Drapsjakt på nettet

Dereka Maria Mikula kan ha hatt kontakt med drapsmannen på Internett. 16-åringen hadde til sammen tre e-postadresser, og hun hadde lagt ut minst én annonse på et kontaktsted.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SON (Dagbladet): Dataetterforskere sier til Dagbladet at det er fullt mulig å spore opp identiteten til eventuelle nettvenner.

Nå ber politiet Internett-brukere om hjelp. De vil komme i kontakt med alle som har hatt kontakt med Dereka Maria Mikula på Internett, gjennom hennes Hotmail-adresse. Politiet har allerede tatt kontakt med datagiganten Microsoft i USA.

Nettvenner i avhør

Bakgrunnen for Internett-jakten er at politiet har mistanke om at Dereka hadde flere såkalte nettvenner. Dagbladet kjenner til at enkelte personer som hun hadde kontakt med på Internett, allerede har vært inne til avhør ved Vestby lensmannskontor.

Etter det Dagbladet får opplyst, har imidlertid disse avhørene ikke gitt politiet nye spor i saken. Heller ikke de foreløpige analysene av Dereka Maria Mikulas hjemme-PC har ført til et gjennombrudd.

16-åringen hadde til sammen tre e-postadresser: en privat, en adresse på skolen og en Hotmailadresse.

Hotmail er en gratistjeneste levert av datagiganten Microsoft, og det er denne e-postadressen drapsjegerne nå konsentrerer seg om.

- Vi ber de som har hatt kontakt med avdøde på Internett - gjennom hennes Hotmail-adresse - om å melde seg for politiet. Så langt har vi ingen opplysninger om at hun avtalte et møte av noe slag med noen hun traff på Internett, men vi må uansett prøve å kartlegge hvem hun har hatt kontakt med, sier politiadvokat Knut Inge Stavang ved Follo politidistrikt til Dagbladet.

Venner av Dereka sier til Dagbladet at 16-åringen var en moderat Internett-bruker. Hun hadde tilgang til datamaskin hjemme, på skolen og på ungdomsklubben i Son.

Hotmail

Dagbladet får opplyst at 16-åringen brukte Hotmail-adressen når hun chattet, og da hun ved minst én anledning la ut annonse på et kontaktsted.

- Grunnen til at vi nå ber Internett-brukere om å melde seg, er at det kan ta lang tid å få ut analyser gjennom de offisielle kanalene. Formalitetene, spesielt i USA, kan ta lang tid, sier politiadvokat Stavang.

Seniordataetterforsker Svein Willassen ved dataetterforskningsfirmaet IBAS sier at Hotmail normalt oppbevarer e-posten i 90 dager.

- Microsoft har en server som heter Hotmail der all e-post lagres. Når politiet vil ha utlevert data fra Microsoft, snakker vi om to ting: selve e-posten som er sendt til og fra hennes e-postkonto, samt en logg over alle IP-adresser som har gått inn på denne kontoen.

Skal politiet få tilgang på innholdet kreves det en rettslig kjennelse i USA, og det kan være en fryktelig lang prosess, forklarer Willassen.

- Er det mulig å spore opp hvem hun har hatt kontakt med?

- Ja, det er fullt mulig, svarer dataetterforskeren.

I søkelyset

Ifølge politiet er Internett-jakten ett av mange spor i drapsgåten.

- Dette er en mange ting vi nå jobber med. På nettet kan unge jenter komme i kontakt med personer de ikke bør komme i kontakt med, sier Stavang.

Dagbladet kjenner til at det fortsatt er et titall menn som er i søkelyset. Flere av disse har ikke alibi drapsnatta.

Politiet har gjennomført vel 200 avhør, og en rekke unge menn fra distriktet har vært inne til avhør flere ganger.

DATA-JAKT: Seniordataetterforsker Svein Willassen sier at det er mulig å spore opp personer drapsofferet Dereka Maria Mikula har hatt kontakt med på Internett.