant landets 330 000 innbyggere.

Kollektiv sorg

Islandske medier skriver om en kollektiv sorg, som har ført til et enormt samhold i landet.

Kommentator Sóley Björk Guðmundsdóttir i Iceland Monitor sammenligner samholdet hun opplever på Island etter forsvinningen, med samholdet landet opplevde under sommerens fotball-EM.

«Samholdet er her igjen, men årsaken denne gang er tragisk», skriver hun og fortsetter:

«Island er i en sjokktilstand, men det er også en vrede. Nasjonen brøler som en sint, beskyttende storebror. Hun er en av oss».

Leteaksjonen etter den 20-årige kvinnen, som pågikk fram til liket ble funnet søndag, beskrives som den største i landets historie. Så mange som 775 redningsarbeidere deltok i leteaksjonen, ifølge New York Times.

- Uhørt

Sosiologiprofessor Helgi Gunnlaugsson ved Universitetet på Island, sier det ikke bare er den lave drapsraten i landet som har ført til at denne saken har ført til en kollektiv sorg i landet, ifølge New York Times.

- De færreste drapene på Island er mysterier. Ofrene og gjerningspersonene kjenner som regel hverandre, gjerningspersonen gjør sjelden noe innsats for å skjule bevis og sakene blir som regel løst raskt, sier sosialantropolog Helgi Gunnlaugsson ved Universitetet i Island til New York Times.

Han mener at nasjonaliteten til de mistenkte har ført til at saken har blitt viet større oppmerksomhet, enn tidligere drap på Island.

- At utlendinger er innblandet er nærmest uhørt. Reaksjonen (til islendinger) ville vært annerledes dersom de mistenkte var to islandske gutter, sier han.

Flere ubesvarte spørsmål

Politiet sitter fortsatt på flere ubesvarte spørsmål enn svar, skriver New York Times:

* Hvorfor ble Brjáns­dótt­irs sorte støvler funnet 40 kilometer unna stedet der hun ble funnet drept? Og hvorfor var det snø under sålene, på en dag det ikke var snø i området?

* Hvordan har Brjáns­dótt­irs blod havnet i setet på en rød Kia Rio-bil?

* Ble hun voldtatt før dødsfallet?

* Hvor er drapsvåpenet?

* Hvor er Brjáns­dótt­irs mobiltelefon?

Dette vet vi om dødsfallet:

* Birna Brjáns­dótt­ir (20) ble meldt savnet da hun ikke kom hjem fra en tur på byen i Reykjavik natt til lørdag 14. januar. Hun forlot nattklubben Húrra ved 5-tida, og ble sist observert av et overvåkningskamera i gata Laugavegur klokka 05.25.

Noen få sekunder seinere ble en rød Kia Rio fanget opp av overvåkningskameraer i nærheten av stedet 20-åringen sist ble observert. Politet gikk derfor bredt ut i søket etter den røde bilen.

* Mandag fant politiet et par svarte støvler av merket Doc Martins i nærheten av havna i byen Hafnarfjörður. Støvlene skal være av samme type som de Brjáns­dótt­ir hadde på seg kvelden hun forsvant, og ble funnet i samme området som en mobilmast plukket opp det siste signalet av 20-åringens mobiltelefon før den ble manuelt avslått, ifølge Iceland Magazine.

Sålene på støvlene skal også ha vært dekket i snø, som tyder på at personen som hadde dem på seg har gått i snø. Det stemmer imidlertid dårlig overens med været på stedet, som var relativt varmt da Brjáns­dótt­ir forsvant. Politiet utelukker ikke at støvlene kan ha blitt plantet for å forvirre etterforskerne.

* Tirsdag ettermiddag (17. januar) fant politiet den røde bilen, som hadde blitt leid av mannskap om bord på den grønlandske tråleren «Polar Nanoq», som hadde ligget til havn i Hafnarfjörður. Inne i bilen fant politiet blod, som DNA-prøver senere viste tilhører Brjáns­dótt­ir.

* Onsdag gikk spesialpoliti til pågripelse av tre menn om bord på «Polar Nanoq», som på det tidspunktet var på vei tilbake til Grønland. En av mennene ble senere sjekket ut av saken etter avhør, men to av de tre sitter nå varetektsfengslet, mistenkt for drapet på 20-åringen, ifølge den islandske avisa Visir. De to mistenkte skal være menn på 25 og 30 år, begge danske statsborgere bosatt på Grønland.

Senere ble en fjerde mann pågrepet, etter et funn av det politiet beskriver som minst 20 kilo hasj om bord på tråleren.

* Politiet fant et ID-kort tilhørende 20-åringen om bord på tråleren, men det er ikke noe som tyder på at Brjáns­dótt­ir noen gang var om bord i båten.

* Ved 13-tida søndag 22. januar ble et lik funnet av et av kystvaktas helikoptre på en avsidesliggende strand, rundt 15 kilometer unna Thorlakshofn. Politiet mener det er liket av Brjáns­dótt­ir. Dødsårsaken er ikke fastslått, men politiet etterforsker saken som et drap, ifølge Sermitsiaq.ag. Politiet jobber nå sammen med meteorologer for å finne ut hvor hun kan ha blitt dumpet i havet, før liket skyldte opp på stranda.

* Det er ingen indikasjoner på at Brjáns­dótt­ir kjente noen av de mistenkte gjerningsmennene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling