Drapsmann frikjent

21-åringen stakk den 20 år gamle angriperen med kniv i hjertet. 20-åringen blødde i hjel. I går ble drapsmannen blankt frifunnet av Gulating lagmannsrett. Rettens begrunnelse: Berettiget nødverge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommen i Gulating lagmannsrett er oppsiktsvekkende. En drapsmann, som har erkjent de faktiske forhold, er frifunnet for drap. Dette til tross for at han stakk ned og drepte en 20-åring med kniv.

Natt til søndag 8. mars i fjor var den nå 21 år gamle mannen fra Karmøy og en kamerat på byen i Haugesund. 20-åringen som ble stukket ned og drept, skal ha vært aggressiv. Uten grunn skal han ha angrepet kameraten til 21-åringen.

Knivdrept

Ifølge rettsboka fra Haugesund byrett skal 20-åringen ha opptrådt svært truende og angrepet en mann som lå nede.

For å hjelpe kameraten trakk 21-åringen fram en kniv og stakk angriperen i brystet. Kniven ble deretter ført oppover kroppen mot hjertet. Kort tid etter døde 20-åringen.

21-åringen ble pågrepet og siktet for forsettlig drap. Han satt 159 dager i varetekt og ble tiltalt for legemsbeskadigelse med døden til følge.

I byretten ble 21-åringen dømt til ett år og ti måneders fengsel, samt at han ble dømt til å betale 50000 kroner i erstatning til foreldrene til den drepte.

Berettiget nødverge

Dommen i byretten ble anket inn for Gulating lagmannsrett. Verken 21-åringen eller hans forsvarer, advokat John Christian Elden, protesterte mot de faktiske forhold.

- Min klient handlet i nødverge, sier advokat Elden.

Lagmannsretten slår fast i sin dom at 21-åringen må frifinnes med begrunnelsen at han handlet i berettiget nødverge for å hjelpe kameraten.

I rettsboka heter det:

«Lagmannsretten finner ikke å kunne bebreide NN (21-åringen, red. anm.) at han brukte kniven i forsvaret mot angriperen, til tross for at det var folk i nærheten som man kunne vente ville gå imellom. Det måtte fortone seg viktig å handle raskt, og det kan ikke være noe å si på at 21-åringen anså det mindre farlig å bruke kniven... Nettopp fordi NN (21-åringen, red. anm.) hadde våpen, hadde han mulighet til å hjelpe NN (kameraten, red. anm.).»

Frifunnet

Advokat John Christian Elden er svært godt fornøyd med Gulating lagmannsretts dom.

- Min klient reagerte på uprovosert vold og hjalp kameraten som ble overfalt. Dommen er også et klart signal om at rettsvesenet ser svært alvorlig på uprovosert vold, som kameraten til min klient var utsatt for, sier advokaten.

Den 21 år gamle drapsmannen ble frifunnet til tross for at retten i sin dom drøfter det faktum at drapsmannen «synes å ha en lav terskel for bruk av kniv».

«Handlingen (knivdrapet, red. anm.) gikk ikke ut over det som var berettiget som nødverge, og 21-åringen må bli å frifinne,» heter det i den enstemmige dommen.

«Nettopp fordi 21-åringen hadde våpen, hadde han mulighet til å hjelpe.»GULATING LAGMANNSRETT