Drapsmann dømt til tvunget psykisk helsevern

26-åring fra Oppdal slipper fengsel.

DREPT MED 13 SKUDD: Norsk-somalieren Mahmed Samal Shirwac var på jobb da han ble skutt og drept natt til 23. august på Heimdal i fjor. Foto: Thomas Rasmus Skaug
DREPT MED 13 SKUDD: Norsk-somalieren Mahmed Samal Shirwac var på jobb da han ble skutt og drept natt til 23. august på Heimdal i fjor. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no) Norsk-somalieren Mahmed Samal Shirwac (46) ble natt til 23. august i fjor, skutt og drept mens han var på jobb på Heimdal i Trondheim. Piratdrosjesjåføren ble på kloss holdt drept med minst 13 skudd, i det politiet har karakterisert som «spesielt brutalt».

Vurderer anke
Fredag ettermiddag ble han i Trondheim tingrett dømt til tvunget psykisk helsevern

- Jeg merker meg at hele retten mente det ikke er noen konkret gjentagelsesfare i saken, men at meddommerne mente psykiatrisk behandling var nødvendig. Derimot mente fagdommerne at han burde frifinnes. Vi vil vurdere om den skal ankes eller om han i stedet skal la seg løslate av psykiatrien, skriver mannens forsvarer, John Christian Elden, i en sms til Dagbladet.

Bistandsadvokat, Karianne Tilseth Berg, forteller til Dagbladet at enken nå føler seg lettet.

- Hun er lettet over resultatet, selv om det var forventet. Samtidig føler hun at det er urettferdig at han ikke dømmes til fengsel.

Etter et par ukers intens etteforsking kom kriminalpolitiet på sporet av en 26 år gammel mann fra Oppdal. Han har hele tiden nektet straffskyld.

Skrev makaber liste
26-åringen måtte forlate jobben som drosjesjåfør på grunn av dårlig oppførsel og ble oppfattet som psykisk ustabil, med et raseri særlig rettet mot kolleger. Politiet mener drapet var rasistisk motivert. Han skal også skrev også flere rasistiske nettinnlegg.

I et intervju med Dagbladet, svarte Elden at han ikke kjente til at hans klient skal ha vært rasist:

- Så vidt jeg vet er min klient bare medlem av «Nei til EU».

Han var psykotisk, og kunne derfor ikke dømmes til fengsel.

Hjemme hos 26-åringen fant politiet en liste han selv hadde laget. Lista er ved siden av våpenundersøkelsen politiets beste og sikreste bevis mot 26-åringen.

Mannen hadde satt opp ei liste med seks — for ham — viktige ting han var nødt til å gjøre:

• Bygge hytte
• Skaffe penger
• Sabotere bomringer
• Sabotere fartskameraer
• Drepe en muslim
• Rane kriminelle for våpen

Denne makabre lista er ved siden av våpenet det eneste beviset som knytter 26-åringen til drapet. Han er tidligere ustraffet.

BRUTALT DRAP: Mahmed Samal Shirwac ble bare 46 år gammel. Han etterlater seg seks barn. Foto: Privat
BRUTALT DRAP: Mahmed Samal Shirwac ble bare 46 år gammel. Han etterlater seg seks barn. Foto: Privat Vis mer