FRITT:   Bastøy i Oslofjorden utenfor Horten har frie soningsforhold. Men ikke så fritt som den dømte 37-åringen utnyttet mulighetene til å svindle statskassa for momsmillioner, ifølge Nedre Romerike tingrett. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix.
FRITT: Bastøy i Oslofjorden utenfor Horten har frie soningsforhold. Men ikke så fritt som den dømte 37-åringen utnyttet mulighetene til å svindle statskassa for momsmillioner, ifølge Nedre Romerike tingrett. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix.Vis mer

Drapsmann svindlet til seg 11 millioner fra cella

Først ble han kjæreste med fengselsbetjent på Ila. - Han har manipulerende evner langt utover det vanlige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den nå 37 år gamle mannen har sittet sammenhengende i fengsel i 14 år.  Tiden «bak murene» har han blant annet brukt til å leie ut leiligheter til prostitusjon i Oslo og svindle staten for 11,1 millioner i momsrefusjon.

Etter velsignelse fra Skatt Øst gikk millionene gikk rett inn på kontoene til den tidligere drosjesjåførens bilverksteder.

Nå er mannen dømt til 2,5 års fengsel i Nedre Romerike tingrett for momssvindelen, som han har tilstått.

Tidligere er han blitt dømt sju måneders fengsel for å formidle leiligheter til prostitusjon - på toppen av den opprinnelige dommen på 16 års fengsel for overlagt drap på en drosjekollega 27. januar 1999.

Fengselskjæreste To forhold har gjort forretningsdriften mulig fra «cella»: liberale soningsforhold på Bastøy og en fengselsbetjent han ble kjæreste med under soning på Ila landsfengsel og sikringsanstalt før frislippet på den grønne fangeøya utenfor Horten.

Taxidrapet i Nittedal skapte store overskrifter i norske aviser vinteren for snart 15 år siden.

To drosjevikar-kompiser, da 22 og 21 år gamle, bestemte seg en kveld for å snakke alvor med en drosjekollega de hadde irritert seg over, ifølge dokumenter fra flere runder i rettsapparatet.

I den første rettssaken i 2000, kom det fram at det opprinnelige offeret var på ferie på Lanzarote da de to bestemte seg for «å ta» han.

Taxitur med pistol De fant ikke sjåføren de var på jakt etter, men bestemte seg for å «ta» en annen sjåfør isteden.  De stoppet en tilfeldig taxi med en 24 år gammel sjåfør på Solli plass klokka 03.05 natt til en onsdag.

Mannen som nå er dømt for millionsvindel satte seg bak rattet i sin egen «følgebil», mens den andre bestilte taxitur til Nittedal.

På en parkeringsplass ved Rotnes skjøt og drepte han drosjesjåføren med et pistolskudd i halsen.

Pistolen hadde de to kompisene stjålet under innbrudd i en våpenbutikk.

 SKUTT I HALSEN:  Kriminalteknikere under arbeid på parkeringsplassen ved Rusveien på Rotnes i Nittedal der drosjesjåføren ble skutt og drept natt til onsdag 27. januar 1999. Arkivfoto: BJØRN-OWE HOLMBERG/DAGBLADET.
SKUTT I HALSEN: Kriminalteknikere under arbeid på parkeringsplassen ved Rusveien på Rotnes i Nittedal der drosjesjåføren ble skutt og drept natt til onsdag 27. januar 1999. Arkivfoto: BJØRN-OWE HOLMBERG/DAGBLADET. Vis mer

Etter flere rettsrunder ble begge dømt til 16 års fengsel for overlagt drap. Eidsivating lagmannsrett kom til at hjernen bak drapet var han som ikke skjøt - og som nå er dømt påny.

- Fungerer meget godt Rettspykiaternes tidlige vurdering av den nå 37 år gamle mannen ble framført slik foran den siste rettssaken i 2002:

«Han er oppfattet som en løgner og at han levde i en fantasiverden med forestillinger om å være i besittelse av store pengebeløp samt at han var leder av en mafiagruppe. Han oppfattes som oppmerksomhetssøkende med liten evne til empati».

De samme sakkyndige sporet klar framgang det siste halvannet året i fengsel før rettssaken:

«Han synes å ha gjennomgått en ikke ubetydelig personlighetsmessig vekst og framgang, slik at han pr. i dag framstår i vesentlig bedre psykisk og sosial forfatning. Innenfor rammen av fengselsvesenet synes han å fungere meget godt. Han virker energisk ogh målrettet».

Dermed ble veien lettere mot soning i det åpne fengselet på Bastøy, dit han ble overført fra 2005.

NUF-registrert bilselskap Den kvinnelige fengselsbetjenten sluttet i jobben på Ila og begynte som daglig leder i fangekjærestens London-registrerte Star Bilverksted Ltd. i Oslo, med avdelinger i Moss, Horten og Mysen.

Det var NUF-registeringen (Norsk utenlandsk foretak) som la løpet for momsrefusjon gjennom en stor kreativ mengde «tomme» faktuaer.

Oppstarten bilvirksomheten ble gjort med forbrukslån. På Bastøy og under permisjon logget han seg på den statlige nettportalen Altinn og oversendte fiktive omsetningsoppgaver for bilverkstedene til Skatt Øst.

Bokettersyn i Skatt Øst viste at det ikke hadde vært noen virksomhet.

- Manipulerende evner - Han har manipulerende evner langt utover det vanlige, refererer Dagens Næøringsliv fra den ferske dommen i  Nedre Romerike tingrett.

Til Bastøy hadde han smuglet med seg bærbar PC og et trådløst nettverk.

Det er ikke lov med smarttelefon eller fri tilgang til datautstyr under soning på Bastøy.

 DOMINERTE NYHETSBILDET VINTEREN 1999:  De to kompisene som ble dømt for drosjedrapet 27. januar 1999, var på frifot flere dager etter drapet. Faksimile: Dagbladet 28. januar 1999.
DOMINERTE NYHETSBILDET VINTEREN 1999: De to kompisene som ble dømt for drosjedrapet 27. januar 1999, var på frifot flere dager etter drapet. Faksimile: Dagbladet 28. januar 1999. Vis mer

- Etter denne saken har vi strammet inn kontrollene, sier fengselssjef Tor Arne Bårnes på Bastøy til avisa Gjengangeren.

Tilbake til lukket Både prostitusjonssaken og det meste av momssvindelen foregikk før mannens frie datatilgang ble oppdaget i 2009.  Siden har han sonet i lukkede fengsler uten permisjon.

Mannens forretningssjef utenfor murene, hans tidligere kjæreste, ble dømt til 150 timers samfunnstjeneste i prostitusjonssaken og nå 60 dager betinget fengsel for momssvindelen.

- Jeg er glad for at hun i praksis er frifunnet av retten, som nøyer seg med å påpeke at hun burde ha skjønt at ikke alt var som det skulle. Det har vært en stor belastning for henne at det har gått så mange år hos politi, påtalemyndighet og rettsvesen før hun kommer videre med livet sitt, sier hennes forsvar, advokat Ketil Magnus  Berg til Dagbladet.

 ANSVARSTRENING:  Den nå 37 år gamle mannen fikk sone deler på Bastøy av en 16 års dom for overlagt drap.Foto: Tor Richardsen, NTB Scanpix.
ANSVARSTRENING: Den nå 37 år gamle mannen fikk sone deler på Bastøy av en 16 års dom for overlagt drap.Foto: Tor Richardsen, NTB Scanpix. Vis mer