Drapsjakt i blinde

STAVANGER (Dagbladet): I dag åpner etterforskerne GPS-taksameteret i den drepte 37-åringens drosje. Innholdet i den lille datamaskinen kan bli politiets trumfkort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foreløpig aner ikke etterforskerne om de jager en rovmorder eller en drapsmann som kjente sitt offer.

Den 37 år gamle norsk-iraneren ble funnet stukket i hjel og forlatt på en parkeringsplass ved Statoil i helga. I natt ble arbeidsplassen hans, en sølvfarget Passat, gjennomgått av krimteknikere på innbitt leting etter spor.

Taksameteret - datasystemet - i drosjebilen er gjennom Global Positioning System (GPS) knyttet til satellitter som kontinuerlig kommuniserer med kjøretøyene.

GPS kan derfor bli et svært viktig spor for de rundt 30 etterforskerne som jobber med saken. I den lille datamaskinen ligger detaljer om drosjesjåførens siste 100 turer lagret.

I motsetning til drosjesentralen, som bare registrerer turer som er blitt bestilt gjennom dem, registrerer taksameteret detaljert alle oppdrag: I hvilke lokalsoner kunden ble plukket opp og sluppet av, og på minuttet til hvilken tid.

Når politiet får hentet ut disse dataene, vil de kunne kartlegge store deler av 37-åringens siste døgn.

Uten spor

Og det kan trenges. For i går sto politiet så godt som uten spor, med et kullsvart mysterium foran seg:

  • Drapsvåpenet er ikke funnet.
  • Etterforskerne ser ingen klare motiver for handlingen.
  • Drapstidspunktet er meget usikkert.
  • Det har kommet svært få tips i saken.

- Vi har svært lite å gå på, for å si det rett ut, innrømmer politiinspektør Ernst Rossebø ved Rogaland politikammer.

På en pressekonferanse i går ba han innstendig publikum om å bidra med opplysninger.

- Vi er veldig interesserte i å snakke med folk som har vært kunder i denne drosjen lørdag kveld og natt til søndag, enten de har bestilt tur gjennom drosjesentralen eller praiet bilen på gata. Vi har ennå ikke fått noen tips om det som skjedde på parkeringsplassen ved Statoil-bygget. Dette er vi veldig interesserte i å få, sier Rossebø.

Sindig mann

Etterforskerne må de nærmeste dagene prøve å kartlegge hva slags drap de står overfor: Er det et rovmord hvor drosjesjåføren ble angrepet av en passasjer eller forsøkt ranet mens han tok seg en blund på parkeringsplassen?

Eller fins det ukjente forhold i livet til den iranske kurderen som kan ha gitt noen motiv til å ta livet av ham?

Det siste virker foreløpig usannsynlig. Alle Dagbladet snakket med i går, både kjenninger, kolleger og naboer, beskriver 37-åringen som en rolig, sindig og hyggelig mann.

Både han, kona og de to barna har også glidd godt inn i det norske samfunnet. Familiens naboer i det nye boligfeltet Smeaheia i Sandnes forteller hvordan kurderfamilien på rekordtid gjorde det pent, grønt og ryddig rundt huset.

- En veldig rolig og hyggelig familie. Det har ikke vært noe tull med dem, sier flere naboer til Dagbladet.

En annen bemerker at 37-åringen jobbet både seint og tidlig som drosjesjåfør for å skaffe inntekter til familien. Det bekrefter Tor Lund i Norges Taxiforbund, avdeling Rogaland.

- Han har kjørt taxi i cirka seks år og var både erfaren og svært flittig, forteller Lund.

Redde sjåfører

I går holdt Norgestaxi krisemøte for sine ansatte. Mange er blitt redde for å kjøre om natta og vil holde seg borte fra jobben, i hvert fall de første dagene.

- Stemningen er preget av sjokk, forvirring, kaos og ikke minst frykt, sier sjåfør Kai Stene.

Nå er spørsmålet om noen vil gi opp kjøringa fullstendig.

- Jeg forventer ikke mannefall i våre rekker. Men hvis noen slutter å kjøre drosje en stund på grunn av dette, har jeg full forståelse for det, sier direktør i Norgestaxi, Svein Oldeide.

ÅSTEDET: Her skjedde drapet.
TEKNIKERE GRANSKER: Den 37 år gamle norsk-iraneren ble funnet stukket i hjel og forlatt på en parkeringsplass ved Statoil-hovedkvarteret i Stavanger i helga. Her gransker teknikere fra Kripos sammen med lokalt politi stedet der drosjesjåføren ble funnet.
STUKKET I HJEL: Drosjesjåføren ble drept på parkeringsplassen ved Statoil-bygget på Forus. Det siste registrerte signal i taxisentralen fra 37-årigens drosje skjedde ved 22-tida lørdag kveld. Da fikk han en tur som gikk fra Sandnes til Stavanger sentrum. Politiet har snakket med passasjeren, uten at vedkommende kunne gi etterforskerne noen nye opplysninger.