Drapsgåten

Etter sju døgn har etterforskerne gjort liten framgang i jakten på den eller de som drepte Ningyan Yu (23) og Yuhang Wu (22). En rekke spørsmål står ubesvarte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen er mistenkt eller siktet i saken. De to kinesiske studentene ble funnet av vaktmesteren i studenthybelen ved 11.30-tida 20. februar, etter Wus at fetter etterlyste dem. Etterforskningen peker i en rekke forskjellige retninger, men ingen spor har så langt hjulpet etterforskerne noe nærmere en løsning.

Dette er spørsmålene som står ubesvart:

MOTIVET

Hvorfor ville noen ta livet av de to studentene? De kom til Norge i august, og møtte hverandre i Sarpsborg. Politiet leter i de miljøene der de to har vært: De var elever ved Musikk Instrument Akademiet i Sarpsborg; de var deltidsansatte ved restaurantene Dinner og Nodee i Oslo; de var medlemmer av Scandinavian Chinese Church i Oslo og bodde på hybelhuset i Bjerregaards gate, der de ble funnet drept. Politiet har flere ganger uttalt at de ikke har festet seg ved noen spesiell teori om motivet.

Sjokkerte foreldre i Kina sier til lokal presse at barna deres ikke hadde noen fiender.

 • De to studentene kom til skolen i Norge gjennom minst to ledd av studieagenter, i Kina og Danmark. Det har blitt spekulert på om studentene hadde satt seg i gjeld til disse agentene, men dette har ikke politiet fått noen opplysninger om. Studentene skal ha hatt en større sum penger da de ble funnet, og skal ha tilbudt å sende penger hjem til Kina.

  Kinesiske medier har avslørt at Ningyan Yu trolig ble lurt av en falsk agent, som utga seg for å være et seriøst byrå, da hun ble hjulpet til Norge.

  Den dansk-kinesiske agenten er i Kina for øyeblikket, men politiet sier at de ikke har noen hast med å få avhørt ham.

 • En annen teori presentert i media er at kinesisk mafia står bak. Politiet kikker på flere drap andre steder i Europa, blant annet et drap på to kinesiske studenter i Dublin i Irland for flere år siden. Noen mafiakobling til drapet på Wu og Yu er ikke kjent.
 • Paret ønsket å bli døpt i den kristne tro. Men menigheten i Norge nektet å gjøre dette, og ba paret om å bryte forholdet. Menigheten anså det som umoralsk og uakseptabelt at de to var sammen før ekteskapet.
 • Yuhang Wus far kan ikke skjønne at sønnen skulle ha fiender. Han tror at det må være noen kjente av paret som står bak. Dette bygger han på at sønnen skal ha vært delvis avkledd da han ble funnet, og at en kineser ikke ville åpnet døra for ukjente uten å være fullt påkledd.

  - Yuhang ringte meg og sa at han kom godt ut av det med alle og ikke hadde noe usnakket med noen, sier hans far, Heng Wu, som heller ikke tror at sønnen hadde gjeld.

  - Vi har hørt om, og etterforsker, alle disse teoriene, men det er ikke noen av dem som står sterkere enn andre, sier politiinspektør Terje Kristiansen ved Oslo politidistrikt.

  ÅSTEDET


  Hybel 405, der studentparet ble funnet drept, ligger i fjerde etasje i OAS' hybelhus i Bjerregaards gate 21 i Oslo. 15 andre studenter bor i samme etasje. Det er svært lytt mellom hyblene i bygget, men nabostudentene har ikke hørt noe utenom det vanlige, og først da det begynte å lukte i etasjen, ble likene oppdaget. Dette leder etterforskerne til å tro at drapene ble begått på dagtid, da få etasjenaboer var til stede.
 • Men hvordan klarte drapsperson(ene) å ta seg usett til og fra hybelen før og etter drapet? Og hvordan var det mulig å ta livet av to mennesker på en hybel der veggene er meget tynne, uten at noen har hørt noe? Etterforskerne må også finne svaret på hvorfor de to studentene ble drept på to forskjellige, brutale måter. De har ikke utelukket at det kan være flere enn én gjerningsmann.

  Etterforskernes problem er uansett at den eller de som har gjort det, har et stort forsprang. Paret lå døde i ei uke før de ble funnet.

 • Paret ble funnet bak ei låst hybeldør. Låste drapsmannen døra bak seg da han forlot åstedet?

  MYSTISKE PERSONER


  En kinesisk mann med svart Mercedes har oppsøkt Ningyan Yu på skolen i Sarpsborg. Politiet kjenner nå identiteten på denne mannen, og han er ikke mistenkt i saken, men ønsker å snakke med ham. Politiet sier også at han kan være ute av landet, og at det ikke er «presserende» å få tak i ham.

  Det er ikke kjent om han er identisk med en kinesisk mann som er observert på gangen i fjerde etasje i hybelhuset.

  OFRENES LIV


  Tilsynelatende har paret holdt seg mye for seg selv, i tillegg til å være skolen og på jobbene sine på hver sin restaurant i Oslo. De var tidvis i menigheten, men ikke ofte. Derfor ønsker politiet mer opplysninger om deres daglige rutiner og vaner. Det er også viktig å få etablert hvem som sist hadde kontakt med dem - før drapsmannen tok livet av dem.

  FRAMTIDSPLANENE


  Paret ba før jul om seks måneders permisjon fra skolen, for å dra til Kina for å gifte seg, og for siden å dra på bryllupsreise. Det er uklart om det var fastsatt noen dato for bryllupet.
FANT KJÆRLIGHETEN I NORGE: Ningyan Yu (23) og Yuhang Wu (22) kom fra samme by i Kina, og til Norge i august uavhengig av hverandre. De møttes og ble raskt kjærester da de begynte på samme skole i Sarpsborg.
ÅSTEDET: Studenthuset i Bjerregaards gate.