Drapsmann slåss for samværsrett

Med det sju måneder gamle barnet på armen, mishandlet faren mora. Deretter drepte han henne med en bajonett. Nå kjemper faren for å få samværsrett med sin datter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jentas biologiske tante, den drepte kvinnens søster, og hennes ektemann har fått foreldreretten til det nå fireårige barnet, men søknad om adopsjon er avslått tre ganger. Selv er jenta uvitende om det tragiske drapet på mora 14. mai 1994. Faren ble dømt til ni og et halvt års fengsel for drapet. Nå søker han samværsrett med jenta.

- Det er en skandale at samfunnet i en slik sak gir fri rettshjelp til en drapsmann, mener jentas nye familie.

Må betale selv

Da drapet skjedde skulle den biologiske faren egentlig vært inne til soning for tidligere mishandlinger av samboeren. Han fikk imidlertid soningsfritak fordi kvinnen var gravid.
Striden om samvær kommer snart opp for retten. Og mens den biologiske faren med fri rettshjelp utgiftsfritt kan anlegge samværssak fra sin celle på Ullersmo, har Oslo-familien problemer med å reise nok penger til advokat: Siden familien har fått foreldreretten har de - i strid med anbefalinger fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus - mistet fosterhjemsstøtten på nærmere 6000 kroner og fri barnehageplass.

- Vi må bruke deler av de 150000 kronene jenta fikk i billighetserstatning fra staten for å betale advokatsalærene. De beløper seg til om lag 35 000 kroner, sier jentas onkel til Dagbladet.

Sosialstøtte

- Når faren er innvilget fri sakførsel i samværssaken, bør også familien få det, mener avdelingssjef for sosiale tjenester i Østensjø bydel, Sigrun Schneider.

Mer ønsker ikke Schneider å si om den spesifikke saken av hensyn til taushetsplikten, og uttaler seg videre på generelt grunnlag.

- Fosterhjemsstøtten opphører når foreldrerett innvilges, det samme gjør fri barnehageplass. Har en familie mindre penger enn det som er fastsatt i offentlige satser, kan de søke om supplerende sosialstøtte, sier hun.

Tilråder ikke samvær

Faren, som har to år igjen å sone, mener rettssaken om samværsretten kunne vært unngått .

- Hadde de latt meg se henne, kunne alt ståket vært unngått. Jeg er den biologiske faren, og det er naturlig at jeg ønsker samvær med datteren min, sier faren på telefon fra Ullersmo.

Advokatene Fridtjof Feydt og Christine Hamborgstrøm representerer den biologiske faren i samværssaken.

- Jeg forsvarte faren under rettssaken etter drapet, og han er fremdeles vår klient. Vi kan ikke vurdere det etiske grunnlaget i sakene, men skal ivareta våre klienters interesser, sier Hamborgstrøm til Dagbladet .

SLITER TUNGT: Tanten og onkelen har fått foreldreretten til den fireårige jenta, etter at hennes biologiske mor ble drept av faren. Familien sliter med økonomien og gruer seg til advokatsalærer på nærmere 35 000 kroner.