Drapsmann og ekstremist

Johnny Olsen (35) er en fryktet voldsmann og lederskikkelse i det høyreekstremistiske miljøet i Norge. 17 år etter at han likviderte to unge menn - de såkalte Hadelands-drapene - er han på ny siktet, nå for legemsbeskadigelse. 17. mai for to år siden skjøt han en iraner. I dag blir han varetektsfengslet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som 18-åring deltok Olsen i den nøye planlagte likvideringen av to menn på Hadeland.

Sammen med andre ungdommer var Olsen med i ei lita høyreekstremistisk celle som kalte seg «Norges Germanske Armé».

Skjøt

En sein februarkveld i 1981 reiste Olsen, hans medsammensvorne og de to intetanende mennene med bil fra Oslo til Hadeland. De to mennene trodde de skulle få betaling for å ha vært med på et våpentyveri fra et HV-lager.

På en øde vintervei skjøt Johnny Olsen de to mennene rett ned bakfra med en pistol.
Deretter fyrte Olsens kamerat av flere serier med en maskinpistol.

I rettssaken i 1982 la den da 19 år gamle Johnny Olsen ikke skjul på hva han hadde gjort. Han ble dømt til 18 års fengsel. I 1994 ble Olsen løslatt etter å ha sonet to tredeler av straffen.

Balkongen

Olsen var innblandet i noen mindre alvorlige forhold i perioden fram til 17. mai 1996. Da kom han på nytt på førstesidene i Dagbladet.

Noen titalls ungdommer i det høyreekstreme miljøet i Oslo arrangerte fest i et hus på Vålerenga. En større gruppe blitzere og antirasister kom til stedet og demonstrerte høylytt.

Fra balkongen i det gamle huset ble det løsnet minst ett skudd. Skuddet traff en iraner i hånda. Han ble ikke alvorlig skadd.

Olsen og vel tjue andre som var i huset ble umiddelbart arrestert av politiet. Dagen etter ble Olsen sluppet fri. Først da politiet så Dagbladets bilder fra skytingen, forsto de at den dømte dobbeltdrapsmannen igjen hadde brukt skytevåpen.
Etter 65 dager på rømmen meldte Olsen seg for politiet.

I vinter ble Johnny Olsen dømt til to års fengsel og fire måneders betinget fengsel. For noen uker siden anket han dommen. På grunn av rettssystemet satt ikke Olsen i fengsel lørdag kveld. Dommen er ikke rettskraftig.