Drapsmann planla giftangrep

Ville spre dødelig ricin og cyanid i Storbritannia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går falt dom mot Kamel Bourgass i britisk rett. 31-åringen ble dømt for å ha planlagt å spre ricin og andre giftige stoffer i gatene, melder BBC. Bourgass kom til Storbritannia fra Algerie, men fikk ikke asyl. Politiet tror at mannen tilhører Al Qaida.

Bourgass ble dømt til 17 års fengsel. Antiterror-sjef Peter Clarke sier at trusselen fra Bourgass var ekte og dødelig.

- En svært farlig mann er fjernet fra gatene våre, sier Clarke i en pressemelding. Han legger til at frykten og uroen som folk hadde følt hvis giftangrepet hadde blitt gjennomført, ville vært svært stor.

Hadde ricin-oppskrift

Bourgass soner allerede en livstidsdom for drapet på en politimann. Stephen Oake ble drept en politiaksjon i Manchester i 2003. I pressemeldingen skriver Clarke at den avdøde politimannen er en helt.

- Han døde mens han beskyttet oss mot en ondskapsfull terrorist.

Kamel Bourgass var ikke alene i planleggingen av det som skulle være et ricinangrep i Storbritannia. Sammen med ham var blant annet Mohammed Meguerba, som har flyktet fra Storbritannia og nå stilles for retten i Algerie.

Politiet har funnet både oppskrifter, ingredienser og utstyr til å lage flere typer gift, deriblant ricin og cyanid. Bourgass skal blant annet ha vurdert å smøre gift på dørhåndtak.

DREPT: Politimannen Stephen Oake ble drept under arrestasjonen av mannen som i går ble dømt. Nå snakker kona for første gang offentlig om tapet av ektemannen. Foto: SCANPIX
DREPT: Politimannen Stephen Oake ble drept under arrestasjonen av mannen som i går ble dømt. Nå snakker kona for første gang offentlig om tapet av ektemannen. Foto: SCANPIX Vis mer

Det ble også funnet bombeoppskrifter i leiligheten i Wood Green i London for to år siden. Da gikk antiterror-politi til aksjon mot leiligheten. Bourgass flyktet, men ble pågrepet i Manchester senere samme måned. Da han ble oppdaget, prøvde han å flykte og stakk politibetjent Oake og fire andre politifolk med kniv. Oake døde av skadene.

Sørger

Fire andre som også ble arrestert i London, ble frikjent på fredag. Retten syntes ikke at politiets bevis mot Mouloud Sihali, David Khalef, Sidali Feddag og Mustapha Taleb var gode nok.

Lesley Oake var gift med den drepte politioffiseren. Deler av drapsdommen mot ektemannens morder har vært hemmeligholdt av sikkerhetsgrunner, men ble offentlig i går. Oaks kan endelig snakke offentlig om tapet av ektemannen.

- Vi håper at vi en dag ser Stephen i himmelen. Nå må vi gå videre og ikke la de onde vinne, sier hun.

Det samme sier faren til Stephen Oake, som tilga sønnens morder allerede dagen etter at sønnen døde.

- Jeg vil fortsette å be for ham, sier faren om morderen.

- Han skal vite at han er tilgitt av oss. Kanskje han kan finne fred med seg selv.

PLANLA TERROR: Kamel Bourgass, som også bruker navnet Nadir Habra, er dømt for å ha planlagt giftangrep.
KJEMISKE VÅPEN: Politiet mistenkte at det ble produsert kjemiske våpen i leiligheten i Nord-London og slo til 20. januar 2003.