Drapsmann vitnet i NOKAS-saken

48-åringen til høyre på bildet ble avlyttet i et halvt år og vurdert av politiet som en mulig NOKAS-raner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): I går ble han brukt for alt han var verdt av forsvarer John Chr. Elden.

48-åringen, som tidligere er dømt for dobbeltdrap, var innkalt som vitne i NOKAS-saken. Men i går trakk advokat Elden fram at mannens telefon ble avlyttet av politiet i månedsvis, fordi de anså ham som en mulig medvirker til NOKAS-ranet.

Forsvarsadvokatene vil bruke denne mannen, og andre av de i alt 33 som er blitt avlyttet i saken, som bevis for at det like gjerne kunne sittet andre på tiltalebenken.

Høsten 2004 beskrev politiet ham som «en lederskikkelse i det harde ransmiljøet på Østlandet». I et annet politidokument, som Elden også siterte fra i gårsdagens rettsmøte, heter det at politiet mistenker vitnet for å ha hatt en aktiv rolle både før og etter ranet på Norsk Kontantservice. Etterforskerne så på ham som et mulig bindeledd mellom båteieren William Pettersen og ranslaget.

Student i dag

Mannen er i dag universitetsstudent og styremedlem i en kriminalpolitisk organisasjon. I sin vitneforklaring i går kommenterte 48-åringen ransbeskyldningene slik:

-  Det er fascinerende å se paranoia på så nært hold.

I 1991 ble han dømt til 21 års fengsel for et grotesk dobbeltdrap hvor likene ble partert. Mot slutten av soningen ble han kjent med William Pettersen, som da satt inne for spritsmugling. Ifølge Pettersen fikset drapsmannen ham lån på til sammen 35 000 kroner, av en mann som viste seg å være den nå avdøde William Ellingsen.

 NEKTET:  Den 48 år gamle mannen skal ha vært bindeleddet mellom Toska-kompisen William Ellingsen og den tiltalte båteieren William Pettersen. I går nektet han for alt. Foto: Erling Hægeland
NEKTET: Den 48 år gamle mannen skal ha vært bindeleddet mellom Toska-kompisen William Ellingsen og den tiltalte båteieren William Pettersen. I går nektet han for alt. Foto: Erling Hægeland Vis mer

Da Pettersen lånte bort lastebilen sin og tok vare på våpnene som var blitt brukt i NOKAS-ranet, skal dette ha vært en gjentjeneste for lånet.

48-åringen nektet i går for at han hadde vært mellommann på noe lån til Pettersen. Han nektet også for at Pettersen kjørte ham til Sandnes 6. mars, slik båteieren har forklart.

Brukne bein

Til gjengjeld ga han William Pettersen gode skussmål for vedbrikettene han pleide å selge.

-  Jeg håper han vil fortsette å levere ved til meg. Den brant jævla godt, sa han i retten.

I sommer kjørte 48-åringen inn i en fjellvegg i Geirangertunnelen med motorsykkel. Han mistet synet på et øye, fikk kraniebrudd, hjerneskader og brakk nesten hvert bein i kroppen.

-  Jeg har multiplose ribbeinsbrudd. Med andre ord så mange at de ikke gidder å telle dem, sa mannen, som møysommelig måtte kreke seg til og fra retten med hjelp fra en personlig assistent.

Statsadvokat Tor Christian Carlsen sier at vitnet aldri har vært siktet for NOKAS-ranet, men at han ble avlyttet som mistenkt for heleri.