Storbritannia:

Drapsmann tatt etter 50 år: - Fylt av raseri

- Vi har visst fra dag én at det var han som gjorde det, sier offerets familie nesten 50 år etter seksualdrapet som rystet Storbritannia.

NY RETTSSAK: Det skulle ta 48 år, men til slutt ble Dennis McGrory (75) dømt for et drap som han allerede var blitt frifunnet for i 1976. Foto: Politiet
NY RETTSSAK: Det skulle ta 48 år, men til slutt ble Dennis McGrory (75) dømt for et drap som han allerede var blitt frifunnet for i 1976. Foto: Politiet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

2. juni 1975 gjorde Robert Montgomery en forferdelig oppdagelse i familiehjemmets stue i Offord Road i Islington nord i London.

På gulvet lå Montgomerys 15 år gamle datter Jacqui, voldtatt og drept.

Hun var blitt påført dødelige stikkskader og ansiktet bar preg av å ha blitt utsatt for voldsomme slag. Til slutt var tenåringsjenta blitt kvalt til døde med ledningen til et strykejern.

I mer enn 40 år skulle et avgjørende spor ligge i politiets bevisarkiver. Samtidig fikk gjerningsmannen gå fri.

Ny mulighet etter lovendring

Dennis McGrory (75) var 28 år gammel da han i 1955 skal ha voldtatt, knivstukket og drept 15-åringen.

Han hadde tidligere vært i et forhold med Jacquis tante, Josie Montgomery. Ett år etter ugjerningen fant sted, ble han tiltalt. Imidlertid gikk han fri som følge av manglende bevis.

MERKER: 28 år gamle McGrory viser frem kutt og blåmerker, dagen etter drapet på Jackui. Foto: CPS
MERKER: 28 år gamle McGrory viser frem kutt og blåmerker, dagen etter drapet på Jackui. Foto: CPS Vis mer

Ettersom loven tilsa at ingen kunne dømmes for den samme handlingen to ganger, kunne han puste lettet ut.

Men i 2003 ble denne lovparagrafen fjernet. Nå er det omsider falt dom i det som er blitt den eldste såkalte «double jeopardy»-straffesaken i England og Wales.

Én av en milliard

Etter at loven om «double jeopardy» var falt bort, ble det startet ny etterforskning av drapet på Jacqui. Vattpinner med DNA som var hentet fra jentas kropp i 1975, ble hentet fram fra gamle arkiver og testet.

FELLENDE BEVIS: Det skulle vise seg at DNA funnet på jentas kropp, koblet McGrory direkte til ugjerningen. Foto: CPS
FELLENDE BEVIS: Det skulle vise seg at DNA funnet på jentas kropp, koblet McGrory direkte til ugjerningen. Foto: CPS Vis mer

Til tross for det BBC beskriver som én av en milliards sjanse, ble det match med Dennis McGrory.

Under rettssaken forklarte påtalemyndigheten ifølge Sky News at McGrory skal ha vært på utkikk etter Jacquis tante da han kom til Offord Road den fatale junidagen.

- Fylt av raseri - og utvilsomt med ønske om å skade Josie - tok tiltalte ut sinnet sitt på det nest beste, Jacqui Montgomery, som han både voldtok og myrdet, sa advokat Sarah Przybylska henvendt mot juryen.

Dagbok og DNA

McGrory, som i dag er pensjonist, har blant annet flere tilfeller av kvinnemishandling på samvittigheten. På et tidspunkt skal han ifølge Przybylska ha truet med å voldta ekskjærestens 15 år gamle niese.

- Den kvelden gjorde han alvor av trusselen, fortalte hun til juryen.

Under rettssaken ble DNA-funnet et viktig bevis for at det påtalemyndigheten beskriver som en «vitenskapelig kobling mellom McGrory og kroppen til Jacqui Montgomery».

DØDSFALL: Disse bildene skal vise situasjonen der en 35 år gammel kvinne legges i bakken av vektere på et kjøpesenter i Finland. Kvinnen døde etter hendelsen. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

I tillegg ble det gjort et beslag hos McGrory av et gammelt papir med Josies gamle adresse. Papiret var en utrevet side fra den drepte jentas dagbok.

- Når du setter disse to elementene sammen, ble det umulig for ham å forklare at besittelse av dagboksiden og DNA-prøven som han etterlot på denne stakkars jentas kropp, ikke kunne skyldes noe annet enn at han var der og at han var morderen, sier Max Hill, øverste sjef for påtalemyndigheten, til Sky News.

Ingen anger

Mandag 9. januar fant juryen den 75 år gamle mannen skyldig i voldtekt og drap, og på fredag den 13. falt dommen på minimum 25 års og 126 dager i fengsel.

LETTET FAMILIE: Jackuies søstre, Kathy (t.v.) og Lisa Montgomery, var begge tydelig preget da de møtte pressen etter domsavsigelsen. Foto: NTB
LETTET FAMILIE: Jackuies søstre, Kathy (t.v.) og Lisa Montgomery, var begge tydelig preget da de møtte pressen etter domsavsigelsen. Foto: NTB Vis mer

- Hvordan noen kan være i stand til å utsette en slik form for seksuell vold mot et 15 år gammelt barn som aldri har gjort noe, er umulig å fatte, sa dommeren til McGrory under domsavsigelsen.

- Du har ikke vist det minste snev av anger eller medfølelse for Jacqui eller Jacquis familie, fortsatte dommeren ifølge Sky News.

Kjøper fremdeles kort

Etter domsavsigelsen møtte Jackuis søstre, Kathy og Lisa Montgomery, pressen utenfor rettsbygningen i Cambridgeshire.

- Han fortjente det han fikk. Vi har visst fra dag én at det var han som gjorde det, sa en tydelig preget Kathy Montgomery.

Hun forteller at drapet på søsteren ødela faren fullstendig, og at foreldrene i dag ville vært fornøyde med utfallet.

- Det har vært ekstremt vanskelig å leve med. Jeg kjøper fremdeles bursdagskort og julekort til henne - som om hun fremdeles var i live.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer