Drapsiktet pågrepet på jobb

20-åringen som er siktet for drapet på 16 år gamle Dereka, snakket med den drepte på telefon noen timer før drapet. Han ble pågrepet på jobb i Oslo i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VESTBY/OSLO (Dagbladet.no): 20-åringen framsto tidlig i etterforskning som interessant for politiet. Han ble i dag siktet for forsettelig drap og ble pågrepet klokka 14.45 i ettermiddag. Da hadde gått 10 dager siden liket av Dereka Maria Mikula ble funnet. Pågripelsen ble foretatt av tjenestemenn fra Follo politidistrikt, og den foregikk udramatisk.

20-åringen, som er fast bosatt i Son, sitter i kveld i avhør hos politiet. De ønsker ikke å si noe om han har erkjent forholdet han er siktet for. 20-åringen har vært inne til avhør i saken to ganger tidligere, den første gangen bare to dager etter at drapsalarmen gikk. Han skal være en av de avhørte som frivillig har avgitt DNA-materiale til etterforskerne.

Visste om hverandre

Siktede har i noen år vært en del av bekjentskapskretsen til Dereka, men han har ikke vært en nær venn av den drepte. Politiet bekrefter i kveld at det var telefonkontakt mellom den drepte og siktede fredag, dagen før Dereka ble funnet død. Politiet ønsker ikke å gå ut med når fredag de snakket sammen. 20-åringen skal også ha vært ute i Son fredag kveld, noe også Dereka var.

Siktede har nær familie som også bor i Son og disse fikk i kveld tilbud om å snakke med kommunens kriseteam.

Siktede er ikke straffedømt eller bøtelagt tidligere, men det framkom opplysninger på pressekonferansen om at det tidligere skal ha vært innlevert en anmeldelse mot 20-åringen for et sexovergrep. Dette ønsket ikke politiet å kommentere, men understreket at han aldri tidligere er straffedømt.

Spor på åstedet

Politiet bekrefter at siktede tidlig i etterforskningen pekte seg ut som mer interssant en flere av de andre avhørte. Årsaken skal være at han manglet alibi for natta og fordi flere personer skal ha tipset politiet om 20-åringen. Bakgrunnen for disse tipsene var at han skal ha isolert seg litt fra vennene sine etter drapet. Etter hva Dagbladet.no forstår skal 20-åringen ha forklart at han sov hjemme alene den natta Dereka ble drept.

Da analyser fra åstedet var ferdig analysert i dag, mente drapsetterforskerne å kunne knytte 20-åringen til drapsstedet. Han ble pågrepet to og en halv time senere.

- Vi er rimlige sikker på at vi har pågrepet gjerningsmannen, sier politiadvokat Knut Inge Stavang i Follo politidistrikt.

Fengslingsmøte

I ettermiddag ankom fire-fem tekniske etterforskere huset der 20-åringen bor i Son. De startet umiddelbart undersøkelser av bopelen til siktede.

20-åringen framstilles for varetektsfengsling i Ytre Follo tingrett i morgen klokka 13.00. Politiet vil begjære han varetektsfengslet i fire uker. Siktede har ikke bedt om noen bestemt forsvarer og vil trolig få tildelt en i morgen.