Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapsmann på rømmen

Ijaz Ahmad (26) ble dømt til 16 års fengsel etter drapet på Snorre Kompagniet. Tirsdag møtte han ikke opp etter permisjon fra Ila fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) - En person som er dømt til 16 år for drap har uteblitt etter permisjon. Han skulle vært tilbake tirsdag morgen, sier direktør ved Ila fengsel Knut Bjarkeid.

Etter det Dagbladet.no erfarer er den rømte fangen Ijaz Ahmad (26), som ble dømt til 16 års fengsel for drapet på utestedet Snorre Kompagniet i Oslo 27. juni 1998. Fangen som har rømt har vært på flere permisjoner siden våren 2003, og sitter på en avdeling hvor fangene handler mat selv og har noe større frihet enn mange andre fanger. Politiet fikk rutinemessig beskjed om rømningen.

- Vi har hatt kontakt med fangen, og forsøkt å overtale ham til å komme tilbake igjen frivillig. Hva han har sagt til oss kan jeg ikke kommentere, sier Bjarkeid.

Ila fengsel har ikke vurdert fangen som farlig, og det var ingen fengselsansatte med ham på permisjonen.

- Når de ansatte er med ut på perm gjelder det som regel personer som er ustabile. Andre kan ha med seg en ansatt de første gangene, og hvis det fungerer tilfredsstillende er de på perm alene siden.

Ubetinget fengsel

Ahmad skjøt mot dørvaktene utenfor Snorre Kompagniet etter å ha blitt nektet adgang. Tilfeldigheter gjorde at skuddet i stedet traff den 24 år gamle studenten Bernt Christian Reppe i hodet. Han døde neste dag som følge av skadene. Ahmad ble dømt til ubetinget fengsel i 16 år for overlagt drap og å betale 120 000 kroner i oppreisning og erstatning.

- For min del, så sier jeg at det var lenge. Men hvis jeg ser det fra den andre sida, så mener jeg at det var riktig, sa Ahmad da han snakket med Dagbladet i sommer.

- Foreldrene til offeret fikk verre straff enn meg. Jeg fikk bare fengsel i 16 år. De har mista sønnen sin for hele livet. Mora mi sa det rett ut: «Hadde noen tatt livet av min sønn, ville jeg ikke tilgitt det.» Jeg svarte: «Problemet er at jeg kan ikke forandre fortida. Men jeg kan forandre framtida.» Og det likte mora mi. Det var det beste hun hadde hørt fra meg, sa Ahmad.

Fengselsdirektør Bjarkeid har ingen formening om hvor fangen befinner seg. Politiet nektet tirsdag kveld å kommentere saken. Ahmads advokat John Christian Elden hadde ikke blitt informert om rømningen da Dagbladet.no snakket med ham.

PÅ RØMMEN: Ijaz Ahmad (26) ble dømt til 16 års fengsel for drapet på Snorre Kompagniet.
LYS FOR OFFERET: Flere hundre mennesker møtte opp 3. juli 1998 for å minnes Bernt Christian Reppe, og for å vise sin motstand mot vold.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media