Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapsmann fikk våpen av politiet

Den mentalt ustabile 45-åringen fikk utlevert våpen av politiet. Fire måneder senere drepte 45-åringen kameraten med tre skudd i hodet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): Det rystende drapet skjedde på ei hytte på Oksøya utenfor Brevik i Telemark i desember i fjor. Bakgrunnen for våpenutleveringen vil bli et sentralt tema i rettsaken som starter i Skien og Porsgrunn tingrett 24.april.

I psykisk ubalanse

Tiltaltes forsvarer, høyesterettsadvokat Tor Erling Staff, sier til Dagbladet:

-  Jeg kan bekrefte at våpenbesittelse og politiets rolle vil bli en del av saken. Vi har sett liknende situasjoner i det siste hvor psykisk labile mennesker besitter våpen med et fatalt resultat.

Familiefarens tilgang på våpen har ikke blitt gransket av Spesialenheten for politisaker. Bakgrunnen er at våpnene aldri ble formelt beslaglagt. I mai for to år

siden leverte han inn både håndvåpen og rifler til lensmannen i Bamble fordi han var i psykisk ubalanse. I august i fjor ba han om å få dem tilbake. Han skulle bruke dem til jakt.

Innlevert frivillig

45-åringen fikk våpnene uten at hans psykiske tilstand ble undersøkt nærmere.

 HYTTEDRØMMEN: Den 59 år gamle skiensmannen ble skutt og drept da han var i ferd med å fullføre hyttedrømmen sin. Foto: Pål Terje Støtvig
HYTTEDRØMMEN: Den 59 år gamle skiensmannen ble skutt og drept da han var i ferd med å fullføre hyttedrømmen sin. Foto: Pål Terje Støtvig Vis mer

-  Han leverte våpnene selv frivillig til lensmannskontoret i Bamble. Det var ikke grunnlag for å nekte å la ham få dem tilbake da han ba om det, sier visepolitimester i Telemark politidistrikt, Vibeke Hein Bæra, til Dagbladet.

Det fikk i alle fall katastrofale følger. 45-åringen hadde en 22 kaliber Taurus revolver med på besøk på hytta til kameraten og kollegaen. 59-åringen holdt på å rehabilitere hytta på Oksøya i Breviksfjorden. Etter det Dagbladet forstår var det på en måte hans livsverk. Hytta skulle gis i gave til datteren. Men 59-åringen rakk aldri å fullføre restaureringen.

Natt til 8. desember falt de fatale skuddene, ti minutter over midnatt.

Mistet datteren

En svært personlig krangel skal ha satt sinnt i kok hos 45-åringen. Han har forklart at han hentet revolveren i sekken som sto i gangen. Revolveren ble ladet med seks skudd.

Han avfyrte alle skuddene mot hodet til 59-åringen.

-  Jeg tømte revolveren, har tiltalte forklart.

Tre skudd traff i hodet. Obduksjonsrapporten viser at offeret også har to skuddskader i venstre arm. Han har trolig forsøkt å beskytte seg ved å løfte hendene.

Drapstiltalte har vært i psykisk ubalanse etter at datteren mistet livet i en tragisk bilulykke for snart to år siden.

Likevel fikk han våpnene tilbake av lensmannen, en rifle, ei hagle og to revolvere.

Et av dem ble drapsvåpen.

-  Jeg vil ikke gå nærmere inn på saken nå. Men det er klart at politiet har et selvstendig ansvar for å vurdere om en person er skikket til å ha våpen, sier Tor Erling Staff til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media