Drapsmann ut mot psykiatrien

TRONDHEIM (Dagbladet): «Hvem har ansvaret for at min psykiske tilstand har ført til et opphold i fengsel?»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spørsmålet stilles i et åpent brev til landets psykiatriske miljø, skrevet av mannen som skjøt ned og drepte to politimenn på Austbø i Nordland. I brevet, som er gjengitt i Adresseavisen, går 46-åringen til kraftig angrep på måten psykiatrien drives på.

46-åringens forsvarer, advokat Øystein Skogrand, sier det var en kronikk i Adresseavisen, som handlet om «psykiatri-skapte drapsmenn», som fikk 46-åringen til å skrive sitt brev.
I kronikken, som Nils Malmedal i Medborgernes Menneskrettighets Kommisjon skrev i april i år, står det at «flere vitenskaplige undersøkelser bekrefter klart at psykiatri-stoffer fremkaller blind vold». Det vises blant annet til psykoseutbrudd og depressive reaksjoner.

Om dette skriver 46-åringen at det bekrefter hans mistanker i en lang periode som psykiatrisk pasient. Han forteller at han i femten måneder har vært under behandling med fem forskjellige antidepressiver og Vival.

«Når jeg nå sitter i fengsel og føler nederlaget på kropp og sjel, er det nærliggende å tenke at gjennom 15 måneder har ikke psykiatrien bidratt til å løse mine psykiske konflikter» skriver han.
46-åringen opplever all medisineringen som forvirrende og formålsløs, og bekjentgjør at han for all fremtid vil si nei til en slik form for behandling.

«Det er kanskje lett for utenforstående vellykkede mennesker å si at årsaken til vold og overgrep er selvforskyldt adferd. Prolemstillingen er imidlertid mer omfattende når den emosjonelle korrigeringen fra psykiatrien får så fatale følger som i mitt tilfelle,» skriver 46-åringen.

Politiet har ikke funnet et motiv for drapene natt til 11. mars i år.